Tuesday, 3 January 2012

RENDANG TOK AYAM.....kaknoor sajian dapur bonda

 
saya makan dgn lemang rendang tok ayam ni..:)

sedap rupanya ayam buat rendang tok..:)

mula2 nak ucapkan terima kasih kepada semua yg wish birthday saya semalam..terima kasih jugak atas segala doa...saya pun mengharapkan kehidupan saya akan lebih cemerlang dan terbilang didunia juga di akhirat..:)

apahal tetiba ada lemang ni ye? dah macam raya pulak..heheheh..saya beli je lemang ni kat pasar malam...lemang pakcik ni memang sedap sebab dia bakar sepenuhnya...tak kukus dulu pulut tu..memang sedap..kalau yg jenis pandai makan lemang dia akan tahu beza antara lemang yg dibakar sepenuhnya atau dikukus dan kemudian lepas tu bakar....keluarga saya memang cerewet bab lemang2 ni sebab kitaorg dulu raya mesti bakar lemang sendiri...tapi itu dulu la..skang dah tak buat pun..beli je...:)

utk gandingan lemang yg dibeli saya masak rendang tok ayam...dapat resepi ni masa berkunjung ke blog kak noor @sajian dapur bonda....saya sebelum ni tak pernah guna resepi rendang tok utk masak ayam..selalunya guna daging je..masak guna ayam ni lagi jimat masa sebab masak kejap je dari daging kena masak berjam2...hehehe....rasa pun sedap...puas hati la saya makan...terima kasih kaknoor..saya mintak izin kongsikan resepi akak kat sini pulak ye..:)

RENDANG TOK AYAM

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam organik - dipotong 12 
2 cawan santan pekat
½ cawan kerisik
3 sudu besar gula merah
3 keping asam keping
Daun kunyit (koyakkan)
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dimesin kering:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih

Bahan-bahan dimesin basah:
25 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 cm halia
5 batang serai
3 cm lengkuas
Air secukupnya

Penyediaannya:
Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping di dalam kuali.
Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
Bila telah pekat,masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik.  Kacau rata.
Masakkan lagi sehingga naik minyak dan cukup pekat.  (Sebaiknya keringkan sikit rendang ini).
Hidangkan.

(nota: bahan diblend kering tu saya sangai dulu jintan2 tu kejap)

9 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Bestnya akak suka rendang ni...tapi belum pernah buat selalu beli kat R&R Tapah..boleh la akak cuba resipi quinnie.

Anna Qawina said...

jeng jeng..aku suka...nak buat kurang ghajin lak sbb bhn2 asyik tak cukup jek..huhu

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie...Dah lama tak layan lemang dan rendang..sedapppnya..

Rasanya belum terlambat kan untuk Kak Sue ucapkan Selamat Tahun Baru 2012..Semoga kedatangan tahun beru ni membawa lebih keceriaan dan kegembiraan buat Quinnie sekeluarga dan HAPPY BELATED BIRTHDAY.....

Ayu said...

Assalam Q,
sedap ni ayam masak rendang tok..
boleh masuk list ni dear..

Wani said...

assalam Q..

bestnya rendang tok .. rasa2 dah lama ni masuk list ...tapi tak terbuat lagi hihi... nanti lah nak cuba .. lemang tu apatah lagi .. teringat time raya lak ....

tun_telani said...

kak Q.. tun mmg masa raya je la mkn lemang. tu pun mmg jarang sgt la beli, biasa cuma mkn kalau ada org bagi, org bila pergi rumah org, org tu serve lemang.. tun suka mkn yg lembik2 bahagian bawah tu. hehe.. yg tengah2 dh keras tu tun x suka mkn. xpernah bakar lemang, so xtau la pulak ada versi kukus dan versi bakar sepenuhnya ;p agak2 kalau bg tun mkn dua2 sekali gus sure tun xleh beza. haha.. rendang pun mkn time raya je.

quinnie said...

kak paty...dulu sebelum masak rendang tok yg versi daging..saya selalu jugak beli rendang tok maknik yg glemer kat perak ni...tapi sekarang memang buat sendiri je..hehhhe

anna...nak buat rendang tok memang kena ada semangat yg kental..tambah2 part nak buat kerisik tu...kita kat umah ni kerisik kena buat sendiri...sebab ada stok lebih yg terlebih rajin tuh..kekekke

kak sue..terima kasih atas wish..:)

kak ayu..rasa macam masak daging tu jugak cuma lagi cepat masaknya...hehhehe

wani...saya dulu pun makan lemang time raya je..tapi lepas bertemu jodoh dgn lemang pakcik kat pasar malam rumah saya ni..memang boleh kata selalu sgt dah beli..pakcik pun dah kenal muka...hehehe

tun...kalau org perak memang raya kena ada lemang...dulu masa kecik2 tiap kali raya memang keja part time tukang isi beras dlm buluh tiap2 pagi..kekekke...kalau mai ipoh nanti kita belikan tun lemang ori punye..sedap lemang pakcik ni...berbaloi2 beli...buat sendiri belum tentu sedap..kekeke

Kak Noor said...

Terima kasih sebab sudi cuba resepi rendang tok ayam ini. Kak Noor x sempat nak ambil gambar hari itu untuk dipaparkan dalam blog sebab masa masak tu waktu pagi, Kak Noor nak bergegas pergi kerja. Rendang tok ayam ini juga sedap dimakan dengan nasi tomato dan nasi beriani. Seronok kak noor bila orang kata sedap. Singgah-singgah le ke dapur Kak Noor lagi okay!

quinnie said...

kak noor memang dah intai2 kat dapur kak noor tu byk lagi resepi yg nak dicuba..hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...