Wednesday, 27 June 2012

JEMPUT UDANG KERING SOYA


Assalammualaikum dan selamat pagi semua....nak cepat pagi ni...nak BW rumah kawan2 pun tak sempat pagi ni..huhuhu..nanti saya buat kunjungan balas ye....sat2 gi saya sampai...nak masak laksa kelantan dulu pagi2 ni..heheheh

saya kalau buat air soya suka simpan hampas utk buat jemput atau cucur...dapat idea ni dari cucur soya kak fida...tapi lama2 dah dipelbagaikan resepi jemput soya ni...saya pun dah buat macam2 versi sebelum ni...tapi kali ni saya letak udang kering..memang sedap betul bila hampas soya digandingkan dgn udang kering...terbaik lah...makcik pun kata..'ngape jemput kali ni lagi sedap dari biasa"? hahhahaha..saya kata sedap le pasai letak undang kering...kekekeke

k lah meh tengok resepi ..ni resepi olahan saya sendiri...:)


JEMPUT UDANG KERING SOYA

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

2 cawan tepung gandum - kalau nak tambah lagi 1/2 cawan pun o.k jugak tapi saya guna 2 cawan je
2 cawan hampas soya
1 sudu kecil garam
3-4 sudu besar udang kering
5-6 cili kering dipotong dan rendam sekejap
1 bawang besar
1 telor ayam
1 cawan air
3/4 sudu kecil baking soda


Cara2

1. mula2 blend bawang besar..cili kering...telor dan udang kering bersama 1 cawan air....blend hancur kemudian satukan tepung dan baking soda..kacau rata didalam mangkok...isikan soya dan garam kedalamnya....kacau lagi  dan akhir sekali tuang bahan2 blend....kacau rata. lepas tu perap adunan didalam peti ais lebih kurang 1/2 jam...lepas tu keluarkan adunan utk digoreng.

2. panaskan minyak dan goreng la jemput tadi hingga masak..boleh angkat jemput bila dah garing...toskan....boleh dimakan begitu saja atau dicicah dgn sos cili..saya makan gitu je sebab makan dia je dah sedap!!!

12 comments:

Tina Othman said...

wah first time dgr hampas soya tu boleh digunakan lg

takde membazirkan, lamanya tak buat soya, ingat lg zaman kecik2 je mak buat dulu

ogyep yummy mellow said...

oh ya... ogyep pun baru tau hampasnya boleh digunakan untuk buat jemput2 ni... tq for sharing

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..

Q, bagus jugak kan hampas soya tu digunakan balik buat jejemput.. Good idea..

Bicara Kak Noor said...

salam Q..
wah kreatif lah boleh try nnti
tambah2 apa suka mesti lebih sedappppp

adda syuhada said...

wowww kreatif betul q...
hampas soya ngn udang kering pun bleh jd jemput2...nyum nyumm..

Norzie hany said...

First time dgr jemput2 guna hampas soya.boleh cuba nanti.

Rohah said...

kreatif, enak pastinya...sy suke jemput2 apapun...

Nuwairani Ismail said...

kite tak pernah buat soya sendiri. selalunya mak yang buat. pastu hampasnya terus buang aje. rasa sangat2 sayang pulak kalau tak dimakan.

quinnie said...

tina...ni idea dari kak fida ni..saya dah byk kali jugak la buat ..macam2 versi dah..hehehe

ogyep..sedap!! cuba lah ye..:)

kak naz..tu la saya dulu pun buang je...hehehe

kak noor betul tu...tambah je apa2...tapi gandingan dgn udang kering ni paling best!!

adda..sedap weiii..cuba la kalau rajin..hehehe

norzie...kalau ada hampas jgn dibuang lagi ek..simpan buat jemput...hehehe

rohah..betul tu..jemput apa2 pun sedap je.,...hehehe

nuni..tu la kan...dulu kita pun buang je..tapi sekarnag ni simpan sebab selalu jugak kita buat air soya..hehehh

kakbesah said...

salam Q, bestnye jmput soya! akk pun prnah buat rspi kak fida tu, sbelom ni buang kt akar pokok je, bio jd baja..hehe. Q..cube buat jemput soya ni, ngn tepung skit je & hampas soya lebih, bubuh udang kering, cili potong dll. sdp Q, mcm masalodeh dal..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tak pernah cuba.. mesti best ni kan :))

quinnie said...

kak besah...versi dal tu saya pernah tengok tapi tak pernah cuba lagi..hehehhe...kest malas nak bentuk kan satu2..hahahha..yg jemput ni main sudu ikut suka je..hahahha

kak sha..sedap kak..cuba la...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...