Thursday, 14 June 2012

MEE GORENG UDANG KERING


Ini mee goreng sempoi yg saya masak bila teringin nak makan..hehehhe..kadang2 teringin mee goreng tak banyak bahan cam gini....wangi je bau udang kering...lepas tu semua bahan ditumbuk guna lesung tak blend..:)

k lah meh tengok resepi...tak tau nak citer apa sebab tak cukup tido tengok bola semalam..hehehhe...

MEE GORENG UDANG KERING

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 paket mee
sayur kobis dihiris
daun sup dan daun bawang dihiris
cili merah dihiris
1 bawang besar*
4 bawang putih*
3 sudu besar udang kering*
10 cili kering direbus kejap kemudian tos * ( bahan * ditumbuk lumat)
sedikit sos ikan
sedikit gula
telor dadar dihiris

Cara

1. mula2 panaskan sedikit minyak....lepas tu tumis bahan tumbuk hingga terbit minyak dan cili masak....

2. kemudian masukkan sos ikan ....sedikit gula....kacau2 dan masukkan mee..kacau rata....lepas tu masukkan sayur kobis...kacau2 hingga mee lembut dan semua bahan mesra.

3. angkat mee dan hias dgn telor dihiris dan daun sup dan bawang dihirs serta hirisan cili merah.

13 comments:

Tina Othman said...

hihi pagi2 dtg sini, lapar terus perut tgk mee goreng ni

simple je kan tapi mesti sedap, kalau saya buat, kompom tak sedap hehe sebab tak pandai masak =)

kekadang letak rencah byk pun tak sedap, klu simple mcm ni lagilah tak berani

Sheila Shafeareen said...

salam hemmm npk sunguh menyelerakan...biasa buat dgn mee hoon aje... rencahkan sama udang kering...nnt nak try pulak guna mee basah...sure sdp...tq resepi :-0

quinnie said...

tina...hahahhah...saya selalu masak pagi2 mee goreng cam gini..senang dan cepat..rasa pun best!! hehehhe..cuba la versi tumbuk ni pulak..janji tumis tu biar cilinya masak...kekekek

kak shiela...saya pun tengok tv ari tu sebenarnya..pak haji satar yg pelakon tu suka makan mee ke kuetiau ke goreng dgn udang kering sempoi2 cam gini je..warna cili pun ala2 je tak berapa nak terang....memang sedap kak..cuba la..hehehhe

Delima Zamrud said...

Kekadang yg simple tu lah yg best nyer yg penting mudah, sedap n ringkas :D..ermmmm yummy yummy..

Mama Hawa/Mama Nani said...

kalau dgn bee hoon pun sedap tau Q.. mama pun kalau tak de perencah gunakan udang kering jer..

tun_telani said...

tun pun sama ngan kak sheila, biasa goreng bihun mcm ni.
ps: tgk bola ye, tun tertido depan tibi semalam.. hihi...

Liza said...

betul tu Q, kdg2 tekak teringin mkn yg sempoi2 je kan...

Bicara Kak Noor said...

yang sempoii itu lah yang paling sedap Q akak pun suka buat simple2 tak banyak songeh mudah kerja kita kan hee

Rohah said...

salam..
mmg sedap mee bubuh udang kering, bertambah lemak2 cam tu..

kakbesah said...

wee..peminat bola rupenye.. akk kalo musim2 bola camni, rasa nk bako jer tv tu.. tp, tu kalo ank2 lelaki ada rmh la, kalo diorg x balik, aman je.. akk tido lg nyenyak sbb hb tido dpn tv..hikhik..

Qasey Honey said...

asslm Kak Q..mnarik resepi ni...biase buat gna mee hoon...mee kuning lum penah cuba..kena try ni nk tau rasanye...

QH xtgk pon bola...sbb xminat..hehe

Nuwairani Ismail said...

layan lagu jap...terbayang2 org tgh berjoget2 tu ha...heheh...
banyak resepi mee akak rupenya...kite tak berapa reti nak goreng mee yang sedap. selalu je jadi tak sedap di tekak kite. tapi kalo org buat rasa sedap aje.

quinnie said...

delima...betul tu...sekali sekala tukar selera ye..hehehhe

mama..saya pun suka kalau masak bihun guna udang kering..hehehhe..wajib ada baru best!!! kekekek

tun..hahhaha..kita pun ingat nak tido...tapi masa 2 half tu syok lak..hahahhaha

kak liza..betul tu..saya sekarang ni tengah suka makan mee goreng kosong2 je...hehehhe

kak noor..betul tu...hahahha...tak byk keje paling best...hehehhe

rohah..betul tu...sedap je rasa..hehehhe

kak besah..hahahhahha..jgn dibako..esok akak nak tengok drama kat tv dah tak leh..hahahahha...saya ni peminat tegar bola jugak kak..hehehhehe

qasey..saya bola game antarabangsa je tengok..ahhahahhah

nuni..hahahha....meh dtg rumah kita...kita memang suka masak mee..kekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...