Tuesday, 3 July 2012

NASI AYAM PANGGANG SARAWAK

dah lama betul tak makan nasi ayam...:)

ada sup..sos cili dan sos kicap...ayam panggang dan nasi...:)



Assalammualaikum....haisshh dah berapa hari tak bersiaran...bukannya apa...cousin saya sebok duk guna pc...main game sampai kita ni tak sempat nak menyelit..hehehhe

o.k hari ni nak kongsi resepi nasi ayam panggang sarawak...saya suka ayam panggang ala sarawak ni...atau nama lainnya manok pansuh...resepi ayam panggang ni dari kak dayang....pertama kali cuba dulu terus jatuh hati sebab rasa macam org jual kat pasar malam..cuma buat sendiri lebih sedap sebab terasa rempah2nya..kalau tak caya cuba buat..heheheh

terima kasih pd kak dayang atas resepi ayam ni....memang dah jadik resepi kegemaran saya kalau nak buat ayam golek...terima kasih sekali lagi...:) untuk resepi nasi..sup dan sos ada lah dari saya...


 NASI AYAM PANGGANG SARAWAK

RESEPI AYAM

Resepi ayam: dayang jack
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan Perap :
  • 8 ketul ayam saiz L @ XL (dibersihkan) -Q guna 1 ekor ayam
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • sedikit garam
  • gula merah/gula melaka/ brown sugar dan garam secukupnya
  • Q tambah 1 sudu besar lada hitam*
Cara-cara : 
Tumbuk/kisar bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 2 sudu makan minyak zaitun, jika suka. Sekiranya menggunakan oven, bakar/panggang pd suhu 190-200C selama 1 jam(bergantung pd jenis oven, kena adjust sendiri). Terbalikkan ayam 1/2 jam sebelum masak. 

* nota Q ..lebihan dari perapan ayam tu jgn digunakan semua utk membakar ayam..simpan separuh utk buat sos kicap...minyak dari ayam bakar ni simpan utk buat sos kicap.

RESEPI NASI AYAM

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

2 mug beras
2 mug air rebusan sup- guna resepi dibawah
2 bawang putih*
1 inci halia* (tumbuk lumat bahan)
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
2 daun pandan
2 batang daun bawang - diambil bahagian bawahnya
2 sudu besar planta dan sedikit minyak masak
1/2 kiub ayam
sedikit garam

Cara2

1. mula2 panaskan planta dan sedikit minyak...lepas tu tumis bahan tumbuk..dah naik bau...masukkan daun pandan dan daun bawang....isi kiub ayam....sos tiram..minyak bijan...kacau2 rata...serta garam....lepas tu isi beras...kacau2 kejap dan tutup api.

2. pindahkan beras kedalam rice cooker dan masukkan air rebusan sup kedalamnya..tanak hingga nasi masak...air utk tanak nasi bergantung pd jenis beras anda..

RESEPI SUP

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

3 bawang putih diketuk kasar
2 batang daun bawang 
2 inci hirisan halia
serbuk lada putih
garam
carrot
cendawan
4 rempah sekawan
daun sup dan daun bawang
air secukupnya
1 bawang putih dihiris
2 bawang merah dihiris
1 sudu besar minyak utk menumis

Cara2

1. mula2 masukkan air kedalam periuk..lepas tu isi bawang putih ..halia dan batang daun bawang...masak hingga air didih..bila air dah didih dan terbit bau wangi...ambil sebahagian air rebusan utk tanak nasi dan utk buat sos cili....tepikan....ambil juga sebahagian dari halia yg telah direbus dan tepikan utk digunakan dlm membuat sos cili.
 
2. biar separuh lagi air rebusan didalam periuk...kecilkan api...dan masukkan lada sulah serta garam...sementara itu...ambil kuali kecil..panaskan minyak...tumis bawang putih dan bawang merah dihiris...bila dah kekuningan...masukkan rempah sekawan...bila dah terbit bau...tutup api dan masukkan bahan tumisan sekali dgn minyaknya kedalam periuk rebusan tadi...

3. masukkan carrot...cendawan kedalam periuk dan biar hingga masak..setelah masak...taburkan daun sup dan bawang yg telah dihiris kedalamnya dan tutup api.

RESEPI SOS CILI

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

10-15 cili kering dibasuh dulu kemudian direbus hingga cili masak..lepas tu basuh bersih dan toskan
5-6 cili nak tambah pedas
3 hiris halia dari rebusan sup
4 bawang putih
gula dan garam
2 sudu besar sos cili
1/2 bawang besar
air dari rebusan sup
air biasa jika perlu

Cara:

masukkan semua bahan kedalam blender...kecuali sos cili....lepas tu blend hingga cili lumat....masukkan kedalam periuk dan masak....tambah air lagi jika perlu dan masukkan sos cili....rasa masin dan manisnya....biar cili betul2 dah masak baru tutup api...

RESEPI SOS KICAP

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

rempah lebihan dari perapan ayam
air biasa secukupnya
garam 
kicap lemak manis
sos tiram
sedikit minyak dari ayam bakar tadi
tepung jagung dicampur dgn sedikit air

Cara2

masukkan rempah dalam periuk...bersama air secukupnya...isi kicap...sos tiram dan garam ....masak hingga didih dan berbuih kuahnya...lepas tu isi air tepung jagung...kacau pekat....tutup api...masukkan sedikit minyak ayam,,kacau rata....



BAHAN TAMBAHAN

daun sup dan daun bawang yg dihiris
tomato dihiris
kobis ungu dihiris

15 comments:

Tina Othman said...

morning hehe awal pagi dtg dah

nampak menarik, karang kat ofis nak print resepi ni, hujung minggu ni boleh try

quinnie said...

selamat mencuba ye tina..:)

Sari Yusa Ibrahim said...

baru rasa nasi ayam Sarawak, tapi ngan manok goreng jer, bukan panggang, panggang nampak lagi mnyelerakanlah..

Amie said...

Wah! Quinnie dah masak manok pansuh! Kak Amie yang asyik belek-belek buku resepi pasal manok pansoh ni belum terbuat lagi... sedap ye Q... ni nak kena cuba ni!

kakbesah said...

aduss! pepagi dh nmpk nasi ayam kacukan nih.. berkeriuk perut. rajin la Q ni..

Nazrah said...

panjang nya resepi..tak terbuat kita .. tumpang tengok saja hehehhe

Norzie hany said...

Assalam Q.
Sis belum pernah makan nasi ayam panggang Sarawak ni,nampak sungguh menyelerakan.kalau free boleh try nanti.

quinnie said...

sari...resepi ayam manok ni memang best...ooo tak pernah buat yg goreng...ada jugak ye..nanti nak cuba..hehehe

kak amie..sedap kak...saya memang suka sgt..hehehe

kak besah..hahahahhah...cuba la kak..sedap...mesti anak2 suka..hehehhe

kak nazrah...biasa la kak kalau buat nasi ayam...dia nye anak2 tu yg byk..heheheh

norzie...cuba lah ..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

QQ wah sedap nasi Ayam Sarawak ni... panjang lebor resipinya tq dear for the recipes

quinnie said...

kak sha..yg tukang menulis ni pun jenuh nak mengarang resepi..hahahaha...biasa la kak kalau nasi ayam dia nye mak nenek tu byk..kekekek

Nuwairani Ismail said...

tersangatlah rajin kalo sape2 buat nasi ayam ni. kite ni jarang nak masak nasi pesen2 melainkan nasii kerabu..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Q...
aduh terggoda tgk nasi ayam panggang sarawak.. mmg dh lama betul tak msk nasi ayam..tapi yg nie nmpk lain sikit lah rajin Q msk :P

yan's cottage said...

salam kenal......
wah...!!!! cerianya nasi ayam serawak ni.....
mesti sedap....!!!!

Qasey Honey said...

wah best...pjg bjela resepi hrni...QH pon dh lma jugak xmkn nsi ayam...nmpk sedap la nsi ayam tu...perut pon jadi lapo bile tgk lama2..hehe...nk simpan resepi ni ehh...tq

quinnie said...

nani...kita lak tak pandai buat nasi kerabu..hehehhe...bila buat tak sedap macam org jual ler...kekeke

mama...nak makan memang jadik rajin selalu...hahahahha

yan...sila la cuba..:) salam kenal jugak dari saya...

qasey...nasi ayam resepi jer berjela...tapi buat tak le lama sgt..heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...