Monday, 2 January 2012

ALMARAZ COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE..n happy b'day to me :)

 kek birthday..:)

terlebih lak toppingnya...hehehe

memang betul bak dikata..sungguh lembut kek ni...

Alhamdulillah..hari ni umur saya meningkat lagi.. sweet 17 ++ gitew...kekeke....senghil chooka hamnida kat diri sendiri...hehehe...sempena b'day ni saya tunjuk gambar kek la ye...ni kek b'day....baking malam tadi...tak celebrate pun...cuma buat utk makan2 sendiri je..kebetulan cousin balik..lepas tu kan cheese  cake yg saya cuba hari tu tak menjadik...cuba kek lain pulak...hehehe....teringin nak makan cheese cake ni dah lama dah..ni baru berupaya nak buat...Alhamdulillah nasib baik la jadik dgn jayanya...hehehhe.... diri sendiri kena buat kek b'day...:( kan bagus kalau ada oppa tolong buatkan..kehkehkeh...

kek ni memang dah ramai yg mencuba...resepi dari kak alma...sedap kek ni...tq kak...mintak izin letak resepinya kat sini pulak ye...:) .saya letak topping jem strawberry...pandai2 adjust sendiri..hahahha...


ALMARAZ  COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE


Resepi: kak alma
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bhn2:

Bhn A:
250g cream cheese (mommy biasa guna philadelphia)
50g butter
100ml susu segar

Bhn B:
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek (boleh ganti dgn tepung naik sendiri)
20g tepung jagung

Bhn C:
140g gula halus
6 biji putih telur
3/4 sdt jus lemon

Cara:
1. Dgn teknik double boiling, masakkan kesemua bhn A. Kacau smpai ia cair & sebati, pastu tutup api dan ketepikan dahulu (biar ia sejuk suam2 sket).

2. Then tmbhkn kesemua bhn B kedalam adunan bhn A yg dh suam2 tu then guna spatula tuk kacau adunan. Kacau hgga rata.

3. Dlm satu bekas lain, utk bhn C pulak, pukul (dgn mixer) putih telur bersama jus lemon smpai ia berbuih2 saja. Then tmbh pulak gula. Seterusnya pukul lg smpai ia berkrim dan blh membentuk tanduk (cara testnye: cuba kuis sedkit dgn hook pemukul mixer tu & bila ia blh membentuk spt tanduk then maknanya dh siap adunan tu).

4. Pastu, tambahkan adunan no. 2 ke dalam adunan no.3. Dgn guna spatula, kaup balik adunan hgga sebati.

5. Dalam loyang kek (springfoam) saiz 8inci, griskan semua bhg (dan alaskn bhg bwh dgn baking paper). Seterusnya tuangkan adunan kek ke dalam loyang & ratakan.

6. Bakar kek kapas ni xleh direct camtu jer. Kena wat cara aun-bain-marie. Caranya tidaklah susah mana, cam ni:
i. mula2 ambil loyang kek dan balutkn bhg tepi & bwh loyang tu dgn aluminium foil (kalo leh wat 2 lapis)...utk elak air panas masuk dlm springfoam tuh.
ii. ambil oven dish, letakkan loyang kek atasnye. Then masukkan air panas mendidih ke dalam oven dish..kalau leh biar paras air leh smpai dlm 1/2 tggi loyang kek.
iii. letak oven dish dlm preheated oven 160C (hati2 sbb air panas..Nak sng, letak awal2 oven dish & loyang kek dlm oven then tarik kuar sket & tuang air panas).
iv. bila bhg atas kek dh kekuningan sket, leh test ngan skewer samada kek dh ready ke lom...dlm kat2 1 jam.

Kek ni tak lah susah mana nk buat cuma penyediaan tuk membakar je nmpk cerewet. tp bila dh buat tu, skjp je..
Cuba ler yer :)

16 comments:

Nieza said...

happy birthday Q! semoga dirahmati Allah selalu.sedapnya tgk kek ngan topping tu..kalau dekat nk juga tumpang mkn sama..hehe

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Happy B-day Q.Semuga Q happy selalu ya.Love kak Ros.

quinnie said...

kak nieza..terima kasih...memang bleh je nak kasi kalau duk dekat kak..saya sorang je makan kek ni kat rumah....diaorg yg lain tak makan...hehehe

kak ros..terima kasih...love kak ros jugak...hehehe

Mommy Alma said...

Q
HAPPY BIRTHDAY.........!!!!!!!!!!!
bestnyerrrr birthday senirik wat kek senirik. alaa...gune je le resipi tu, akak tak rugi pe. yg ruginye TAK dpt makan uwaaaaa....

Akak doakan moga Q akan terus happy & sihat & dirahmati Allah & dilimpahi dgn rezeki yg halal & bertemu jodoh 2012 yer??? (bertuah bakal suami dpt isteri rajin memasak cam Q ni!). Amiin YRA...

izahdaut said...

HAPPY BIRTHDAY KAK Q yang sweet 17 tu. hihihi.. smoga terus cemerlang dan gemilang.. dah lama teringin nak buat kek ni. tq kak.. nak try jugak nanti

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Happy birthday Q, semoga diberkati selalu dan ceria-ceria selalu

HomeKreation said...

Happy New Year. Semuga 2012 membawa 1000 kebahagiaan! Wah, best ni makan ciskek di thn baru!

ady said...

as-salam q
Selamat Tahun Baru Q..DAN HAPPY BESDAY BUAT Q..semoga panjang umur, murah rezeki, semakin sukses, sehat selalu, dan SELALU dilindungan tuhan..

BTW: npk sedap cheesecake tu..lagi2 yg ada topping tu..

Anna Qawina said...

Happy Besday Q..meh nak tlg potong kek tu..hehe..moga lebih bahagia & suksess tuk hari2 seterusnya..
oo kak alma ada blog ya..nak g sekodeng..heheh..

issnita said...

salam ziarah...

happy besday...
sweet-sweet selalu n happy-happy...

Liza said...

Heppy besday Q...waaa baru sweet 17 yer...peeeewiiiiitttt

dZana said...

happy birthday Q.. smga sentiasa dilimpahi rahmatNYA.. smga terus sweettttt jugak...

Wani said...

salam Q...

wah awalnya birthday ..baru je masuk tahun baru neh..... selamat hari jadi :)).. n semoga panjang umur n di juga dimurahkan rezeki ..tengok cheese cake ... teringin la pulak nak wat .. buat terliur je tayang cheese cake dgn lagi topping yg meleleh ... hihi

quinnie said...

kak alma...terima kasih....nasib saya cuba kek akak ni menjadik dgn jayanya..hehehe...terima kasih atas doa...amin

izah..tq...sweet 17+++++..hahaha...tak pernah buat lagi ke izah kek ni? senang je...hehhehe

kak paty..terima kasih..:)

kak along..terima kasih...memang sedap makan kek ni..hehehe

quinnie said...

ady..terima kasih....kalau dekat memang leh bagi..diaorg kat rumah ni tak makan kek ni...hehehhe

anna...terima kasih...p la skodeng blog kak alma..macam2 ada..heheheh

ck..terima kasih..:)

kak liza..terima kasih...sweet yg tak berapa nak sweet jugak la...hahhaha

quinnie said...

kak zana..terima kasih..:)

wani...org b'day awal tahun ni yg tak bestnya terasa sgt umur tu dah meningkat dgn cepatnya...hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...