Friday, 1 June 2012

GRILLED CHICKEN CHOP n SALAD TOMATO N TIMUN

tak sangka boleh buat sendiri...huhuhu

wallah sangat puas hati dgn rasanya...:)

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua....dah masuk bulan baru hari ni...kiranya dah sampai setengah tahun dah kita ye....cepatnya masa berlalu...

hari ni nak tunjuk menu best skit..hehehhe...saya buat minggu lepas ni rasanya utk berbuka....wahhhh berbuka dah macam org putih lak kita ye...hehehhe....dah lama teringin nak buat sendiri chicken chop ni tapi selalu teragak2 sebab ingatkan susah sgt nak buatnya..padahal senang ya amat..hehehhe...memang tak yah makan kat kedai la skang ni jawabnya..hehehhe

hari ni saya tunjuk resepi dari wana@potret kasih lagi..hari tu dah cuba beef steak dia..kali ni buat chicken chop pulak...memang sedap lah..puas hati bila makan...hehehhe...terima kasih ye wana atas resepinya...nak buat pun mudah..bahan2 pun simple...mintak izin kongsikan resepi wana kat sini ye...terima kasih banyak2...:)

utk chicken chop ni saya makan dgn sayur salad...salad tomato dan timun dan juga mashed potato...yummyyy!!!


GRILLED CHICKEN CHOP

by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan2

1 ekor ayam  ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam –  dapat 4 keping )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)
Q tambah satu sudu besar madu
Q tambah seulas bawang putih dicincang halus

 
Cara Penyediaan

1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je  lebih mudah!
* Q bakar guna non stick pan..lepas tu letak minyak skit dan bakar ayam dgn api pelan hingga masak...minyak gorengan ayam jgn dibuang....simpan utk letak dlm sos perang.

Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam


1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung) Q tambah lagi tepung dlm 1/2 sudu besar
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam
Q tambah sedikit madu
Q tambah serbuk lada hitam
Q tambah 2 sudu besar minyak lebihan gorengan ayam 
Q tambah bawang putih dicincang 
 
Cara membuatnya

1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar dam bawang putih hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan. bila sos dah masak...Q letak 2 sudu besar minyak gorengan ayam dlm sos. kacau sebati dan tutup api.
* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
Hidanglah chicken chop anda dengan kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!!
Selamat mencuba!!!


SALAD TOMATO N TIMUN

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


bahan2
1/2 batang timun dipotong dadu
1 tomato saiz besar di dadu
mayonis secukupnya
sedikit gula

Cara2
campur semua bahan dan gaul rata....boleh di sejukkan dlm peti ais jika suka..:)


MASHED POTATO

Resepi: wana@potret kasih
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan2

6-8 biji Kentang ( dikopek kulit, di potong dan di rebus hingga empuk)
1 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair - Q ganti dgn 1 sudu besar susu pekat + dgn air rebusan kentang
sedikit daun bawang  (di potong2)
sedikit lada sulah dan garam

Cara membuatnnya


1. Satukan kentang rebus, butter, garam dan lada sulah kemudian lecek hingga hancur.
2. Masukkan susu cair. Kacau hingga rata. Kalau rasa- rasa terlalu pekat boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.
3. Last sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong-potang. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan.

17 comments:

Asmah Yusof said...

Salam Q...mmg teruja bila dapat buat sendirikan...hehe,asz x pernah try lg Chicken Chop versi versi grill lg...bikin i keliuq pagi2 nie...hehe

Bicara Kak Noor said...

salam Q..
akak suka dtg sini sbb semua nya menu sihat dan diet je heee sesekali kalau rasa nak berdiet singgah je blog Q mesti banyak yg enak2 utk dicuba
sedap lah semua yg kat atas mesti di try tokai nnti//

wana yusuf said...

Salam Q,

wah bestnya... pagi2 buka lappy nampak cikencop... lapar ni...

next time kalau buat cc lg, cuba tambah bwg putih goreng dan rosemary kering, sikit.... rasanya lebih mantopp!!

calam cayang n thanks sudi cuba resepi tu..

Norzie hany said...

Assalam Q.
Sedapnya....best juga sesekali makan style org putihkan.Bolehlah sis cuba resepi ni nanti.

Tina Othman said...

sedapya, saya mmg minat menu mcm ni, tapi tak penah try lg, nanti boleh lah cuba

zila norazila said...

salam q
wahhh ada menu mat salleh nie..kita pun dh lama teringin nk wat sendiri..tp rasa2 mcm leceh..upanya snang jew yer..pasni nk try jgk la..:)

Amie said...

Rajin Quinnie puasa ye... alhamdulillah.
Chicken chop memang sedap! Nak buatnya pun tak susah sangat cuma rajin tak rajin aje he he hehh sedap tu makan sama salad tomato sekali!

rahel said...

Emm tergoda dengan chicken chop kat sini..lagi2 ada sauce yang meleleh itu..owwww menawan hatiku..

tun_telani said...

salam kak Q.. wah, berbuka ala2 mat saleh gitu.. tun xpenah wat sendiri chicken chop, sbb tun suka mkn yg versi goreng. haha.. menambah2 lemak dibadan ;p

Qasey Honey said...

asslm Kak Q...wah menu omputih yer hrni...sggh myelerakan tu...sedap...

kakbesah said...

salam Q, wee..biru mata hitam ku.. nengok cikencop tuh. sedapnyeer la.. rajin la Q ni...

myda_ahmad said...

salam q....
menu tgh hari saya hari ini,sama cm menu Q....
pagi td jln2 blog Q,nampak chicken grill nie,rasa teruja nk buat,tgk2 dlm esbok sume ada bhnnya,so apalagi,...jalanlah projeknya...huhuhu...
minta izin resepinya dn mohon share kt blog saya juga...

Yana Shaiful said...

Salam Kak Q..telan air liur msk sini.. mmg feveret yana ayam grill.. klu mkn western kat luar sure yana pilih yg grill dr goreng tuu.. sedapnyaa..menggoncang jiwa raga.. nnt nk bt jgk..mggu ni cuti msk dulu nk p holiday ^_^

FnF Simple Life said...

wah... resepi ni sgt bagus sbb chicken chop nya grill... selalu kat kedai mesti deep fry kan

maz said...

Salam Q...lamanya xbrjln dpur kengkwn ni...rsa smua nk mskk..lapor la plak...bru nk msuk gear 1 ni..lama benar kmaz ilang...

quinnie said...

asmah..betul tu..buat sendiri memang puas makan..hehhehe

kaknoor..saya ni tak la berapa nak diet sgt...hahahhaha...tengah mengurangkan makan je..hehehhe

wana...wahhhh letak bawang putih goreng ek...i like...hehhehe

norzie...betul tu sekali sekala tukar selera

tina...jgn bertangguh lagi..cuba jgn tak cuba..rugi beb..hehhehe

zila..tu la senang je nak buat...hehehhe

kak amie..betul tu kak..tinggal malas ngan rajin je...hhahahha

rahel...kita memang suka sos yg leleh2..baru best makan..hehehhe

tun..yg ni kalau nak goreng pun boleh...tapi kita teringin nak makan yg jenis tak salut tepung..kekekek

qasey...memang sedap resepi ni tak rugi cuba..:)

kak besah..akak pun apa kurangnya..super duper rajinsss...hehehhe

myda..hehehhe...terus cuba ye..bagus2...hehehhe

yana..wah nak gi holiday ek..bestnya...

fnf..betul tu...selalu kalau jual mesti yg bertepung..:)

kak maz..hehhehe...tak pe kalau gear slow pun..janji terus jalan keternya...hehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum Q waduhhhh2 ni memang terbaik ni.. kuahnya yang pekat tu.. hadoii calit sikit ekk.. macehhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...