Thursday, 6 September 2012

CUTI!!

Assalammualaikum...

saya nak bagi tau..saya akan cuti berblog buat sementara waktu....tak tau bila akan online balik....panjang umur kita jumpa lagi....will miss semua kawan2...:)

Monday, 3 September 2012

BIHUN TOMYAM ..HYUNG WOO :)


Assalammualaikum dan selamat malam semua...:)

tetiba je update blog malam2 ni...bukannya apa dah lama sgt tak bercuti...tak dek menu best nak diketengahkan..masak gulai lemak bayam je sekarang ni kat rumah...hehehe..makcik nak menu itu je...jadiknya tak kan tiap2 hari nak letak resepi gulai lemak bayam..hehehe..tu yg senyap je...

sekarang ni tengah demam korean drama..hahaha..tu yg jiwa kacau sekarang ni..nak masak2 pun sempoi2 je..kekeke...kalau ada yg perasan background dah ditukar baru..hahahhah..tu lah dia hyung woo...my new baby..kakaka....sangat chomel kan? geram tengok dia senyum dlm drama nih...hahhahahha..aduiii....sebulan dua ni memang diawang awangan je la sekarang ni..kekeke...lagu yg dipasang pun romantik je kan? falling slowly..sangat suka dengan lagu nih..dah lama dah...ada sejarah juga cam ne leh minat lagu nih..kakkaka..semua gara2 kim hyun joong oppa ler mula2 main gitar lagu ni..terus chentas...hahhahha

o.k berbalik pada menu....tomyam ni kita masak guna paste yg diberi oleh my chinggu @ dongsaeng dari bangkok...terima kasih..sedap ler...rasa cam kedai...:) letak bahan biasa2 je sebab mengejut je sebenarnya masak menu ni semalam...lagi pun nak cuba rasa paste ni sebenarnya...lain kali bleh letak bahan mewah skit..hehehe

BIHUN TOMYAM

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

daging secukupnya
udang secukupnya
1 paket paste tomyam thailand
1 1/2 sudu besar paste cili thailand
10 cili padi diketuk
1 bawang besar dihiris
4 serai diketuk
air secukupnya
1 tomato dibelah 6
1 carrot dihiris
4 daun limau purut
jus limau nipis secukupnya
bihun

Cara2

1. mula2 rebus daging hingga empuk...potong daging dan masak dgn 2 hiris halia..isi air secukupnya....bila daging dah empuk.....biarkan sekejap.

2. rebus kulit udang dan kepala udang dgn air secukupnya....bila dah didih....tutup api dan masukkan air rebusan udang kedalam periuk berisi daging tadi.

3. masak kembali periuk berisi daging hingga didih..tambah air secukupnya utk kuahnya....bila dah didih...isikan serai...cili padi...bawang besar....paste tomyam dan paste cili....biar didih dan mesra....masukkan carrot...udang dan tomato...isikan sedikit garam dan gula....

4. bila agak2 sayur dah masak...isi daun limau purut dan jus limau secukupnya....bila dah secukup rasa...boleh la ditutup api dan hidangkan kuah tomyam bersama bihun.

Thursday, 30 August 2012

GULAI LEMAK BAYAM KAMPUNG..n SUP KAKI AYAM

pertama kali makan bayam kampung :)

sup kaki ayam :)

ayam goreng...

Assalammualaikum.....ni semua menu yg saya masak semalam...mula2 makcik suruh masak sup kaki ayam...lepas tu petangnya dia suruh masak gulai lemak bayam kampung...gulai lemak ni saya gandingkan dgn ayam goreng....

sedap le bayam kampung ni...pertama kali makan...rasa macam bayam juga...sebelum ni tak tau pun ada sayur ni...tau bayam hijau yg biasa tu dgn yg merah je...kekeke...

k lah meh tengok resepi yg sempoi2 ni...

GULAI LEMAK BAYAM KAMPUNG

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

2 ikat sayur bayam dipotong
2 bawang merah*
2 sudu besar ikan bilis*
cili padi secukupnya* ( bahan* diblend)
santan secukupnya
garam dan sedikit gula
serbuk kunyit
1 serai dititik

Cara

mula2 masukkan santan ..bahan blend ..serbuk kunyit....dan serai..kedalam kuali atau periuk...lepas tu...kacau hingga santan didih dan terbit bau bawang.....masukkan sayur bayam dan garam serta sedikit gula...masak hingga sayur layu....lepas tu boleh la tutup api. saya masak gulai ni kuahnya sedikit cair dari gulai lemak biasa...tak pekat sgt kuahnya...memang sedap dimasak sedang2 je lemak santanya...:)

SUP KAKI AYAM

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

kaki ayam dan tengkok ayam secukupnya
2 sudu besar rempah sup dibancuh dgn sedikit air
satu sup bunjut maksiti/adabi
3 bawang merah dihiris
2 bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1/2 sudu besar lada hitam ditumbuk
1 tomato dibelah 4
2 kentang dipotong 8 dan rebus kejap
daun sup dan bawang dihiris
air secukupnya
garam dan gula skit

Cara

1. mula2 panaskan sedikit minyak..lepas tu tumis bahan hiris hingga kekuningan...masukkan sup bunjut...bila terbit bau...masukkan lada hitam ditumbuk ...kacau lagi...lepas tu masukkan rempah sup..kacau hingga rempah masak.

2. masukklan ayam dan kacau sekejap...lepas tu isi air secukupnya bersama kentang....masak hingga kuah didih dan ayam empuk....perasakan dgn garam dan gula....masukkan buah tomato....bila tomato dah layu..taburkan daun sup dan bawang kedalam sup...biar sekejap dan tutup api...

3. sup boleh dihidang dgn bawang goreng dan cili tumbuk...

Wednesday, 29 August 2012

KEK COKLAT- BASIC RESEPI ....n kisah raya :)

 sedap kek resepi ni :)

 

 Assalammualaikum...apa khabar semua? haishhh lama betul cuti ye..heheheh...memanjang seboknya seminggu raya ni....hari isnin baru la relax..itupun selaga periuk belanga ..pinggan2 mangkok...sudu garfu tak disimpan lagi..heheheh...

amacam raya semua? syok ke? saya tak kemana pun raya ni...memang target nak duk rumah je..pasalnya letih memasak dari raya pertama sampai le ahad lepas...hehehe...dua kali buat open house....tapi apa juadah pun saya tak tangkap gambarnye...kekeke...tak sempat nak berposing gambar makanan tu semua sebab sebok didapur....bila org dah balik baru teringat...huhuhu...tak dek rezeki nak letak kat blog buat tatapan umum...hehehe....

disebabkan satu apa gambar pun tak ditangkap ..tu yg sunyi sepi je...kekekek....bukan tak rindu kat blog...ada juga la bukak....intai2 dapur org je...tapi blog sendiri memang tak update..hehehhe...secara ringkas...menu utk open house pertama...saya buat char kuetiau...set nasi briani batu pahat....utk open house ke dua...nasi ayam ipoh...:)

terima kasih kepada semua yg mengucapkan ucapan hari raya kepada saya...terima kasih banyak2..nanti saya buat kunjungan balas ye.....

o.k berbalik kepada resepi kek coklat ni..saya cuba kek dari cida......terima kasih cida kerana sudi kongsi resepi...rasa pun sedap...saya sempat makan yg versi bakar je..yg versi kukus semua kasi kat org...huhuhu...lain kali nak buat lagi....kek coklat ni saya buat utk raya...bagi pada ipar duai makcik....lepas tu lagi satu bekas bagi kat jiran depan rumah sebab anak dia suka kek coklat....yg utk makan dirumah pun saya makan skit je...bakinya buat hidangan tetamu yg datang...lepas tu bagi skit kat kawan yg datang bertandang sebab anak dia pun suka kek coklat....

terima kasih cida utk resepinya...minta halalkan ye..:)


RESEPI KEK COKLAT NUANZA

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
 
bahan a:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 3/4 cawan gula pasir - Q kurangkan gula....letak dlm 1 cawan
1 1/2 sudu teh baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh baking soda

(satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan)

bahan B:

1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan air panas
2 biji telur gred A (kalo gred b/c, guna 3 biji)- pukul sedikit mcm nk buat telur dadar)
Q tambah susu pekat 1/2 cawan

(satukan semua bahan b )

cara:

masukkan bahan B ke dalam bahan A..
gaul sebati sampai hilang ketul2..
boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti

masukkan ke dalam loyang saiz 7/8 inci
(loyang di sapu minyak dan ayak tepung di permukaan loyang secara nipis)

atau gunakan kertas minyak

bakar selama 1 jam 15 mnt atau sehingga kek masak
adunan boleh juga dikukus



ok...utk resepi di atas, mcm yg aku bgtau, boleh di bakar atau di kukus..hanya guna resepi yg sama
utk saiz cawan, aku gunakan cawan kopi yg biasa kita guna di rumah, xde pun cawan2 metrik khas utk baking..
dan gunakan cawan yg sama utk menyukat semua bahan...
sama spt sudu, aku hanya menyukat menggunakan sudu kfc je..tp penuhkan membumbung, jgn letak paras je..

utk serbuk koko, ni part yg penting
utk hasil yg baik, bahan juga haruslah baik..
guna serbuk koko imported yg berkualiti
cthnya van houten..

kalo biasa ke kedai bakery, biasa ada serbuk koko imported yg di pek semula
x kisah le, janji serbuk koko yg elok..
dan utk resepi diatas, bg 1 cawan kek coklat, 3/4 cwn aku gunakan serbuk koko imported, manakala 1/4 lg aku gunakan serbuk koko hotam, atau dark cocoa powder atau ada juga kedai bakery yg malabelkan sbg oreo cocoa powder (bukan biskut oreo yg diblend ye..)- biasa cuma di jual di kedai bakery sahaja
kalo x de cocoa powder hitam, memadai gunakan cocoa powder biasa shj...

Wednesday, 15 August 2012

SELAMAT HARI RAYA ADILFITRI


Assalammualaikum...dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri buat semua pengunjung blog qasehququinnie...semoga lebaran ini membawa senyuman serta kebahagian kepada kita...saya juga ingin memohon maaf jika ada terkasar bahasa sepanjang saya berkecimpung dalam dunia blog...kepada semua penyumbang resepi minta dihalalkan segala resepi yg telah saya cuba selama ini dan mohon maaf jika ada yg tersinggung sekiranya saya telah mengubah suai resepi tersebut....ia hanya sekadar memenuhi citarasa saya sekeluarga dan kadangkala tidak semua bahan masakan ada didapur saya tetapi hati ini berkobar2 ingin mencuba...harap tiada yg berkecil hati...saya juga halalkan segala resepi yg telah saya kongsikan didalam blog ini...

rasanya ini entry terakhir sebelum raya....malas sgt nak update blog...dgn internet yg belum pulih lagi....kepada yg pulang ke kampung...berhati2 dijalan raya dan semoga semua selamat sampai ke destinasi masing2...

akhir kata salam lebaran dari saya sekeluarga :)
mohon maaf zahir dan batin...

Assalammualaikum...

 

Tuesday, 14 August 2012

IKAN KELI DAN SOTONG PANGGANG

guna hj sernan paste je..senang keje :)


Assalammualaikum..... saje nak tunjuk menu kelmarin...sotong panggang dgn ikan keli panggang..saya guna paste hj sernan je....hj sernan ni ada byk produk dia...paste ikan bakar ni tak tau berapa rega dia..tapi leh masak dua kali le..sedap rasa cam sambal kat kedai ikan bakar...tak dek resepi le hari ni ye..tayang menu je...kekeke...beli je paste lepas tu lumurkan...kalau nak tambah sayur ke apa ke boleh je..saya tambah petai dan hirisan bunga kantan..lepas tu bakar sampai masak :) dah siap..senang kan? hehehe

pstt...paste hj senan ni ada jual kat muar je rasanya :)

Monday, 13 August 2012

BISKUT DAISY.....n tq che'sue

biskut daisy yg sedap :)


makcik kata biskut ni lagi sedap dari biskut mazola...pulok dah!! hehehe

Assalammualaikum...alahai lamanya rasa tak update blog ni..bukannya apa..putus asa rasanya saya nak ngadap line internet yg semput ni...ini pun nasib la boleh loading gambarnya..kalau dak tak kuar langsung....ini biskut yg saya buat semalam rasanya....tengah2 malam duk menampi kacang..kekekek...

biskut ni memang sedap...rangup sangat....makcik pun kata best!! resepi asalnya dari website Daisy sehebat chef....saya pulak ambil resepi ni dari blog cendana kasih...terima kasih ck....:)

sebelum tu tak lupa juga ucapan terima kasih saya kepada pengunjung setia blog ni...dan kepada kawan2 yg meninggalkan komen..nanti saya buat kunjungan balas ye ..terima kasih :)

BISKUT DAISY

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan A 
160 gm Tepung Gandum
60 gm Tepung Suji
40 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Kastor
11/4 sudu kecil Serbuk Penaik
1/4 sudu kecil Soda Bikarbonat

Bahan B 
150 gm Kacang Tanah – dibakar dan dimesin
60 gm Oat – dimesin
20 gm Kelapa Kering - dimesin

Bahan C 
120-140 gm Minyak Jagung Daisy (atau secukupnya)
1/8 sudu kecil Garam

Bahan D (hiasan/sapuan)
Telur+susu cair

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan A dan sebatikan di dalam mangkuk pengadun dan putar selama 2 minit dengan kelajuan yang sederhana.
Campurkan kesemua bahan B yang telah dimesin dan putar selama 1 minit.
Akhir sekali masukkan Minyak Jagung Daisy dan garam, putar lagi 1 minit dan sebatikan.
Adunan dicanai dan diterap berbentuk bulat, sapukan telur dan bakar selama 25-28 minit pada suhu 150 – 160C.
Siap

(nota: utk biskut ni Q ganti oats tu dgn cornflakes...lepas tu kacang..kelapa dan cornflakes Q tak mesin..kacang Q tumbuk...kelapa kering bair gitu je..lepas tu cornflakes ramas guan tangan je...tu yg Q nye biskut tak leh dibentukkan guna acu..bulat2 masuk dlm cup je )

disini saya juga nak ucapkan terima kasih pada che'sue atas hadiah GA hari tu...terima kasih ye sue..kita punya la teringin nak minum teh perisa lemon tu....tapi sampai kehari ni tak bancuh2 lagi..ahhahaha..asyik lupa je..bila dah nak habis sahur baru teringat..kekekek

Thursday, 9 August 2012

BISKUT SARANG SEMUT II

tiap kali raya mesti buat biskut ni...hehehe


Assalammualaikum....semoga sihat semua...saya ni dah bersin2 2 hari berturut dah ni..suara pun dah bertukar serak2  ala2 penyanyi rock gitew..hehhehe...harap2nya tak le demam..selema dan batuk teruk menjelang nak raya ni...banyak lagi hal tak settle lagi nih...bz ngalahkan PM..hehehe...

o.k hari ni nak tunjuk biskut yg saya buat minggu lepas...saje buat biskut sarang semut ni sebagai tambahan kepada biskut2 utk jamuan raya nanti.....nak buat pun senang....seperti biasa saya suka resepi dari kak hanieliza ni..terima kasih kak...cumanya saya tukar tepung jagung tu kepada tepung kastard..sebab suka versi tepung kastard lagi..dia berbau wangi je biskut...tapi kalau dah guna tepung kastard..doh tak sesuai ditambah warna kecuali warna kuning ..sebab doh yg bercampur tepung kastard ni akan semula jadi warna dohnya kuning.


BISKUT SARANG SEMUT

Resepi asal: kak hanieliza
olahan resepi: quinnnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan

  • 150g planta + 100gm butter
  • 80g gula halus
  • 350g tepung gandum (diayak)
  • 100g tepung kastard (diayak)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 s/teh esen vanilla
  • Chocolate rice/manik untuk hiasan

Cara-cara

  1. Pukul kembang butter dan gula
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
  3. Masukkan tepung dan gaul rata
  4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
  5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 150’C sampai masak (anggaran 15 minit)
  6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Wednesday, 8 August 2012

MANOK PANGGANG BERKUAH PERCIK

 manok panggang + kuah percik pasar malam

sebenarnya nak tangkap ayam golek..sekali terlupa lak...hehehe


Assalammualaikum...hari ni nak tunjuk menu ayam lagi...tapi versi percik pula...sebenarnya...saya perap 2 ekor ayam utk buat ayam golek tu....tapi disebabkan makcik dah tak sabar nak makan ..tu yg dah masak sekor dulu....buat versi chicken chop.....lepas tu esoknya saya sambung masak lagi sekor...cuma kali ni saya buat versi percik....sedap gandingan resepi kak dayang utk ayam golek dan kuah percik dari sajiemas@myr...bila ayam tu dah diperap dgn rempah2 memang lagi sedap rasa ayam golek...utk kuah tu saya masukkan minyak dari lebihan ayam yg telah dipanggang...memang tambah sedap rasa kuahnya....

terima kasih pada tuan empunya resepi sajiemas@myr utk resepi kuah percik...dan dayang jack utk ayam golek....minta halal ye..:)

sebelum terlupa...minta maaf kalau ada blog kawan2 yg tak sempat saya singgah...bukannya apa..internet kat rumah ni lembab sangat..kadang2 tak leh nak loading....mana yg boleh masuk je sempat saya buat kunjungan balas...nanti internet dah o.k saya tinggalkan jejak ye....terima kasih.


AYAM PERCIK PASAR MALAM

Resepi: sajiemas@myr
byL quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( Anggaran 2 ekor ayam ) Q buat separuh je kuah ni

  • 500 gm bawang besar
  • 50 gm halia - diblender
  • 50 gm lengkuas - diblender
  • 50 gm bawang putih - diblender
  • 5 batang serai - diblender
  • 2 cawan gula
  • 3 sudu stok ayam serbuk
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
  4. Bakar dan siap untuk menjamu selera 
* bila kuah dah masak...Q tambah minyak dari ayam yg telah dipanggang kedalam kuah...utk ayam tu Q tak masukkan kedalam kuah macam cara sajiemas sebab Q guna resepi manok panggang tuk ayam tu...jadinya Q hanya panggang ayam dan kuah masak asing.

RESEPI MANOK PANGGANG
Resepi asal: dayang jack
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan Perap :
  • 1 ekor ayam
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar gula merah
Cara-cara : 
Blend bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 4 sudu makan minyak sayuran atau minyak masak. ayam dibakar 200c selama 1 jam 15 minit...lepas tu minyak dari ayam yg telah dibakar disimpan utk di masukkan kedalam kuah percik.

Tuesday, 7 August 2012

CHICKEN CHOP ...versi manok panggang

sangat sedap gandingan manok panggang dgn sos ni....huhuhu

makaroni makan dgn kuah ni pun sangat sedap :)

tu dia ayam golek..hehehe

Assalammualaikum..hari ni saya nak tunjuk menu chicken chop versi manok panggang....sebenarnya makcik nak makan ayam golek...saya memang suka resepi ayam panggang dari dayang jack ni....tapi sebabkan tak nak makan nasi...terpikir lak nak gandingkan ayam golek ni dgn sos cendawan dan jadikan menu western...tak sangka sungguh sedap hasilnya...lain kali pasti nak buat lagi..:)

o.k tak yah citer panjang..saya nak ucapkan terima kasih pada dayang jack utk resepi ayam....kak yan utk resepi sos....cendana kasih sumber utk resepi sos ni.....terima kasih pada semua..minta halal resepinya ye...:) kalau sape2 berminat boleh cuba resepi dibawah..

CHICKEN CHOP VERSI MANOK PANGGANG

RESEPI MANOK PANGGANG
Resepi asal: dayang jack
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan Perap :
  • 1 ekor ayam
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar gula merah
Cara-cara : 
Blend bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 4 sudu makan minyak sayuran atau minyak masak. ayam dibakar 200c selama 1 jam 15 minit...lepas tu minyak dari ayam yg telah dibakar disimpan utk di masukkan kedalam sos dan makaroni goreng.

MUSHROOM SAUSE
Resepi asal: kak yan 
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan2
1 tin mushroom sup campbell
2 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
minyak dan air dari ayam yg telah di panggang
Q tambah sedikit serbuk lada hitam jenis kasar
Q tambah garam 1 sudu kecil


CARA MENYEDIAKAN:-
1. Tumbuk bawang putih dan tumis bersama sedikit  minyak sayur...lepas tu masukkan serbuk lada hitam kasar...bila dah terbit bau masukkan sup campbell dan juga satu tin air...

2. kacau hingga didih dan masukkan serbuk lada hitam.....masak hingga pekat

3.bila kuah dah masak...masukkan air lebihan dari ayam yg telah dipanggang...bersama minyaknya....gaul rata....dah siap.

MAKARONI GORENG
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
1/2 paket makaroni
3 bawang putih dicincang halus
sedikit serbuk lada sulah
garam
minyak dan air dari  ayam yg telah panggang

Cara
1. mula2 panaskan air...isi sedikit garam..bila dah didih...rebus makaroni hingga empuk...lepas tu tapis dan tepikan.

2. panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih....bila dah naik bau..masukkan makaroni dan serbuk lada hitam...gaul rata....lepas tu tutup api...isi dalam mangkok dan gaul makaroni dgn lebihan air dari ayam panggang bersama minyaknya. 

COSLAW
 Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
sedikit kobis ungu
sedikit garam dan gula
mayonis secukupnya

Cara
hiris halus kobis...lepas tu campur dgn semua bahan...dah siap..sejukkan didalam peti ais..bila nak makan baru keluarkan.


Monday, 6 August 2012

BISKUT SAMPERIT PILIHAN QUINNIE

ni resepi pilihan saya :)

samperit raya dah siap :)

Assalammualaikum..hari ni nak tunjuk samperit raya yg dah siap...utk tempahan pun dah siap juga...senang hati bila tempahan dah siap..heheheh..utk hari raya pun dah settle...lepas ni focus pada tart pulak..heheheh

resepi ni lain skit dari biskut samperit cair dimulut yg pernah saya letak kat fb ni...sebab saya tak guna sepenuhnya tepung kastard...saya tambah tepung jagung..kira nya resepi ni guna 4 jenis tepung ye kengkawan....hehehhe..saya suka samperit yg rapuh atau cair bila masuk je kat mulut...dia memang rapuh skit...yg penting sedap pada citarasa saya.....

apa2 pun terima kasih pada tuan punya resepi asal  Nazian Nazir dan kak busu Shamsiah....dan juga Rabia Azhar...resepi kat bawah ni olahan dari saya..:)

BISKUT SAMPERIT PILIHAN QUINNIE

Olahan resepi :quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

250gm planta
3/4 cawan  gula aicing
1 bji telur kuning,
1 sudu teh esen vanila.

1 cawan tepung ubi,*
1/2 cawan tepung kastad,*
1 1/2 cawan tepung jagung*
2 cwan tpg gandum *( ayak semua tepung*)

ceri utk hiasan
sedikit pewarna hijau dan merah


Cara2

1. mula2 pukul gula dan planta hingga kembang...kemudian masukkan telor kuning dan esen vanila...pukul sekejap je..janji sebati.....


2. kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak....gaul sebati guna tangan...buat hingga menjadi doh. doh tak terlalu lembik dan tak keras...pandai2 la agakye....kalau doh lembik tambah tepung gandum lagi...kalau doh berderai..tambah lagi planta...kemudian bahagi 2 doh dan letak satu pewarna hijau dan satu pewarna merah. uli hingga warna rata. rehatkan doh dlm 15 minit kemudian baru leh terap.


3. panaskan oven selama 20m suhu150c...kemudian paipkan doh berwarna didalam dulang...saya buat hijau dibawah dan merah diatas. jika doh keras boleh tambah planta..jika doh lembut sgt tambah lagi tepung gandum.

4. dah siap paip penuh dulang....letakkan ceri diatasnya....kemudian bakar....saya bakar lebih kurang 15 minit....biarkan sejuk kemudian simpan didalam bekas.


(NOTA: biskut ni kalau tak nak letak telor pun boleh juga...sebab saya dah buat...tapi sukatan tepung tu saya tukar...1 cawan tepung kastard dan 1 cawan tepung jagung....)

Sunday, 5 August 2012

OPOR NANGKA DAGING TETEL



Assalammualaikum...quick entry je petang ni...tak sempat nak BW...esok kot baru boleh jenjalan rumah kengkawan....saya memang suka masak opor nangka ni....rasa pun sedap..sebelum ni saya pernah masak opor ni isi perut...dan ayam....kali ni saya guna daging tetel pula..dan tambah sedikit pisang emas muda....:)


OPOR NANGKA DAGING TETEL
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 kilo daging tetel - daging  direbus dgn beberapa hiris halia dan air..rebus hingga empuk  dagingnya lebih kurang 1 1/2 jam.
1 bawang besar*
4 bawang putih*
2cm halia*
2 buah keras*
1" lengkuas*
1" kunyit hidup*
15 cili kering ( direbus dulu dan toskan)* ( bahan * diblend lumat)
 4 serai di titik - saya titik sampai pecah2 semua
1 sudu besar biji ketumbar**
1 sudu besar jintan manis**
1 sudu besar jintan putih**- bahan** disangai  - bahan2 ni blend kering
1 biji tomato
santan pekat secukupnya
minyak utk menumis
serbuk kunyit sedikit
garam dan gula
nangka  rm1 ringgit ( direbus sampai didih airnya..isi garam skit- jgn lama sgt nanti lembik dan buang airnya, toskan)
6 pisang emas muda- dipotong
2 helai daun kunyit- dipotong kasar
5 helai daun limau purut jika ada

Cara2

1. mula2 panaskan minyak.....lepas tu masukkan bahan * yg diblend hingga naik bau dan cili masak. masukkan juga serai yg dititik.

2. bila dah terbit minyak...masukkan bhn blend kering** iaitu rempah2 tadi.....isi skit air...dan tumis lagi hingga terbit minyak lagi.

3. masukkan nangka....pisang..dan daging tetel..... isi santan  dan serbuk kunyit.... masak hingga bahan.. empuk. kemudian masukkan  buah tomato yg didadu.... masukkan garam dan gula sebagai perasa.....sementara nak tunggu kuah tu pekat  masukkan daun kunyit dan daun limau purut ..masak hingga terbit minyak dan kuah sedikit pekat...kalau nak berkuah pun boleh juga....dah masak tutup api.

Saturday, 4 August 2012

KUIH JONGKONG MANGKOK

sedap kuih ni..lembut je :)

yg ni rupa bila diterbalikkan masa waktu panas..baru kuar dari kukusan ni..tu yg lembik je rupa dia...tapi kalau dah sejuk elok je rupa kuih ni bentuknya...motif tunjuk yg dah diterbalikkan ni sebab nak tunjukkan kuah dia tu bergenang je...hehehe

Assalammualaikum.....selamat berhujung minggu semua..hari ni masuk hari ke 15 kita berpuasa .....dah separuh bulan ramdhan dah kita....cepat je masa berlalu....menu saya hari ni kuih jongkong mangkok resepi dari kak fida...dah salin resepi waktu kak fida tayang kat myr dulu tapi duk bertangguh nak buat..sampai la mas@duniaku buat hari tu kita pun rasa teringin la nak makan....hehehe...kuih ni saya ada edit skit tang cara2 dia tu....saya tambah santan kat gula merah tu supaya air gula dia berkuah cam gambar diatas...kuih jongkong sedap kalau kuah dia bergenang cam gini..hehehe...saya lebihkan juga tepung ubi tu sebab saya tak suka sgt kuih yg kuat rasa tepung beras ni...saya buat separuh adunan je..dpt byk juga...jenuh nak abiskan...hehehe

mas ada tanya saya beza kuih ni dgn resepi jongkong yg pernah saya cuba..jawapan saya...rasa hampir sama..mungkin sebab saya ada edit skit kat resepi ni..kekeke...kuih tetap lembut dan sedap..cuma tak dek bau daun pisang je...hehehe...rasa badan yg warna hijau dan merah tu pun tak ketara sgt bezanya mungkin sebab saya letak sedikit santan atas warna merah tu sebelum di kukus.

ramai juga yg dah buat kuih ni ....antaranya kak nor...rupanya kak nor baca ye komen saya pasal kuih ni kat fb..hehehe.. Q buat warna pink cam kaknor...:)

apa2 pun terima kasih pada tuan punya resepi iaitu kakfida...dan juga mas...kita cnp dari blog awak ye....mintak halal ye kak fida resepi kuih ni...mintak maaf le kak fida saya ada edit skit resepi akak ni ....sekadar utk memenuhi citarasa sendiri....apa2 pun terima kasih banyak2 pada kak fida....:)


KUIH JONGKONG MANGKUK
resepi : Kak Fida@myresepi.com
sumber : Mas@Duniaku & kak nor nieza finland zaliedana mintak maaf kalau ada yg tertinggal ye..perasan yg ni je...:)

Bahan :
24 mangkuk plastik 100ml

Untuk Lapisan Bawah :
gula melaka secukupnya dihiris2 halus atau gula merah ~ k.nor guna gula nisan

Adunan Hijau :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung ~ k.nor guna tepung ubi
5 cawan santan cair = ( 100 ml KARA + air )
1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil air kapur

Adunan Kuning/Pink :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung ~ k.nor guna tepung ubi
5 cawan santan pekat = ( 400ml KARA + air )
2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning/pink

Cara :
Letakkan 1/2 sudu besar hirisan gula melaka @ gula merah kedalam mangkuk2 kecil dan ratakan.Ketepikan.
Campur kesemua bahan hijau,kacau sebati, tapis, kemudian masukkan kedalam periuk dan masak hingga hampir pekat dengan api yg kecil..sentiasa kacau hingga adunan pekat dan likat serta licin yerk atau berkilat dan boleh tuup api. Memang agak letih sikit nak mengacau sebab mengambil masa lama.
Tuang adunan hijau tadi ke dalam mangkuk yang berisi hirisan gula melaka dan kukus hingga gula mencair dalam 8 minit.
Sementara itu, campur pula adunan kuning,tapis dan masak hingga hampir pekat, sama seperti adunan hijau tadi dan matikan api.
Tuang adunan kuning ke atas lapisan hijau dan kukus lagi hingga kuih masak lebih kurang 15 min.
Keluarkan kuih jongkong dan hidangkan suam atau dingin.

YG Q BUAT: 
olahan resepi : quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

lapisan bawah:
1 gula melaka saiz besar diracik halus
1 cawan santan + 2 cubit garam digaul rata

lapisan hijau:
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
2 1/2 cawan santan
1/2 sudu kecil air kapur ambil isi dia skit je
3 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau

lapisan pink:
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
2 1/2 cawan santan
1 sudu kecil rata garam
sedikit pewarna pink.
1/2 cawan santan + secubit garam digaul rata* 

cara:

1. mula2 panaskan kukusan....lepas tu  masukkan gula merah dlm 1/2 sudu besar dalam mangkok....lepas tu isi 3 sudu kecil santan.....bila air dah didih..kukus gula dan santan tu kejap...dlm 5 minit cam tu...tak pe kalau gula tu cair sepunuhnya....lepas tu tepikan.

2. untuk lapisan hijau..blend daun pandan dengan 1 cawan santan....lepas tu tapiskan...campur semua bahan lapisan hijau dan tapis lagi utk pastikan tak dek ketulan...masuk dlm periuk kecil dan masak dgn api kecil hingga agak pekat dan berkilat. bila dah masak..masukkan adunan kedalam mangkok berisi air gula tadi...lepas tu kukus balik dlm 5 minit. tepikan

3. campur semua bahan lapisan pink  kecuali  1/2 cawan santan bergaram * .....dan tapiskan...lepas tu masak dgn api kecil hingga agak pekat dan berkilat..tutup api dan sudukan adunan pink atas lapisan hijau.  sudukan 1 sudu kecil santan * diatas lapisan pink...lepas tu kukus lagi 20 minit.

4. bila dah masak terus pindahkan kuih dari kukusan...ini utk elakkan kuih dari terlebih masak..saya suka kuih yg lembut2....:) boleh la dimakan waktu panas atau pun dah sejuk....kuih ni dah sejuk pun lembut lagi....goyang2 gitu...hehehe

Friday, 3 August 2012

CORNFLAKES DROP

sangat sedap biskut ni :)

 rangupppssss!!!

yg ni simpan utk raya :)

Assalammualaikum..hari ni saya nak tunjuk resepi biskut cornflakes yg sedap....lepas tu sangat rangup...kalau diikutkan saya ni bukanlah peminat biskut cornflakes...raya memang tak masuk list...hehehe..tapi bila tengok resepi ni terus tertarik nak cuba....dan memang tak diragui...rasanya sedap...sekali ngap pasti nak lagi..hehehhe

o.k...nak citer skit....saya buat 3 bancuhan biskut ni...lepas tu tak cukup cornflakes nya..jadi saya simpan lagi separuh adunan dalam peti ais...esoknya saya sambung bakar bila dah beli cornflakes baru....mula2 takut juga kalau biskut ni tak jadi....aleh2..sungguh terkejut dgn hasilnya sebab bila doh disimpan dlm peti ais...biskut jadik double rangup....wow!! bagi makcik rasa...dia pun kata yg 2 batch ni lagi sedap..hehehhe...lagi satu...cornflakes yg mula2 tu saya beli yg timbang kat kedai baking...yg 2 ni saya beli cornflakes nestle...byk bezanya..lagi sedap yg ada jenama ni..hehehhe...

resepi ni dari Resepi2011@myr...katanya resepi asal dari kak pah...tak sure pulak saya kak pah yg mana satu..hehehe...apa2 pun terima kasih pada kedua duanya....minta halal ye resepi biskut ni...:)


CORNFLAKES DROP

Resepi: Resepi2011@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan-bahan ( Banyak ~ 200 biji. )

  • 11/2 cawan tepung kek( tepung naik sendiri)
  • 3/4 cawan gula halus ( kurang gula kerana adunan ini agak manis bagi saya ~ 1/2 cwn)
  • 1 buku buttercup (250g)
  • 1 biji telur
  • 1/2 camt vanila
  • Cornflakes secukupnya ~ 400 - 500g ( di ramas kasar-kasar)

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula dengan senduk kayu hingga agak kembang.
  2. Masukkan telur dan vanila ( gaul sebati).
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit hingga rata. (Jangan tambah tepung adunan ini agak lembik)
  4. Gunakan dua sudu kecil ambil ~ 1/2 sudu kecil dan dropkan ke dalam cornflakes gaulkan dan susun dalam loyang jarakkan sedikit.
  5. Bakar ~ 15 - 20 min (160'C)hingga agak kekuningan. (Adunan ini akan meleper) 
(nota: Q guna tepung gandum ..satu cawan tepung  gandum + 1 sudu kecil baking powder...lepas tu  mesti diayak 3 kali...jadi jumlah semua tepung yg diguna utk satu adunan....1 1/2 cawan tepung gandum + 1 1/2 sudu kecil baking powder...ni cara nak buat tepung naik sendiri homemade...hehehe...guna cornflakes ada jenama baru sedap.  adunan memang lembik ..tapi saya tambah skit tepung dalam 1/3 cawan ...senang cerita u all bakar dulu sebiji biskut..kalau u all rasa o.k resepi asal tak yah dah tambah tepung..sebab saya guna cawan biasa tak guna cawan metrik..tu yg saya tambah skit lagi tepung. ini sebagai panduan saya kalau nak buat bisktu ni lagi dimasa akan dtg )

Thursday, 2 August 2012

KARIPAP DAGING YAMAPI :)


Assalammualaikum.....selamat pagi semua....hari ni saya nak tunjuk menu karipap daging yg saya buat utk ustazah makcik hari tu....gambar karipap yg dimasak utk hari tu tak sempat nak tangkap..ni yg digoreng utk makan sendiri..hehhehe...

karipap daging ni saya ada tambah bahan pada resepi biasa yg saya guna....saya tambahkan ikan bilis..kiranya dlm karipap ni ada daging...udang kering dan ikan bilis....pada saya rasa inti ni bertambah sedap bila letak ketiga2 bahan ni....:) untuk doh pula..saya masih gunakan doh yg biasa saya guna...untuk yg tak biasa buat karipap mungkin rasa susah skit nak bentuk kan doh ni...sebab dia lembut...jadi kena pandai tebar tepung masa nak uli tu ...biar sampai jadik doh yg senang di kelim....:)

k lah meh tengok resepi :) oh ye..yamapi ni nama actor jepun..hehehhe..tak pernah letak lagi gambar dia kat blog..cuma pernah pasang lagu dia je....


KARIPAP DAGING

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2 inti

300gm daging - nak tambah lagi pun boleh...cincang halus daging
8 biji kentang saiz besar - potong dadu
1 biji ubi keledek saiz sebesar kentang - potong dadu (optional- tak dek pun tak pe)
4 sudu besar udang kering *
2 sudu besar ikan bilis*
1 bawang besar*
2 bawang putih*
6-8 cili kering* -rendam dgn air ( blend bahan* halus)
7 tangkai daun kari
2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
5 sudu besar rempah kari daging -dibacuh dgn air
air secukupnya
sedikti daun sup dihiris
cili merah dihiris

Bahan2 doh

750gm tepung gandum
300gm planta
1/3 cawan minyak sayur/ masak -saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan metrik
2 sudu kecil garam
2 cawan air dari peti ais - saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan cawan metrik...

Cara2

1. mula2 masak inti....panaskan skit minyak dlm kuali...kemudian masukkan bahan2 blend....masak hingga naik bau dan bahan tumis gak kering airnya....kemudian  masukkan rempah kari daging...kacau2 rata...dan masak hingga terbit minyak...bila dah terbit minyak...masukkan daun kari....kacau hingga naik bau dan masukkan daging....gaul2 rata....kemudian masukkan kentang, keledek dan air. air hendaklah dimasukkan sampai  hapus kentang tapi jgn lebih sgt sebab nanti kentang jadi hancur. isi gula.....masakkan hingga kering....bila dah agak2 nak kering...masukkan garam...daun sup dan cili merah dihiris.....kacau lagi hingga kering inti tadi/ air dia dah tak de....tutup api dan sejukkan.

2. bila inti dah sejuk...baru buat doh....mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh  tak melekat pada mangkok.....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...

3. lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....

 UNTUK SETIAP DOH YG DIGELEK SAYA AKAN TEBARKAN TEPUNG SEBAB DOH NI MEMANG LEMBUT DAN BERMINYAK..JADI KENA PANDAI2 ADJUST BAHAGIAN NI AGAR DOH KITA ELOK CANTIK JE.

 4. goreng karipap dgn api yg kecil..selalu balik2kan....bila dah masak boleh la diangkat dan toskan.

KALAU NAK DPTKAN KARIPAP YG KEMBONG HASILNYA...GUNAKAN MINYAK YG BANYAK MASA MENGGORENG TU...TAPI PASTIKAN KELIM KARIPAP TU KUAT SEBAB NANTI TAKUT TERBURAI PULAK ISINYA...SAYA AKAN KELIM BALIK DOH YG DAH DIKELIM TU SEBELUM SAYA GORENG DLM KUALI. API MASA MENGGORENG PUN TAK BOLEH KUAT SANGAT. SELALU BALIK2KAN KUIH MASA DLM KUALI AGAR MASAK SEKATA..

untuk maklumat lengkap pasal doh karipap...boleh klik sini KARIPAP SARDIN

Wednesday, 1 August 2012

ONDE ONDE/ BUAH MELAKA...eriearsya


Assalammualaikum...hari ni nak tunjuk menu kuih yg saya buat kelmarin....bulan pose ni kalau makan kuih buah melaka ni rasa sedap sgt..hehehe...

o.k terus kepada resepi....kuih kali ni saya cuba resepi dari eriearsya@myr....tertarik nak cuba sebab dia ada letak tepung gandum kat dlmnya...tapi letak skit je....tak makan resepi gemini hari tu..dia letak byk juga....hasilnya tetap sedap....terima kasih pd eriearsya atas resepi ni...mintak dihalalkan ye..saya kongsikan resepi awak kat blog saya utk rujukan mendatang...terima kasih..:)


ONDE ONDE/ BUAH MELAKA

Resepi: eriearsya@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

 

Bahan-bahan ( 5-6 org mkn )- Q buat 1/4 adunan dpt la sepinggan :)

  • 500 gm tpg pulut
  • 4 sudu besar tpg gandum
  • 1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
  • Air secukupnya
  • Kelapa parut..digaul brsma garam
  • 1 sdt pewarna daun pandan

Cara-cara

  1. Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar
  2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat
  3. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
  4. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dimakan 
(Nota Q: Q guna air daun pandan..lepas tu panaskan skit air tu...agak2 suam je....bukan didih...lepas tu bancuh tepung hingga lembut adunan...tambah lagi air biasa....bulat2kan dan susun dlm loyang...sapu minyak pada tangan utk mudahkan membentuk kuih....bila dah rebus kuih tu..angkat bila dah timbul..masukkan sekejap dlm air sejuk dari peti ais...ini utk elakkan kuih melekat....toskan kuih dan baru salut dgn kelapa putih.)

    Tuesday, 31 July 2012

    MEE RACUN


    Wowwww!!! sangat sedap mee racun ni....kalau sape2 peminat tegar mee berkuah macam saya ni...harus cuba..nak buat pun senang...saya suka rasa mee ni..ala2 rasa mee bandung kat kg saya dulu...ada satu kedai mamak ni jual mee bandung iras2 rasa mee racun ni....mengundang nostalgia betullah....

    sebenarnya dah bertahun saya simpan resepi dari che'iza ni...makan tahun yer...hehehhe...memang menyesallah tak cuba dari awal...huhuhu....tapi tergerak hati nak cuba semalam lepas tengok yana tayang mee racun ni semalam...kebetulan ada sepeket mee tak tau nak masak apa..last2 terus cuba mee ni...memang tak mengecewakan....cuma saya tak guna la daging kambing...pakai daging biasa je....rupa mee saya pun nampak biasa2 je kan...tapi jgn dipandang pd rupanya..sebab sangat sedap okkayyy!!!...kekekekke...lupa nak letak bawang goreng dgn cili merah..kes dah tak sabar nak berbuka...hehhehe..

    k lah...terima kasih pada che'iza atas resepi ni....dan juga yana..kita cnp dari awak ye....

    MEE RACUN
    Resepi : Che Iza
    Sumber cuci mata : Kak Mas, CMG, Kak Ika . yana saiful

    BAHAN-BAHAN:-
    600 gm mee kuning
    1/2 kg tulang kambing ~ yana guna daging batang pinang
    1/2 inci halia ditumbuk
    beberapa ekor udang, boleh tambah ayam ker sotong ker..~ yana tambah ayam
    3 - 4 biji bawang merah ~ dikisar
    2 - 3 ulas bawang putih ~ dikisar
    4 sb cili boh
    5 sb sos tomato
    4 sb sos cili
    1 sb gula
    1 kiub ayam
    2 kelopak kobis ~ nak letak sawi pun boleh
    sebiji tomato ~ potong 6
    sedikit garam
    sedikit serbuk lada sulah

    CARA NAK BUAT:-
    1.  Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
    2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan dan naik bau.
    3. Masukkan cili boh, tumis hingga garing.
    4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato dan sos cili, biar mendidih.
    5.  Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam dan serbuk lada sulah. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis dan tomato.
    6. Masukkan mee..tapi den celur jer mee..kuah tuang kemudian..
    7. Sedia di hidang..tabur daun bawang dan bawang goreng.
    Selamat Mencuba :-)

    * Q buat stok air udang dari kulit dan kepala udang..lepas tu blend...dan jadikan kuah...air rebusan daging pun quinnie guna juga...lepas tu tambah skit ayam....Q tambah sos ikan dan sos tiram dalam satu sudu besar....guna air bancuhan tepung jadung utk pekatkan kuah dan tambah sebiji telor dipecahkan kedalam kuah.

    Monday, 30 July 2012

    KUIH SAGU N PUDING SAGU..2 IN 1

     2 in 1..:)


     saya suka dengan resepi ni..:)


    separuh buat kuih ..separuh lagi buat puding...2 in 1..:)


    sedap ler..2 time ni buat baru la menjadik..sukaaa..rasa cendol :)

    Assalammualaikum..hari ni nak tunjuk menu 2 in 1...hehehhe...menu ni utk berbuka kelmarin...sedapnya....saya suka sgt dgn hasil puding sagu tu...dulu pernah cuba buat..guna resepi lain tapi .tak jadik sangat....kali ni buat baru la menjadik..makcik pun kata sedap....hehehe....kuih sagu tu pun sedap....elok cantik je bila nak potong....saya memang dah lama teringin nak buat kuih sagu..sebab dah bertahun juga la tak makan..heheheh....baru2 ni tengok izah buat..terus tergoda...:)

    resepi asal kuih sagu ni dari kak as....kalau tengok kuih yg kak as buat lagi cantik hasil potongan nya..saya ni kira kategori potong awal la jugak..dia lagi lama kuih tu dah sejuk..lagi cantik hasil potongan kuih...saya tertarik nak cuba resepi ni sebab dalam adunan tu kita letak skit tepung jagung...hasilnya memang memuaskan....terima kasih pada kak as atas resepinya....juga kepada izah..kita copy dari blog awak ye....terima kasih...:)

    pstttttt... tun...kita beli plastik utk nasi lemak terus guna utk buat kuih ni tun..hehehhe..memang bagus la...terima kasih ye..:)


    Kuih Sagu
    resepi: kak As
    sumber: izah daud

    2 cawan sagu - basuh dan toskan
    4 cawan air
    1 cawan gula
    2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
    Kelapa parut + sedikit garam

    Cara2:

    1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
    2. Apabila mendidih masukkan sagu
    3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
    4. Masukkan bancuhan tepung jagung
    5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
    6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
    7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..
    * Q separuh kuih sagu ni di salut dengan kelapa separuh lagi buat puding sagu..
    Puding sagu
     by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
    bahan2
    1/2 kuih sagu yg telah dimasak dari resepi diatas
    santan pekat secukupnya
    air gula merah secukupnya
    cara:
    1. mula2 isikan santan pekat dan sedikit air kedalam periuk kecil..lepas tu isi sedikit garam...masakkan santan ni atas api yg kecil hingga panas santan tu..dalam satu minit cam gitu la...biar sejuk lepas tu simpan dalam peti ais...saya masak santan ni utk bagi dia tahan lama dan tak cepat basi.

    2. masukkan kuih sagu kedalam peti ais..sama juga dgn air gula merah...

    3. bila tiga2 bahan ni dah sejuk...boleh la dikeluarkan dan dihidangkan bersama.

    Sunday, 29 July 2012

    AIR SOYA


    Jom buat air soya sendiri....heheheh...selamat berbuka ye semua...quick entry je hari ni....tata...jumpa lagi esok..:)

    Air soya

    Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


    Bahan2

    200gm kacang soya - direndam dgn air selama 5 jam
    13 cawan air
    3 helai daun pandan
    gula secukupnya dan 1 helai daun pandan jika suka

    Cara2

    1. mula2 basuh kacang soya dan toskan. kemudian ambik skit biji soya dan masukkan dlm blender letak air dlm 3 cawan....blend hancur dan tapiskan....  buat sampai habis. kemudian blend pulak hampas soya tadi dgn baki air yg tinggal. jumlah air mesti 13 cawan semuanya. pandai2 la adjust sendiri..

    2. bila dah siap tapis ..tapis  sekali lagi air soya tadi menggunakan kain...saya pakai tudung putih yg saya tak pakai lagi....perah soya tadi sampai habis. kemudian masukkan dlm periuk dan masak hingga didih. masukkan juga 3 helai daun pandan tadi.... kacau2 selalu hingga didih....dan api jgn kuat sgt takut nanti air soya tu membuak bila dah didih.......bila dah masak airnya...boleh la tutup api

    3. buat air gula....isi gula dan setangkai daun pandan serta air kedalam periuk kecil.... masak hingga didih dan gula hancur. kemudian boleh la masukkan air gula kedalam air soya sampai tahap kemanisan yg disukai. dah siap....

    bila dah sejuk air soya boleh disimpan  dlm peti ais tuk tahan lama...kalau nak minum suam2 pun best...kalau nak minum sejuk...letak ais batu....

    JAWAPAN KUIZ 26-30 KAK SHA

    'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Gitew,:D


    Assalammualaikum..jgn terkejut...ada special entry utk hari ni..heheheh....tetiba kena buat karangan pendek pasal blog kak sha...sebenarnya saya dah berkurun tak buat sinopsis...pernah buat zaman skolah dulu je..kekekek....moga2 kak sha puas hati la dgn sinopsis saya dibawah ni ye...mintak maaf ler..saya ni kalau karangan skolah memang pilih soalan yg jenis skima je...kalau jenis kena berangan2 ni memang tak pernah pilih...hahhahah..harap2 puas hati la ye...ishhh!! berdebar dah rasa macam ambik periksa pulak...hehehehe



    JAWAPAN 26


    Blog shashasuka atau lebih dikenali dgn nama hobi dan koleksiku lebih mengisahkan tentang peribadi kak sha atau kisah2 menarik disebalik nama shahriah abdullah ...terutamanya dari segi hobi dan koleksi simpanan kak sha...paling penting...semua perkara yg kak sha suka ditulis didalam blog ini....

    apa yg menariknya di blog ni...kita dpt kenali personaliti kak sha...kak sha seorang yg suka bercakap rupanya...baru saya tau..hehehhe..patut la banyak idea dalam penulisan...kekekkeke....lepas tu kak sha tak memilih kawan....dengan siapa2 pun dia boleh berkawan...dan cepat mesra orangnya...paling penting kak sha love peace...ala2 jawapan miss world gitew..hehehhehe...namun disebalik gelak tawanya...kak sha juga gemarkan kesunyian...berseorangan....ketenangan la senang cerita....:)

    antara hobi lain..kak sha minat tengok wayang....especially filem cartoon...sama macam saya...pun suka tengok cartoon...kartun yg paling kak sha minat...filem cinderella...rasanya ramai perempuan berangan nak jadik cam cinderalla kan....dpt kawin dgn anak raja..syok nye!!! hehheheh.....tapi part kena dera ngan kakak dan ibu tiri tu mesti ramai yg tak mo..betul tak? hehehhe

    hobi yg ni mesti ramai dah tau...memasak...kak sha..suka masak semua jenis masakan..terutamanya cakes n muffin....rasanya kalau tanya pada kak sha..semua resepi kak sha tau...tak gitu kak ? hehehhe ...saya pun macam kak sha juga...bila memasak ni dpt mengurangkan stress dan terapi minda juga kadang2....terutamanya bila masakan tu sedap dan cantik je bila dipandang ..dan paling penting bila masakan tu menjadi :)

    kak sha juga minat shopping...patut la kak sha ni pandai bergaya...hehehhe...mana ada pompuan yg tak suka shopping ye dak? bagi je duit pandai la kita menguruskannya..hehehhe..tapi secara berhemah la kan...kak sha juga suka handbag  dan eksesori rantai...:) ..bagi kak sha...selepas berpenat lelah bekerja...kita perlu menghadiah kan sesuatu buat diri kita sendiri...saya suka pendekatan ni....selalu sayangi diri kita...

    antara hobi lain..kak sha sekeluarga suka pergi picnic...berkumpul bersama keluarga sambil menikmati hidangan bersama keluarga tersayang :)

    selain itu kak sha juga ada bakat seninya...berminat dgn aktiviti ' do it your self'....wow cam tak caya bila tengok hasil kerja kak sha...barang lama dah jadik baru dgn jayanya..sangat cantik..kalau tak caya boleh tengok sendiri...hehehhe....selain itu..kak sha berminat dalam bidang organize majlis2 utk ahli keluarga...macam sambut birthday ahli keluarga..dan lain2 acara....bagus la kak sha ni....pandai serba serbi..hehehheh

    secara keseluruhan blog ni mengisah kan tentang apa yg kak sha suka..namun .ada juga diselitkan petua2 kecantikan  yg dikongsi bersama pembaca blog shashasuka..:)

    JAWAPAN 27

    Blog shahriah novelis mengisahkan tentang hasil karya  kak sha..terutamanya kisah tentang novel2 beliau...setakat ini kak sha telah menerbitkan 8 buah novel dan sebuah buku masakan setelah memasuki pertandingan realiti memasak master chef...novel terbaru kak sha ialah kerana sebiji epal....novel ini berkisar tentang kehidupan sebenar....

    didalam blog ni juga diselitkan setiap belakang tabir utk setiap novel yg pernah kak sha tulis....ada macam2 kisah dan kenangan ....jika ada yg masih tidak tahu...kak sha antara penulis novel dibawah buku prima@karangkraf....

    jika ditanya bagaimana kak sha mendapat idea dlm penulisan....kak sha mempunyai cara tersendiri untuk mengumpul idea...biasanya kak sha akan memastikan segala urusan keluarga dan dunia luar telah diselesaikan semuanya...kemudian semua rakan2 terdekat dan ahli keluarga juga akan diberitahu tentang kak sha akan memulakan penulisannya agar mereka memahami yg kak sha perlukan masa utk bersendiri bagi menghasilkan karyanya....bagi kaksha..kisah cinta..konflik keluarga....keluarga dan tauladan adalah sebati dengan karyanya..kaksha juga menggunakan kesempatannya melancong dan kisah2 benar disekelilingnya sebagai pencetus idea untuk menulis....

    nasihat kaksha kepada yg berminat utk menulis....kita mesti fokus...tumpukan pada projek sepenuhnya...tinggalkan segala yg santai2...dan bila dah mula menulis mesti dihabiskan..jangan bertangguh....

    JAWAPAN 28

    blog shahriah novelis resepi atau the writers cooking berkisar tentang masakan secara amnya....segala resepi2 menarik telah diperturunkan kak sha didalam blog ini...terutamanya...resepi daripada simpanan kaksha sendiri ...bondanya dan juga daripada rakan2 bloger...

    ada bermacam2 resepi didalam blog ini..dari masakan ala  kampung hingga lah ke menu barat..semuanya ada....hehehe....blog ini semakin aktif selepas kak sha memasuki gelanggang mastercef malaysia....selain resepi ..kak sha juga ada menyelitkan tips2 masakan didalam blog ini....banyak kisah2 keluarga juga dipaparkan selain daripada resepi sahaja...jika ada yg pernah singgah..mesti tak kering gusi dengan keletah kaksha menulis didalam blog ini...nama2 resepinya pun sungguh unik...dimana mesti ada kisah disebaliknya...

    JAWAPAN 29

    heart of shahriahnovellis blog atau lebih dikenali sebagai truly me...my family...my destiny..my world. lebih menceritakan tentang apa juga kisah kak sha bersama suami..anak2 dan ahli keluarga tersayang...

    ada juga diselitkan...kisah tentang hati..atau kata lainnya...curahan perasaan la ......pelbagai tips...kisah dulu2....dan kenangan terindah kak sha bersama keluarga. antara kisah2 yg menarik didalam blog ni..kisah anniversary kak sha...hari lahir anak2 dan suami serta ahli keluarga yg lain.....ada juga diselitkan kisah hasil tanaman kak sha...kisah rambutan terbakar pun ada kat sini juga...kalau nak tau macam mana buah  rambutan kak sha boleh terbakar..boleh la baca sendiri di blog kak sha ni ye...moral of the story...' jgn bermain dengan api'..kekeke .. .ada juga kisah kenangan dan pengalaman kak sha semasa digelanggang masterchef....

    secara keseluruhan penulisan didalam blog ni lebih santai dan kisah2 nya lebih dekat dihati kak sha...

    JAWAPAN 30

    Blog cuti2 shahriah novelis atau nama lainnya travel and adventures fun vacation and best makan sakan lebih berkisar tentang percutian kak sha bersama keluarga ..tempat menarik yg pernah mereka lawati serta kedai2 makan atau restoran kegemaran mereka sekeluarga...

    dengan motto...percutian budget tetapi cukup menarik ..jimat belanja dan puas hati....kaksha sekeluarga telah bercuti dibanyak tempat...sama ada didalam negara atau luar negara....antara lokasinya...singapura...cameron hinglands....genting hinghlands...melaka dan lain2...terdapat juga gambar2 percutian kak sha sekeluarga didalam blog ini....paling menarik..turut disertakan lokasi2 menarik yg telah mereka lawati....ala2 tourist guard la ni..hehehe..lepas tu ada juga diceritakan tentang kedai2 makanan yg sedap2  yg boleh kita dapati ditempat tersebut..yg ni kira2 ala2 style..jalan2 carik makan la lebih kurang...kekekekek.....kiranya kalau ada sesiapa yg ingin berkunjung ke lokasi yg sama...percutian kak sha sekeluarga boleh membantu memudahkan percutian anda....:)


    o.k dah tamat karangan saya utk hari ni..harap2nya lulus ler kak sha ye...hehehhehe..dah berkurun tak mengarang..ayat pun dah berterabur.....anyway thank u for u kerana menganjur kan GA ni...kalau ada pertandingan GA terpanjang rasanya kak sha boleh menang...hehehehe...ini 1 time tau kak sha saya join GA ada soalan2 cam gini...memang saya tak boleh lupa lah...kekekek....saya akhiri dgn serangkap pantun...

    burung nuri terbang tinggi...
    terbang jauh ke tasik chini
    terima kasih kerana menganjurkan GA ini
    tahun depan boleh ler buat lagi..:)
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...