Saturday, 28 July 2012

SAYUR CAMPUR AYAM


Assalammualaikum..dan selamat pagi semua...hari ni nak tunjuk menu simple je....sayur campur ayam yg sesuai dimasak utk bersahur dan juga sebagai lauk utk berbuka....letih menggoreng karipap semalam tak habis lagi..kekekke..nak berehat2 hari ni..nanti la saya masukkan entry karipap tu...gambar karipap tak ditangkap lagi...ehheheh..semalam lepas goreng tak sempat nak posing2 pun..terus hantar kat customer....menu semalam pun sempoi je...tapi dlm letih2 tu sempat juga buat air soya..heheheh


SAYUR CAMPUR AYAM

Resepi: quinnnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 mangkok kecil isi ayam- nak letak byk lagi bagus
1-2 sudu besar tepung jagung dan sedikit garam utk menggoreng ayam

1/2 bawang besar dipotong dadu
1 tomato didadu
4 bawang putih di cincang
sedikit bunga kobis
1 carrot
1 capsicum hijau
1 bawang besar di hiris
cili padi diketuk jika nak pedas
1 sudu besar sos ikan
1/2 kiub ayam
2-3 sudu besar sos tiram
3-4 sudu besar sos cili
air secukupnya
garam dan gula skit
sedikit tepung jagung dibancuh dgn air


Cara

1.mula2 panaskan minyak dalam kuali.....gaulkan ayam dgn tepung jagung dan garam...lepas tu goreng hingga ayam masak..dah masak tepikan.

2. tinggalkan sedikit minyak lebihan gorengan ayam tadi....kemudian tumiskan bawang putih dan besar hingga terbit bau..kemudian masukkan tomato ...dah layu tomato....isi udang...kacau2 kejap..isi sos tiram...sos cili ...sos ikan...dan kiub ayam..kacau2 kejap dan isi skit air..letak cili padi jika suka....biar hingga didih.

3. kemudian masukkan carrot....capsicum...bunga kobis...bawang besar dihiris....dan ayam....bila sayur agak2 dah masak...isi garam dan gula skit.....kacau2 rata dan isikan air tepung jagung...kacau hingga kuah likat....dah masak boleh la diangkat..

3 comments:

ijayuji said...

Salam kak, akak ckp air soya kita pun plan nak buat jugak lerr tp kcg soya takde nanti shopping brg dapo nak beli kacang soya sekali :D dulu2 rajin buat sayur campur rasanyer dah bertahun tak buat sayur campur mcm ni ahahaha... nanti leh buatkan kan laki kita sbb dia suke sgt2 dgn sayur nii ehehe.. bini dia pemalas :D

quinnie said...

aduii bini...sian si ninja...hehehehe...kita kalau malas2 ini lauk paling senang..kekkeke...yer la semalam seperiuk besar buat air soya...sampai naik kembong minum...tapi puas hati le buat sendiri..kalau beli mau cair airnya..hehehhe

Nuwairani Ismail said...

menu mcm ni jimat masa. 2 in 1. tak payah susah2 nak masak sayur dah. hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...