Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Tuesday 24 January 2012
GULAI LEMAK PISANG NANGKA
Saya memang suka makan gulai lemak...kali ni masak gulai lemak pisang pulak...dah lama dah menu ni..masak gulai ni masa nak habiskan pisang setandan MIL makcik kasi dulu....cuma masa masak gulai ni saya tersilap...p buang kulit pisang tu..patutnya lepas kupas kulit dia tu..jgn dibuang kulitnya..masukkan sekali masa masak tu..baru la sedap gulai..saya duk heran ngape la gulai saya tak sedap cam saya selalu makan ..rupa nya ada step yg salah.kekkeke..nasib makcik tegor hari tu..baru la tau...kekeke
GULAI LEMAK PISANG NANGKA
seikat pisang nangka muda
santan secukupnya
1/2 mangkok kecil ikan bilis -ditumbuk kasar
15 cili padi- ditumbuk lumat
1 batang serai- ditumbuk
garam dan gula skit
1 asam keping
Cara2
1. mula2 siang pisang....cara dia..buang kulitnya...lepas tu potong2 isinya...dan rendam dlm air bergaram....kulit pisang tadi tu jgn dibuang...rendam kan sekali dlm air garam..potong hingga habis...lepas tu basuh bersih dan toskan.
2. masukkan dlm periuk santan cair...cili padi..serai...asam keping...dan ikan bilis..masak hingga bangkit bau dan bahan2 layu....lepas kuah dah didih..masukkan pisang dan kulit2nya sekali...masak hingga pisang empuk....agak2 pisang dah nak masak..masukkan santan pekat dan garam dan skit je gula...masak hingga kuah didih dan tutup api...dah siap..:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Salam Q..sedap tu.Kalau ada ikan kering dan sambal belacan...lagi le sedap.
wah kak ros...usah cakap le ye kak..memang sedap makan dgn ikan kering..kekkeke...
Assalam Q..acik pun suka makan masak lemak pisang muda ni..tapi acik suka yang kecik2 tu sedap..
Assalam Quinnie...amboiii ni betul2 tarik selera nih...gulai pisang mmg sedap...letak daging ke, letak ikan bilis pun ok jer...mmg betul2 lauk kampung yg leh jahanamkan org diet...tp akak x diet pun..hehehe
salam Q,org nismilan kalau buat gulai pisang,biasanya guna pisang yang kecik2 tu..di gulai sekali dgn kulitnya..pergh...sedapnya..biasa nya kami masak ni waktu kenduri mlm nikah..masak simple tapi pasti terliur...:)
kak ham..hehehe..saya pun suka sgt kalau makan dgn kan masin...lagi bertambah makan..kekekke
kak ummi...boleh letak daging ye..saya tak biasa buat gitu..lain kali leh cuba..:)
kak anim...akaklah sifu gulai lemak saya...hahhahaha..skang baru terasa pandai masak gulai lemak lepas belajar dari blog akak.terima kasih banyak kak...tak terbalas budi rasanya..hehehe
saya ni kak tak kisah pisang kecik ke besar..hehehe...
Post a Comment