dah lama teringin nak makan kuih ni..:)
tak berapa cantik atas dia sebab saya lebihkan santan...hahahaha...
Hari ni nak tunjuk menu yg dah lama saya buat...memang teringin nak makan kuih talam ubi kayu ni tapi versi gula merah kat bawah dia....kebetulan ada org jual ubi kayu kat pasar malam terus saya beli..itu pun beli sekilo je semata2 nak buat kuih ni..hehheheh
Resepi ni saya ambik dari mamaera@fotopages....saya nak resepi yg guna tepung gandum sebagai kepala dia..lepas tu bahagian bawah guna gula merah...jenuh jugak la google hari tu..kekekke...kuih saya ni tak cantik sgt kejadian atasnya sebab saya habiskan santan..malas nak simpan..kekekekke..tu dia cam lembik skit...tapi tak pe saya suka...utk resepi kat bawah ni saya letak 100% resepi sebenar...tak dek edit cam saya buat..so don't worry la ye...resepi asal dah elok dah....saya yg memandai..kekekke
apa2 pun terima kasih pada mamaera...izinkan saya kongsikan resepi kuih ni kat sini pula ye...:)
TALAM UBI KAYU GULA MERAH
Resepi: mamaera@fotopages
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
Lapisan bwh:
200g gula melaka
200ml air
800g ubi kayu
Lapisan atas:
400 ml pati santan
3/4 camca teh garam
80g tepung gandum
1 camca besar tepung beras
Cara-cara:
1. Larutkan gula melaka bersama air di atas api yg kecil.Tapis dan biarkan sejuk.
2. Parut ubi kayu .Perah air ubi kayu dgn kain muslin utk hilangkan pahit.Ketepikan ubi kayu parut, biarkan air ubi kayu mendap dlm 10minit dan buang airnya.simpan kanji ubi kayu.
3. Gaul ubi kayu parut, sedikit kanjinya dan gula yg telah disejukkan. Pindahkan ke dlm loyang dan kukus 20 minit di atas air mendidih.
4. Campurkan santan,garam,tepung gandum dan beras- gaul sebati bhn2 ini. Tapis.
5. Apabila lapisan ubi kayu tlh masak,keringkan wap air dgn tuala kertas.Tuang lapisan santan dan kukus lagi 20minit sehingga masak.
200g gula melaka
200ml air
800g ubi kayu
Lapisan atas:
400 ml pati santan
3/4 camca teh garam
80g tepung gandum
1 camca besar tepung beras
Cara-cara:
1. Larutkan gula melaka bersama air di atas api yg kecil.Tapis dan biarkan sejuk.
2. Parut ubi kayu .Perah air ubi kayu dgn kain muslin utk hilangkan pahit.Ketepikan ubi kayu parut, biarkan air ubi kayu mendap dlm 10minit dan buang airnya.simpan kanji ubi kayu.
3. Gaul ubi kayu parut, sedikit kanjinya dan gula yg telah disejukkan. Pindahkan ke dlm loyang dan kukus 20 minit di atas air mendidih.
4. Campurkan santan,garam,tepung gandum dan beras- gaul sebati bhn2 ini. Tapis.
5. Apabila lapisan ubi kayu tlh masak,keringkan wap air dgn tuala kertas.Tuang lapisan santan dan kukus lagi 20minit sehingga masak.
19 comments:
Q, bundo pun dah lama sangat tak makan kue ni. Ni kue kegemaran bundo ni. Suka yang bahagian putihnya yang lembik goyang goyang gitu...Sedapnya..
akak pun suka jugak Q apa saja dari kacang memang fav bak lah sepotong nak rasa heee...
Salam Q,
lama tak singgah sini.selalu laju ajer lalu,hehehe nak cepat laa katakan..
pagi nih datang sebab Q tayang kuih akak suka..tapi akak makan yang putihnyer ajer..
ubi kalau buat bingka akak suka..nak2 ada bau minyak sapi..:)
Kalau pegi pasar malam BBB, harus akak beli kuih ni. Nak buat memang tak reti sangat menalam...hehe...menelan pandai ler.
KAK QQQ.. BESTNYERRR.. MASA BALIK KG RITU TENGAH BANYAK UBI KAYU, SEDAP JE BUAT KUIH TALAM.. TERINGAT LAGI SATU TALAM LAGI KUIH NI HABIS KENE BENYEK NGAN ANAK SDARA GUNA SUDU. HABIS HANCUR. HHAHA
Selamat pagi Q,
Rahel suka makan talam ubi kayu..tapi jarang2 buat..main beli je kat pasar tamu..hehe..
Lama sungguh tak buat kuih talam ubi kayu gula merah... memang kuih kegemerana kami sekeluarga ni Quinnie, biar pun atasnya lembik tapi tetap menyelerakn!
Q, suka amat talam ubi.... kalau kepala dia tu bergoyang2... lagi faveret... cantik belakang kira... yang penting sedappp..
Salam Kak Q..sambil dgr alunan lagu yg mendayu yana amek 3 ketul kuih talam ekk hihii..
Yana br nk blaja bt kuih talam..bt ari tu jadi suka sgt..sblm ni asyik fail jer bahagian ats..^^
Akak suka kuih ni kalau lembut sikit.
dah lama juga sy x makan talam ni...bestnya..
salam q..pagi tadi zila pergi ke gerai kuih ..terpandang jgk kuih nie..mcm teringin jgk nk mkn..beli ler 2 ringgit..tp mcm x puas ati klu x dpt seloyang mcm q buat tue..he hehe :)
sukanya dia kuih talam ... x pernah wat lagi segala jenis kuih tradisi neh... kalau wat neh confirm mak yang makan dulu... hihi
kuih tradisional feberet kite ni. mak kite kalau ada ubi, dia suke rebus je. kite ni bahagian rebus2 ni tak gemar sangat (belum sampai selera mcm org tua lagi). jadi, kite selalu suruh mak kite buat kuih ni je. kejap aje dah habis, suke makan time sejuk2.
QQ ini my fav kuih ni tau... fav sangat!!!! selalu beli.. ni dah ada resipi nanti nak cuba.. kalau malas terpaksalah beli heheheh
D5 suker sgt kuih nie bulan pose suker beli thanks kongsi resepi ek :D
kak pah...saya ini la pertama kali makan..hehehhe...kat sini cam tak dek org jual je versi ubi kayu ni..huhuhu
kak noor..saya bila teringin baru la rajin nak masak kuih muih ni..hehhehe
kak asma..saya pun kadang2 tak sempat nak ke blog akak...bw kat dashboard je..hehehhe
kak zana..oo sana byk jual ye...kat ipoh ni cam tak jumpa la..hehehhe..ubi kayu pun kadang2 je ada jual kat pasar malam rumah saya ni..hehehhe
rahel..bestnya boleh beli..saya kena buat sendiri kalau nak makan...huhuhu
kak amie..hehehhe..kes malas nak simpan santan lebih...makan sendiri gasak le lembit skit pun tak pe..heheheh
ogyep..ramai jugak peminat talam goyang2 ni ye..hehehhe
yana..hahahha...o.k kita pasang lagu ni lama2 skit biar puas yana dengar ek..hehehhe...kita dulu pun tak pandai jugak buat kuih talam ni yana...kekekek
kak hazila..betul tu...lembut senang nak makan..hehehhe
rohah...meh le buat kuih...kekeke
zila...untungnya bleh beli je...kita nak nampak kuih ni kat sini pun payah...huhuhu
wani...saya memang suka cuba pelbagai jenis kuih sebab makcik suka makan..hehehe
nuni...hahhaha..eh org muda2 pun makan ubi kayu rebus apa...tambah2 bila tengah malas nak buat kuih...hehehhe
kak sha..saya sebab tak dek org jual kat sini kak..kalau dak memang dah lama beli..hahahha
delima...citer bulan puasa ni kan..ish macam2 kuih best!! hehehe
izah..hahaha..mesti geram je tengok kuih tu kena main ngan budak ye...kekekek
izah...nampak nya titile queen spam dah kembali la..hehhehe..sian dia..tak pe kita tetap publish kan komen awak..:)
alamak dh ktinggalan kretapi! xpdulik, nk komen gak. sedapnyer talam ubi ni.. arwah MIL akk memang expet buat kuih2 talam ni, tak mcm mnantu dia..haha..
Post a Comment