Thursday, 5 July 2012

LAKSA GORENG

tak sangka sedap rupanya laksa dibuat goreng..:)

Assalammualaikum....salam sejahtera buat semua pengunjung ..harap sihat2 selalu....:) hari ni dah 15 syaaban (nisfu syaaban)...nampaknya tinggal 15 hari je lagi nak masuk bulan ramadhan...cepat betul rasanya masa berlalu....saya minggu ni tak boleh nak online selalu sebab cousin duk main game...tak berpeluang nak BW kerumah kawan2...terima kasih banyak la pada yg sudi singgah sini dan meninggalkan komen....nanti pelan2 pagi ni saya akan kerumah kawan2 ye...:)

o.k berbalik pada resepi...laksa ni kesinambungan dari resepi laksa kelantan semalam...ada baki laksa yg tak habis...kebetulan dulu pernah tengok che sue masak laksa goreng..tu yg teringin nak cuba dan rasa sendiri...rupanya sedap bila laksa ni dibuat goreng...boleh ketagih juga..heheheh...tapi tula tak rajin nak rendam laksa...hehehe

apa2 pun terima kasih pada che sue atas ilham nak gorengkan laksa ni..sebab sebelum ni memang saya tak tau dan tak pernah dengar laksa boleh dibuat goreng...namun tak rugi mencuba sebab memang sedap... terima kasih ye sue....:)


LAKSA GORENG

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
sumber ilham:che sue

Bahan2

1/2 paket laksa kering - direndam dan rebus hingga lembut
1 bawang besar*
4 bawang putih*
2 sudu besar udang kering* ( bahan * dikisar)
3 sudu besar cili kisar
2 isi ayam dipotong kecil
sedikit kicap lemak manis
sedikit sos tiram
sedikit sos ikan
garam 
sayur sawi
sayur kobis panjang
sedikit air
1 telor jika suka

Cara2

1. mula2 panaskan minyak....kemudian tumis bahan kisar hingga terbit bau....lepas tu masukkan cili kisar...kacau2 rata hingga terbit minyak....

2. bila dah terbit minyak..masukkan ayam...kacau sekejap dan masukkan kicap...sos ikan dan sos tiram. kacau2 dan masukkan air ..( air biar lebih skit kalau nak basah) .biar didih dan ayam masak.

3. kemudian...masukkan telor..kacau2 rata dan isi garam serta laksa...kacau lagi dan masukkan sayur2...kacau hingga kuah nampak likat...dia sedap basah2 skit ....dah masak tutup api dan boleh la dihidang.

diakhir entry..saje nak tunjuk bantal busuk baru..hahahhahah..tak habis senyum lagi ni...baru dpt kelmarin...ada sorang kakak ni baik hati belikan....kekekek...

amacam? chomel dak? hehehhe

17 comments:

tun_telani said...

bab bantal busuk yg x tahannnn tuuuuuuuuuu..... adoiiiiiiiiii....

JUICY CAFE said...

as-salam qq..nasib baik akak x terliur sebabnya kelmarin pun akak buat laksa goreng cenggini kikiki..sambil2 urut dada hehe..

ady said...

as-salam Q
sedapnye laksa goreng..1st time dgr..

kakbesah said...

sedapnye..laksa goreng! ia juga lbeh sihat coz x dibubuh kapur cam mee kuning yg jika kerap dimkn bleh jejaskn kidney n prostat bg lelaki.huhu.. (psst..Q, bila nk ade bntal pluk yg life punye.. :) insyaAllah..)

rahel said...

Wah...mcam spageti goreng la ni kan..nanti nak cuba gak..

yan's cottage said...

salam....
ha....!!!!sedapkan laksa goreng...???
yan kalau buat laksa kuah mesti buat laksa goreng juga....

quinnie said...

tun..hahahhahahha..seminggu i rasa diawang awangan giteww...kakakakka...oppa tersayang!! hahhaha

kak JC..la ye ke..saya je baru pandai nak makan gini..heheheh

ady..memang sedap..cuba ler..hehehe

kak besah...siap ada info kesihatan lagik..ahhahahah...cuba la kak sedap dibuat goreng...kekekek..hahhahahaha...bantal life kena import dari korea dulu baru puas hati..hahahha

yan..ye ke...dah biasa buat ek..kita je baru pandai..heheheh

Norzie hany said...

Assalam Q.
1st time dengar...nampak mcm sedap laksa goreng tu.

Cheq Sue said...

haaaaaaaaa dah buat baru tahu kan... memang sesuai ni kalau nak gantikan kuetiaw bagi sape2 yang payah nak dapat.

psssssst : rela ke buat tidur dengan bantal tu, kang mengigau tak hengat wehhh

~~zana@pb~~ said...

Mana lagi best? bantal busuk ke laksa goreng?

hazila said...

Saya biasa juga buat laksa goreng tapi guna laksa pendek. Ada dijual dipasaraya, sedap juga.

Yana Shaiful said...

~~bestnya dapat makan laksa goreng smbil peluk bantak bucuk tuu hihii.. mst semalam dh mimpi yg indah2 niii dpt peluk jejaka idaman tuu ^_^

myda_ahmad said...

mesti sedap laksa goreng,rasa kenyal2 gitu..

Rohah said...

first time juga dgr laksa goreng ni...yakin sedap kalau dah terhidang..

Nuwairani Ismail said...

agaknya kalau buat guna mee spageti pon sedap mcm ni jugak kot. kite jarang beli laksa. tapi stok spageti memang sentiada ada.

Qasey Honey said...

asslm kak Q...1st time tgk spagetti goreng...mnarik ni...lain dr yg lain...nti nk cuba jugak...tp entah bile la tu...sbuk sgt skrg..hukhuk...

eeee...xmalu tunjuk bantal bucukkk...tp cantik la...jeles tgk...hihi

quinnie said...

kak norzie...cuba la kak..hehehe

sue..heheheh..tq for the idea nak gorengkan laksa ni..kalau tak i memang buang je kalau ada lebih..heheheh...bantal tu kan sayang nak peluk sebab takut kotor..hahahah

kak zana..hahahahha..dua2 best..kekekek

kak zila..yg tu saya pernah tengok juga kedai2 makan cina ni jual..pernah makan dulu sekali...kenyal2 gitu..hehehe

yana..kalau dpt peluk betul2 lagi best rasanya..hahahahhaha

myda betul tu...cepat kenyang juga..hehehe

rohah..betul tu..hahahhaha

nani..boleh je guna spageti..nak guna makaroni pun o.k..hehhe

qasey..kalau da lebih2 buat laksa tu boleh la digorengkan..saya kalau saje2 nak rebus laksa tu meamgn tak dek la jawabnya..heheheh

chomel kan bantal baru i..heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...