Tuesday, 17 July 2012

KARI IKAN TONGKOL STYLE MAMAK


Assalammualaikum....o.k kita terus je pada resepi....kari ikan tongkol ni saya tengok delima zamrut masak hari tu terus tergoda nak cuba...ni resepi dari blog mamak haji yg mana salah satu blog kegemaran saya..terutamanya dlm masakan mamak ni memang bagus kalau nak carik resepi disana. resepi ni sedap sgt dan memang sama dgn kedai....cuma gambar kari saya ni kuahnya tak cantik sgt sebab lepas masak terus tangkap gambar...dia elok biar dlm sejam baru elok cantik kuahnya....pekat je dan warna pun lebih cantik..:)

apa2 pun terima kasih pada mamak haji atas resepinya dan juga delima...kita cnp dari blog awak ye...terima kasih dan minta dihalalkan resepinya....


KARI IKAN TONGKOL STYLE MAMAK 

Resepi asal: mamak haji
sumber : delima zamrut
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2 Kari Ikan Tongkol

Ikan tongkol
1 biji bawang besaq dihiris nipis
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 sudu besaq pes halia + bawang putih ( blender halia n bawang putih )
2 biji bawang besaq blender dgn 2 cawan air ( ikut byk mana kuah korang nk )
3 sudu besaq serbuk kari ikan babas
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk cili ( kurang kan kalau xnk pedas )
1 kotak santan ( aku guna cap ms )
2 biji tomato potong 4
6 biji bendi
2 ulas bawang putih dititik
Air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
5 sudu besaq minyak untuk menumis
Cara2 nk masak 

Panaskan minyak dan tumis halba campur sampai wangi ( hati2 jgn sampai hangit ), kemudian masukkan bawang besaq yg dihiris n daun kari kacau sehingga bawang agak kuning, Pastu masukkan pes halia + bawang putih n kacau seketika hingga wangi n masukkan pule bawang yg telah diblend td, masak sampai mendidih n mengeluarkan bau yg harum masukkan serbuk kari, jintan manis, jintan putih n serbuk cili masak sampai mendidih. kecil kan api n masukkan ikan n air asam jawa kacau pelahan supaya ikan tak hancur..Biler ikan dah masak masukkan santan n seimbangkan rasa ngan garam..Biler dah mendidih n cukup rasa masukkan tomato n bendi n bawang putih titik.Tutup api biler sayur dah agak layu siap tuk dihidangkan...

(nota Q: masa masak kari ni saya tersilap tang bawang besar di blend tu tak yah letak air byk sgt...sekadar boleh blend je bawang tu...lepas tu bila masukkan serbuk kari elok biar tumis lama skit lepas tu baru la masukkan air asam jawa dan santan..baru lebih cantik merah kuahnya nanti...)

8 comments:

kakbesah said...

salam Q, wahh! kari mamak plak harini... sejuk2 cenggini memang best kalo dpt pekena nasi ngn kari mamak, bio berpeluh2 skit.. kt sni hujan, perut plak berkeriut.. nk ngunyah buah x brape syok la sjuk2 nih..hee..

ady said...

as-salam Q
wahhh!!!kari tongkol..sedaplah kari ni mkn dgn roti perancis...

Amie said...

oooh Quinnie... sedapnya kari tongkol! Kak Amie suka sangat....!

Nuwairani Ismail said...

rasanya mcm tak pernah lagi makan kari style mamak ni.tapi macam dah terbau2 wangi kari ikan tu...aduh...lapar la pulak malam2 ni.

tun_telani said...

bila ikan tongkol,pasti tun akan terkenang2 nasi dagang.. mmg x masak mende lain doh. kalau encik abg ni cerewat sket, xnk makan ikan tongkol. tp kalau dh buat gulai nasi dagang tu, sekor besar ikan pun dia blh habiskan.

zila norazila said...

salam q
wahhh ada kari mamak pulak yer..sedapnya..kt umh nie mmg kerap masak kari..nk try yg mamak style plk nnt :)

Ayu said...

Assalam q,
wah kalau kat rumah akak lauk2 kari mesti nak masak kuahnya lebih sikit sebab suka cicah dgn instant prata or roti kalau dah bosan makan nasi ..lagi2lah kari style mamak gini lagilah suka..

quinnie said...

kak besah..saya kalau kari mamak ni makan nasi mesti byk..hahahahha..betul tu kak..tengah musim2 hujan ni makan gulai kari sedap bebeno rasanya..hehehhe

ady...wahhhh makan dgn roti perancis ek...menu india vs france gitu..hahahhaha

kak amie...sama la kita....aduiii terasa lagi kesedapan gulai ni hari tu...huhuhu

tun...gitu lak ye..bila dah digulai dimakan pulak dia ye..heheheh

zila selamat mencuba...pasti tak rugi..lepas ni mesti nak masak lagi..hehehhe

kak ayu..sama taste la kita...saya pun suka buat kuah byk...esok pagi bleh makan lagi...hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...