Tuesday, 24 January 2012

GULAI LEMAK PISANG NANGKA


Saya memang suka makan gulai lemak...kali ni masak gulai lemak pisang pulak...dah lama dah menu ni..masak gulai ni masa nak habiskan pisang setandan MIL makcik kasi dulu....cuma masa masak gulai ni saya tersilap...p buang kulit pisang tu..patutnya lepas kupas kulit dia tu..jgn dibuang kulitnya..masukkan sekali masa masak tu..baru la sedap gulai..saya duk heran ngape la gulai saya tak sedap cam saya selalu makan ..rupa nya ada step yg salah.kekkeke..nasib makcik tegor hari tu..baru la tau...kekeke

GULAI LEMAK PISANG NANGKA

seikat pisang nangka muda
santan secukupnya
1/2 mangkok kecil ikan bilis -ditumbuk kasar
15 cili padi- ditumbuk lumat
1 batang serai- ditumbuk
garam dan gula skit
1 asam keping

Cara2

1. mula2 siang pisang....cara dia..buang kulitnya...lepas tu potong2 isinya...dan rendam dlm air bergaram....kulit pisang tadi tu jgn dibuang...rendam kan sekali dlm air garam..potong hingga habis...lepas tu basuh bersih dan toskan.

2. masukkan dlm periuk santan cair...cili padi..serai...asam keping...dan ikan bilis..masak hingga bangkit bau dan bahan2 layu....lepas kuah dah didih..masukkan pisang dan kulit2nya sekali...masak hingga pisang empuk....agak2 pisang dah nak masak..masukkan santan pekat dan garam dan skit je gula...masak hingga kuah didih dan tutup api...dah siap..:)

8 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Q..sedap tu.Kalau ada ikan kering dan sambal belacan...lagi le sedap.

quinnie said...

wah kak ros...usah cakap le ye kak..memang sedap makan dgn ikan kering..kekkeke...

Acik Erna said...

Assalam Q..acik pun suka makan masak lemak pisang muda ni..tapi acik suka yang kecik2 tu sedap..

~K Ham~ said...

As salam q....peberet kak ham jugak tu...goreng ikan masin....haiyoooooo..dari 3 layers jadi berlayers spare part kat perut kak ham...

Ummi said...

Assalam Quinnie...amboiii ni betul2 tarik selera nih...gulai pisang mmg sedap...letak daging ke, letak ikan bilis pun ok jer...mmg betul2 lauk kampung yg leh jahanamkan org diet...tp akak x diet pun..hehehe

anymz said...

salam Q,org nismilan kalau buat gulai pisang,biasanya guna pisang yang kecik2 tu..di gulai sekali dgn kulitnya..pergh...sedapnya..biasa nya kami masak ni waktu kenduri mlm nikah..masak simple tapi pasti terliur...:)

quinnie said...

kak ham..hehehe..saya pun suka sgt kalau makan dgn kan masin...lagi bertambah makan..kekekke

kak ummi...boleh letak daging ye..saya tak biasa buat gitu..lain kali leh cuba..:)

kak anim...akaklah sifu gulai lemak saya...hahhahaha..skang baru terasa pandai masak gulai lemak lepas belajar dari blog akak.terima kasih banyak kak...tak terbalas budi rasanya..hehehe

quinnie said...

saya ni kak tak kisah pisang kecik ke besar..hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...