separuh buat kuih ..separuh lagi buat puding...2 in 1..:)
sedap ler..2 time ni buat baru la menjadik..sukaaa..rasa cendol :)
Assalammualaikum..hari ni nak tunjuk menu 2 in 1...hehehhe...menu ni utk berbuka kelmarin...sedapnya....saya suka sgt dgn hasil puding sagu tu...dulu pernah cuba buat..guna resepi lain tapi .tak jadik sangat....kali ni buat baru la menjadik..makcik pun kata sedap....hehehe....kuih sagu tu pun sedap....elok cantik je bila nak potong....saya memang dah lama teringin nak buat kuih sagu..sebab dah bertahun juga la tak makan..heheheh....baru2 ni tengok izah buat..terus tergoda...:)
resepi asal kuih sagu ni dari kak as....kalau tengok kuih yg kak as buat lagi cantik hasil potongan nya..saya ni kira kategori potong awal la jugak..dia lagi lama kuih tu dah sejuk..lagi cantik hasil potongan kuih...saya tertarik nak cuba resepi ni sebab dalam adunan tu kita letak skit tepung jagung...hasilnya memang memuaskan....terima kasih pada kak as atas resepinya....juga kepada izah..kita copy dari blog awak ye....terima kasih...:)
pstttttt... tun...kita beli plastik utk nasi lemak terus guna utk buat kuih ni tun..hehehhe..memang bagus la...terima kasih ye..:)
Kuih Sagu
resepi: kak As
sumber: izah daud
2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam
Cara2:
1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..
* Q separuh kuih sagu ni di salut dengan kelapa separuh lagi buat puding sagu..
Puding sagu
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
bahan2
1/2 kuih sagu yg telah dimasak dari resepi diatas
santan pekat secukupnya
air gula merah secukupnya
cara:
1. mula2 isikan santan pekat dan sedikit air kedalam periuk kecil..lepas tu isi sedikit garam...masakkan santan ni atas api yg kecil hingga panas santan tu..dalam satu minit cam gitu la...biar sejuk lepas tu simpan dalam peti ais...saya masak santan ni utk bagi dia tahan lama dan tak cepat basi.
2. masukkan kuih sagu kedalam peti ais..sama juga dgn air gula merah...
3. bila tiga2 bahan ni dah sejuk...boleh la dikeluarkan dan dihidangkan bersama.
17 comments:
Salam kak! anyeong!! senang kerja kan kak boleh mkn 2 jenis kuih dlm satu resepi jimat tenaga ehehehe... kita pun suke kuih ni tp part paling lemah sekali adalahhhhh kelapa paruttt, jeles betull tgk kelapa parut akak yg putihhh melepakk tuu huhu...
salam kak Q.. morninggggggggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!! tun suka mkn kuih saguuu.... wat puding pun sedap.. campur dlm cendol pun double2 sedapnyer..
hihi.. mmg senang bila lapik plastik kan. kuih sagu tun malas masak atas dapur lama2, jd tun suka resepi yg kukus tu. kalau xterlebih lama kukus mmg elok jd keras dia, cantik juga bila potong.
Dari 1 st day pose plan nk bt kuih sagu tp kelapa yg putih melepak pulak asyik xde..laku betul time bulan2 pose nii.. puding sagu tu nmpk cam best jer..mkn sejuk2 mst terangkat.. nnt nk cubalah..
sebelum nie dh ada wt,tp xikut resepi yg nie...yg x de tpg jgung....
ika..hehehe...tu le senang keje kita...dapat kuih ngan puding sekali harung..hehehhe...kalau nak habiskan buat kuih je tak berapa nak laku sebab dpt byk juga seloyang ..buat gini memang licin le..hehehhe
esok2 bila balik sini boleh le beli kelapa putih lepas tu buat kuih ek...heheheh
tun..kita dapat idea nak buat sekali puding ni tengok tun buat hari tu le...lagi pun resepi ni elok lembutnya...memang sesuai nak buat puding juga..hehehhe....bagus resepi ni:)
yer ke yana? sini nasib baik la senang lagi nak dpt kelapa ni..hehehe
myda...buat la yg ni..bagus resepinya :)
salam kak Q.. ..
ni hantu sagu dah datangg..
mas pantang kak tengok kuih2 sagu nie...
maunya menitik lak air liur kang...he3
sabo2...
nnti2 nak try gak resepi kak as nie....
salam Q, kuih sagu memang sdp, bila mkn , licin je masuk tekak. wah! siap mkn ngn cendol lg.. rajin la Q ni. kecik2 dulu akk gelar kuih telo katak, mklum la org kpng.. sana sni jumpa telo katak, dulu mati2 prcaya bila kakak akk ngecong kate kuih tu dibuat dri itu..haha. tp, bdk2 skrg telo katak pon x prnah jumpa..
Ermmmm...mabeles
hahaha kak besah...pernah dengar juga org panggil kuih ni telor katak..tapi dah berkurun org tak nyebutnya...kekekek.idak le rajin sgt kak...lebih kepada nak melayan tekak..heheheh
gee..boleh cuba :)
senangnya...dapat 2 jenis terus ..
kita baru nak beli sagu, terfikir juga nak buat sagu bronok tu...lama2 tak macam macam sedap la pulak..
QQ sedap nyer nampak kuih tu ...pebret D5 nie, but penah buat xpenah menjadik..Nnt nk cube lak resepi QQ nie.. Thanks kongsi resepi ek :D..
salam syg q,
wahh menu sama la dapur kita harinie..wahhh nyaman ditekak..masa buka dapat nie..waalaa.syokk.
kuih sagu yang kat atas tu yang Kak Amie cari... lembut je masuk ikut tekak, teringat masa kecik-kecik kalau bonda buat, belum sempat sejuk dan berebut kami nak makan ha ha ha hahhh rasanya manis dengan kelapa parutnyabyang masin2 sikit.... walllaaa Quinnie, tiba2 teringin pulak nak makan...
salam Quinnie..wah! dua dlm satu ya...nampak sedap.
Htr ke umah k.atie secawan puding sagu ya :D
kak nazrah..betul tu..senang keje..hehehe
sue..awak sorang2 makan buat skit je la...kalau masak seloyang ni kena bagi jiran tetangga baru leh habis..kekekek
delima..cuba la...bagus resepi ni..utk dijadikan puding pun sesuai :)
zila..betul tu sedap je makan time tengah musim panas ni..kekeke
kak amie..betul tu...biar manis skit kuih nya dan masin kelapanya..baru ngam makan..hehehe
kak atie..hehehhe...kalau duk dekat kat senang nak kongsi2..hehehhe
Post a Comment