Saturday, 7 July 2012

STRAWBERRY CHINESE DONUT

suka resepi ni sebab senang nak buat...:)


terlebih rajin lak minggu ni...berderet entrynya..heheheh...bukannya apa..nak clear kan gambar lama ni sebelum masuk bulan puasa...esok2 dah puasa lagi byk gambar baru...kekekek....

o.k donut ni saya cuba bulan lepas kot...makcik suka sgt dgn donut ni sampai suruh buat lagi...cara nak buat pun senang sgt...tak yah diperap dohnya...bancuh terus goreng je...hehehhe

resepi ni saya ambil dari blog izah si peminat donut...kekekek...resepi asalnya dari blog kak ida @1001 resepi...terima kasih pada izah dan kak ida...cuma utk versi saya ni saya letak jem straberry dalamnya utk beri kelainan pada rasa donut...kalau berminat boleh la cuba ye..:)


CHINESE DONUT
sumber: 1001 Resepi

Bahan:
2 cawan tepung
1/2 tsp. garam
2 ½ tsp baking powder
1/3 cwn butter flavored shortening (or butter) * saya guna butter
¾ cwn susu segar 
Minyak masak untuk menggoreng
gula castor untuk salut donut
*Q tambah jem strawberry sebagai inti

Caranya:

1. Satukan tepung, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
2. Masukkan butter ke dalam mangkuk tepung tadi dan gaulkan sehingga menjadi crumble atau menjadi seperti serbuk roti. Gaulkan sehingga tiada ketulan besar.
3. Masukkan pula susu segar dan gaul hingga menjadi doh berbentuk bola.
4. Menggunakan tangan, uli lembut (picit-picit) doh 8 ke 12 kali. Jangan terlebih uli.
5. Panaskan minyak atas api yang sederhana kecil.
6. Ambil sedikit doh bulatkan berbentuk bola dan leperkan sedikit seperti bentuk biskut.
7. Gorengkan sehingga keperanganan, selama lebih kurang 2 minit setiap bahagian.
8. Angkat donut dan terus golekkan ke dalam castor sugar untuk salutan.

12 comments:

Tina Othman said...

eh nak buatlah, simple je, tina copy resepi ye

quinnie said...

tina..silalah buat...senang je...rasa pun sedap..heheheh

kakbesah said...

salam pagi Q, kiutnye donut mu itew, buatnye pon mudah, cuti2 ajak ank2 buat best nih.. (ni bru lps goreng karipap utk bdk2, harini sukan, subuh gelap dh pegi, x nyabo2, pak guard pon x bukak gate lg..huhu..(agk2 Q kcik2 dlu cmtu gak tak..hee)

quinnie said...

hahhahah...kak besah..deme dah seronok sgt tu nak berlari..kekekek...yer kak donut ni senang nak buat sebab tak yah nak peram doh...hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Quinnie.Sht?Arini baru nk melawat umah kengkawan..Nk tumpang bekpes donut..habih dah ya :D

rahel said...

Wah..gebu2 donut ni..lama jugak gue tak mendonat..alamatnya kena mendonat lagi..

Yana Shaiful said...

gebussnyaaa..dh lama yana xmendonat..sejak preggy ni mmg xde mood langsung nk menguli tepung..kuikuii...simple jer resepinya..kna msk list dulu..mst damia suka..ada inti lg ^^

Wani said...

wah chinese donut ke ni .. x leh tol dengar sal chinese..hi3 nampak gebushh tu .. terkejut bila tengok x dak guna yis pun .. ingat ada yis tadi .nak cubalah senang nya .. Cnp ya :))

Norzie hany said...

Assalam Q.
Wahhh comeynya donut Q,mulat2 siap ada jem lagi.Pandai Q olah resepi ye....sungguh lama sis tak mendonut.

quinnie said...

kak atie..heheheh..saya pun kadang2 tak sempat nak ke blog akak...intai2 kat dashboard je..hehehhe

rahel..itu la tak sangka dgn hasilnya..hehehe

yana...donut versi ni tak yah uli beria..senang je nak buat...:)

wani..tu la..kita hari tu pun tengok balik resepi sebab takut silap..heheheh..rupanya mmg tak letak yis..kekeke

kaknorzie..saya memang suka donut letak inti jem strawberry...ada la rasa lain skit dari donut biasa..:)

Chocofiz(Nor Yusoff) said...

salam kak Q, best2 donat nih. dah try buat dah...wee wee... :D

quinnie said...

salam kenal chocofiz...seronok dia ye donut nye menjadik..tahniah...rajin2 la memasak ye...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...