Sunday, 1 January 2012

MEE SIPUT...n welcome 2012

inilah rupa mee siput...:) kena import dari muar baru leh merasa..hehehe

mee siput ni makan dgn ayam masak tomato..sedap!!!

Assalammualaikum...mula2 sekali nak ucapkan selamat tahun baru kepada semua pengunjung blog qasehququinnie...tup tap tup tap..dah masuk thn baru hari ni....ada ke yg pasang azam baru? saya ni tak leh pasang azam...semua azam jadik alamkazam je akhirnya...hahhaha.....mesti ramai yg mengira detik malam tadi...pernah la dulu pegi dataran merdeka dgn kawan2 tengok bunga api...memang penuh sesak dgn org....tapi sekarang ni kira detik kat rumah je...hehehe

entry pertama utk tahun baru..mee siput....ada yg pernah makan? mee siput ni glemer kat muar....kat tempat lain kat johor tu tak tau la ada jual ke tak mee ni...saya pun suruh cousin yg duk muar belikan...dpt tau pasal mee siput ni pun lepas borak2 dgn ayu kat forum my resepi yg baru...kalau ayu tak citer pasal mee siput ni memang saya tak tau kewujudannya...hehehhe..makcik pun suka....siap suh anak dia belikan lagi...heheheh

mee siput ni cara nak makan dia kita gorengkan je mee tu..lepas tu boleh cicah dgn sambal tumis...tak kira la sambal apa...memang sedap...2 keping la sekali makan...hehehhe....itu pun dah kenyang dah....saya pertama kali makan dan memang jakun sangat2...berdebar2 masa nak goreng tu..ia betul  ke ni...kekeke...akhirnya merasa jugak hajat nak makan mee siput ni...

sempena tahun baru ni saya tak sertakan resepi..sebab cara nak masak mee siput ni..kita gorengkan je macam goreng keropok..api jgn kuat sgt..sat gi hangus..minyak kena byk..goreng satu2 seelok-eloknya.......lepas tu angkat dan toskan.....kalau tak habis makan boleh simpan dlm tupperware. bila2 nak makan senang....hehehe....boleh la cicah dgn sambal apa2 pun....setakat ni saya pernah makan dgn ayam masak tomato/merah....lepas tu...sambal tumis ikan bilis berpetai....sedap weiii....heehehe..lepas tu sambal sotong.....memang sesuai makan dgn segala jenis sambal.....

jadiknya kalau gi muar tu jgn lupa beli mee siput ek...nanti bleh cuba kalau yg tak pernah cuba lagi tu...wassalam...:)

15 comments:

AZLITA AZIZ said...

selamat tahun baru juga buat Quinnie dan keluarga..

Terima kasih juga kerana berkongsi yang sedap-sedap!
Walaupun akak tak mengenali quinnie dgn lebih dekat tapi akak tahu quinnie mempunyai bakat dalam bidang masakan.. bakat merasa setiap makanan yang enak2.. adalah anugerah yang tak ternilai dari Allah..
Teruskan mengasah bakat dan teruskan niat murni kita.. insyaallah janji Allah tidak pernah mungkir..
sama-sama kita berdoa semoga tahun ini lebih menjanjikan kebaikan untuk kita semua..

Salam Sayang dari
Azlita Masam Manis

issnita said...

SELAMAT TAHUN BARU...
mee siput febret kami sekeluarga..memang syok layan mee siput ni... sampai nak berhenti makannya pun susah..asyik nak makan dan makan...makan lagi..hehehe...

quinnie said...

terima kasih kak ita....saya pun teruja bila dapat kenal kak ita walaupun di alam maya je...moga ukhwah terus terjalin ye kak..:)

quinnie said...

issnita..saya je yg jakun..baru nak kenal mee siput..hehehe

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

First time heard of mee siput, curious about the taste. Happy New Year to you too.

quinnie said...

thank you sonia....i pun baru belajar makan mee siput ni...hehehe

MANISMANIS said...

Selamat Tahun baru Quinnie...

tun_telani said...

kak Q, tun pernah makan kawan bawa masa picnik, tp xleh nk determine, ni utk snacking atau main meal.. hehe.. cicah sambal tumis, jakun la jugak masa tu.. hihi..
selamat tahun baru kak Q.. insyaAllah, tahun2 yg mendatang kita blh terus rapatkan ukhwah =)

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, akk tak pernah mkn mee siput ni, jauh la pula nk cari kat muar tu hehe.

Selamat tahun baru 2012 buat Q

Zack Zachoes said...

salam singgah..

first time dengar mee siput ni..mcm menarik je dgr..nnt blk BP leh la singgah Muar sat, hehehe..

happy new year 2012 ^_^

Anna Qawina said...

ehem...nak mkn gak mee siput nih...selamat tahun baru ye Q..moga hari2 mendatang ikatan persahabatan kita bertambah erat..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Selamat Tahun Baru QUINNIE,,,yah menarik ini akak belum pernah try,,,boleh lah adventure tenguk

Nieza said...

Assalam Q, Salam tahun baru juga buat Q sekeluarga. semoga tahun baru ni lbh baik dari thn yg sebelum..insyaAllah.

Rajin Q msk..mee siput ni akak lum pernah mkn lagi:)

CT Delima said...

As'salam Quinnie

Maaf baru malam ni sempat keudara, ramai sangat tetamu diawal tahun baru datang kerumah, peluh meleleh sebab cuaca panas. alhamdulillah..semuanya dah selamat tetamu dijamu. suka juga makan mee siput ni tapi dah lama betul k.ct tak makan. last zaman dulu2..hehehe

Selamat Tahun Baru buat Q semoga tahun baru memberikan keceriaan dan kebahagiaan yang berpanjangan..A-minnn

quinnie said...

ayin..tq..:)

tun..hahaha..betul tu..tapi makan dua ketul dah kenyang..cam makan nasi lak..kekkeke..moga persahabatan berkekalan ye tun..:)


kak rosa...hehehe...kalau jenjalan johor boleh le singgah muar kak...hehehe

zack..happy new year jugak buat u...saya pun 1 time makan ni..hehehe

anna...betul tu...erat seerat eratnya...hahahha...

kak paty....memang teruja masa nak rasa tu kak..hehehe..tambah2 kalau tak pernah makan..lagi la...hehehe

kak nieza..senang je nak masak mee siput ni..macam goreng keropok je...hehehe

kak ct...best jugak ada mee siput ni...boleh jadik pengganti nasi...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...