Saturday, 9 June 2012

MEE UDANG SEDAP



Assalammualaikum dan selamat malam....nak cepat sebenarnya ni..saje nak update blog sebab duk lama sgt dah gambar kerang tu...hehehhe...resepi ni dari ct zaliedana....terima kasih ct..sedap mee ni..mintak izin letak resepinya kat sini ye....

gambar udang nya tak nampak sebab nak cepat hari tu..ni menu masa puasa hari tu...biasa la kalau nak berbuka tau nak cepat je..tak sempat nak letak udang tu kat atas..semua kat bawah kuah..hehehhe

terima kasih pada yg sudi meninggalkan komen dan singgah sini...nanti saya buat kunjungan balas ye..terima kasih banyak2...kadang2 tak sempat nak on the spot buat kunjungan balas sebab masa terbatas....:)


Mee Udang Sedap


 Resepi: ct zaliedana
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

 Bahan2
Mee Kuning (Aku guna lam 300gm jer,coz mkn ber2
jer)
Udang ikut suka byk mana pong,lagi banyak,lagi sedap(aku letak 4ekor udang besar)
1ekor sotong di potong kecil(suka ati ler nak letak ke x)
1Biji kentang yg kecil,digoreng @rebus hingga empuk
2sdb cili kisar(aku mmg dah siap blend n letak bawang)
1@2ulas bawang putih dikisar
4 ulas bawang merah dikisar
2@3 ekor udang kecil di kisar halus
*1/2 sb udang kering dikisar halus(guna blend kering
*2Sdb tomato puree
*Sos cili
*sos tomato
*Serbuk pati ayam
*1Sdb nampla@sos ikan
1Keping Tauhu yg di goreng
Sawi n half biji tomato
*Gula,Garam secukupnya
Minyak utk menumis

*Aku letak telur rebus,cili merah,limau kasturi,daun salad yg dihiris halus bawang goreng.

*Dah Update mee tadi,coz dah publish baru perasan xda taip letak mee..Mee tuh kalo nak mkn lambat,leh la celur asing.Aku men lebur jer terus,coz hubby dah lapor bebenor.

Cara-cara:-

Aku blend ubi kentang yg di goreng dengan sedikit air,bersama udang kecik.

Pastu Aku tumis bawang putih+merah,hingga kuning,masukan cili kisar,pas agak garing,Aku masukkan kentang yg di blend ngan udang kecik tuh,Leh tambah air utk kuah yg lbh.Biarkan sebentar,pastu aku masukkan semua bhn yg bertanda*,pas mendidih aku masukkan udang n sotong..

Biarkan udang n sotong masak blh la masukkan mee kuning, sawi n tomato.Tutup api,time nak hidang tuh baru la letak tauhu,telur rebus,cili merah,limau kasturi,daun salad@daun bawangn bawang goreng,sedap di makan panas2,kOLO DIBIARKAN SEJUK MEE AKN KEMBANG,COZ MENYERAP KUAH..

11 comments:

Norzie hany said...

Assalam Q.
Nampak pun dah tahu sedap....rasa lapar pulak.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Lama tak makan mee udang

quinnie said...

norzie...dah nama dia gitu..heheheh...tapi memang sedap rasa dia..kekekek

kak ros...saya kebetulan hari tu makcik beli byk udang..tu yg masak mee...hehehhe

faa.rosli said...

uish..lama xmkn..slalu mkn yg ummi buat je..xpnah ag buat sndiri..hehe..

leh try ni resepi ni...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Memang sedappp... *balik outstations* terus singgah sini.. cuci mate..:)) lapor sudahnya ni hadoiii

Amie said...

Lama kak Amie tak masak mee... jamu mata di sini ye Quinnie...,

Bicara Kak Noor said...

mesti dah habis ni kan Q akak lambat dtg biasa lah jenjalan seharian dah lapo lah pulak tengok udang udang sedap ni..

Tina Othman said...

wah sedapnya

Wattie said...

Salam Q,
Nak tumpang semangkuk mee udang tu boleh....

Qasey Honey said...

asslm Kak Q...sedap nmpk mee udang tu...nmpk mcm senang jugak pyediaannye..bleh la cuba..tq

quinnie said...

faa..nak buat sendiri senang je..:)

kak sha..hehhehe..terus lapo ye...kekkeke

kak amie..saya selang 2 minggu mesti ada menu mee..hehehhe

kak noor..hehhee..betul tu dah lama habisnya..kekekke

tina..bleh cuba nanti ye..:)

kak wattie..boleh je..hehhehe

qasey...betul tu senang je nak buat..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...