Friday, 13 July 2012

FRUSSILI GORENG BERTELOR


Assalammualaikum semua...saya sebenarnya 2-3 hari ni tak berapa nak sihat...sakit gigi...aduiiii....sampai bengkak2 pipi...terasa gebu je sebelah pipi ni ha....hehehe...lepas dah makan ubat baru la reda skit....tapi tak hilang lagi...gusi tu cam luka pulak tu yg lambat baik..sabar je la....line internet lak lembab..dah terlebih guna BB ni sebenarnya...kalau diikutkan memang malas betul nak update blog..tapi mengenangkan ada gambar2 yg masih dlm simpanan....rajinkan diri juga la....hehehe....kalau saya lambat buat kunjungan balas tu mintak maaf banyak2 la ye...internet kalau tengah lembab ni memang menguji kesabaran betul....duk loading la loading sampai bila nak habis pun tak tau la ..kekekek

o.k..berbalik pd resepi...ni lagi satu resepi dari majalah...tapi saya dah edit...kalau ikutkan resepi asal goreng ngan telor lepas tu ada letak cendawan....saya tak dek cendawan ..so dipelbagaikan lah bahan2 kat dlm ni.....hehehe

FUSSILI GORENG BERTELOR

Resepi quinnie@qasehququinnnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 paket frussili
4 hotdog dihiris
4 crap stck dihiris
sedikti sayur campur
1 capsicum hijau dihiris
2 telor ayam
sos cili secukupnya
sos tiram secukupnya
sedikit sos ikan
2 sudu besar cili kisar
1 bawang besar didadu
3 bawang putih didadu
garam

Cara2

1. mula2 rebus frussili...panaskan air dlm periuk...tambah skit garam....bila air dah didih..masukkan frussili....masak hingga lembut....dah lembut angkat dan toskan...masukkan sedikit minyak masak..dan gaul rata...tepikan.

2. panaskan minyak dlm kuali...tumis bawang putih dan bawang besar....biar terbit bau..masukkan cili kisar...tumis hingga cili masak...lepas tu isi sos tiram..sos cili dan sos ikan...gaul rata...masukkan sedikit air....biar kuah didih.

3. bila dah didih...masukkan hotdog....frussili ....capsicum dan sedikit garam...kacau rata dan masukkan crab stick serta sayur campur....kacau lagi...

4. akhir sekali pecahkan telor didalamnya dan gaul rata hingga semua bahan masak ....bila dah secukup rasa.... boleh la diangkat dan dihidangkan....

10 comments:

zila norazila said...

salam q..kesianya sakit gigi..mkn ubat tau..yummy la..nk share cikit:)

quinnie said...

zila..hehehhe..itu la lambat lak baiknya...cam ada luka la pulak..hehehe...memang tengah bertahan ni..kekekek

yan's cottage said...

salam Q.....
sedapnya.....!!!!!nampak menarik
dan tertarik gitu.....!!!!!

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Q. Kita memang suka sgt makn frusilli ni, seronok tengok bentuknya berputar2, hehe

sakit gusi ya, memang siksa tuuuu

Amie said...

Terkenang zaman asyik sakit gigi, memang menyiksakan, tapi beberapa tahu kebelakangan ini sejak rajin minum susu, tak pernah lagi sakit gigi, agaknya zat kalsium kak Amie sudah mencukupi dalam tubuh he he he hh
Nampak menyelerakan fussili goreng bertelur tu, cantik!

Amie said...

Terkenang zaman asyik sakit gigi, memang menyiksakan, tapi beberapa tahu kebelakangan ini sejak rajin minum susu, tak pernah lagi sakit gigi, agaknya zat kalsium kak Amie sudah mencukupi dalam tubuh he he he hh
Nampak menyelerakan fussili goreng bertelur tu, cantik!

myda_ahmad said...

ntahlah bila agaknya hati nie terbuka nk mkn2 menda2 cam nie....pernah mkn makaroni,tp leh masuk sikit je lam mulut....

quinnie said...

yan...resepi simple je...kita kalau complicated ni memang malas nak mencuba..hehehe

sari..betul tu..cantik kan bentuk dia..hehehe

agaknya kurang kalsium la saya ni kak..heheheh...adeehhhh

myda ..saya dulu pun tak reti nak telan pasta2 ni...tapi sejak dah pandai mengoreng ni baru la rasa sedap je bila makan..hehehhe

Nuwairani Ismail said...

kite lagi suke simpan stok pasta yang macam ni berbanding mee kuning biasa tu. tak risau berkulat ke apa dah sebab expired date lambat. pasni boleh try goreng mcm ni pulak.

quinnie said...

yer la nuni..pasta ni thn lama skit..heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...