Friday, 15 June 2012

ROTI DOH ASAS...kakfida

saya letak inti sardin...hirisan tomato dan salad...huduh nar rupa mayonis tu..hahahhaha..salah teknik...kekekke

puas hati la buat roti sendiri..hehehe

masa tengah panas2 ni..2 biji dah kena ngap!! kekekke

Assalammualaikum...selamat pagi jumaat buat semua pengunjung ....moga semua diberkati dan dirahmati Allah...hari ni nak tunjuk menu roti yg saya buat beberapa hari lepas...ni kes dah teringin sgt nak makan roti tengah2 malam..hahahhaa...tetiba je rajin..masak tengah2 malam..makan roti kul 2 pagi kot rasanya...ahahhaha...dia kalau dah teringin memang tak dpt nak nolong lagi dah..yg malas pun kembali rajin..kekekek

o.k..roti ni saya makan dgn inti sardin...hirisan tomato..salad dan sedikit mayonis...mayo tu masa paipkan dlm roti cam tak tau nak letak arah mana..tu yg jadik caca merba tu..hahahah...gasak le..sendiri nak makan..kekekek

resepi ni dari kak fida@ myr...sumber dari tun...tengok tun buat bun coklat hari tu terus terpikat..tapi takat salin resepi je la..hahahha..ni baru nak buat..kekekek..apa2 pun terima kasih pada kak fida atas resepinya...roti pun sedap walaupun saya guna tepung gandum je..hehehhe...dan tak lupa jugak pada tun..kita cnp dari blog awak ye...tq..:)

oh ye...saya bz skit hujung minggu ni sebab hari esok..sabtu saya ada masak2 utk hantar masjid...jadiknya memang tak online la...pd yg berkunjung dan meninggalkan komen terima kasih banyak2 ye....nanti saya buat kunjungan balas..hari ni dah start nak membasuh segala periuk belanga..hehehhe...masak utk 100 org punya makan..menu nasi baryani ayam....baru2 ni buat rasa best lak..so kitaorg cadang nak hantar menu baru..kekekek...lepas tu lawan dgn air asam....biasanya family saya hantar masjid bulan syaaban..tapi thn ni hantar awal sebab nanti berderet org duk hantar masjid...hehehhe..harap2 segalanya berjalan lancar..Amin...:)

ROTI DOH ASAS

Resepi : Doh Asas Kak Fida
Sumber: tun telani

Bahan2 (11 biji bun- bergantung pd saiz)

  • 220 g tepung roti ( lbh kurang 2 cwn)
  • 80 g tepung gandum (lbh kurang 1/2 cwn)
  • 60 g gula halus (1/4 cwn)
  • 1/2 sk garam
  • 1 sb susu tepung
  • 2 1/2 sk yis
  • 1/2 bj telur
  • 125 ml air
  • 30 g mentega
  • 1 sk chocolate emulco
  • 1/2 c choc chip
(nota: untuk doh ni Q guna tepung gandum je...jadinya jumlah tepung gandum yg diguna ialah 300gm...lepas tu Q tambah 3/4 sudu kecil bread improver......lepas tu choc emulco n choc chip tu Q tak letak sebab nak buat roti biasa..air Q tambah lagi..doh kalau guna tepung gandum je..kuantiti air tu kena pandai agak..biar doh betul2 lembut..baru roti nanti jadi lembut bila bakar...Q tambah bijan sebagai taburan roti )

cara2

  • masukkan semua bahan kecuali choc chip dalam breadmaker dan tekan setting doh
  • keluarkan doh yg siap di uli (dlm 1jam setengah, bergantung pada BM jugak je), dan campurkan choc chip, uli kejap dan bahagikan kepada beberapa bahagian (tun bahagi 11).
  • susun atas loyang dan perap biar naik 2 kali ganda.
  • bakar pd suhu 180 C selama 10-15 minit.
(nota: Q uli doh...mula2 letak tepung dalam mangkok...isi gula...garam...tepung susu....dan gaul rata...kemudian buat lubang kat tengah2 mangkok hingga nampak dasarnya....letak kan yis didalamnya dan masukkan air sambil di gaul dgn sudu hingga nampak yis tu berbuih...isi skit2 air....lepas tu letak planta..kacau2 lagi hingga rata....dah uli doh dlm 20 minit...lepas tu penaikkan doh 2x ganda...tutup doh dgn towel lembab...lepas doh dah naik..tumbuk2 doh utk buang anginnya...lepas tu bahagi kan doh.....bulat2 kan doh dan bentukkan memajang...susun doh atas dulang pembakar....buah sampai habis....penaikkan doh sekali ganda...sementara doh nak naik...panaskan oven 20 minit..suhu 160c....bila oven dah panas....sapu telor + sedikit susu pekat + air diatas roti.....tabur bijan....bakar hingga roti masak...lepas tu boleh la letak inti yg disukai..)

22 comments:

CT Delima said...

As'salam Quinnie

Salam pagi Jumaat, semoga pagi ni sihat sentiasa. Meroti memalam ya, memang rajin sokmo lah tu hehehe

okeylah cantik dah tu dari k.ct ni yang malas nak meroti hehehe

wahhh rezeki datang dah ya, Alhamdulillah memberi makan pada orang satu rezeki yang besar tu Q :)

Bicara Kak Noor said...

salam Q
akak pun nak roti lah pagi belum sarapan lagi hanto sebijik dua kenyang ni cicah kopi fav akak heee rajinnyeeeeeeeeeeee

Tina Othman said...

sedap tu roti tu, nampak sangat gebu

hihi saya pun mcm tu, kalau teringin sangat mmg tak tertahan nak masak apa2, wah seronoknya ada aktiviti masak2 kat masjid

sempena nak sambut puasa ke tu

quinnie said...

kak ct..hehehe...dia bila terlebih rajin yg malam2 baru sebok nak uli tepung...hahhahaha...harap2 segala urusan nak masak2 esok dipermudahkan..hehehhe..chef kena jaga kesihatan hari ni..esok bz..kekekek

kak noor..kalau siang2 hari teringin nak makan roti memang saya bawak duit gi kedai je kak..ahhahahaha..ni malam2 kedai tutup...kena la buat sendiri jugak..hehehhe

tina...bukan masak2 kat masjid..masak2 kat rumah saya...hehehe..dah masak hantar masjid..kekekke...bukan tak nak ajak org masjid dtg rumah..tapi tak dek sapa nak nolong...3 org je tenaga kerja..kekekek..ha..a sempena nak sambut puasa...tapi kali ni buat awal..:)

~~zana@pb~~ said...

apa ke rajin beno buat roti memalam nih?
Org pompuan kalau terlebih mood masak, mcm ni la ye? Akak? Oh tidak....pantang dok dapur mlm2. Nk goyang kaki tgk tv je.
Comel je roti QQ tu, patut kena ngap 2 ketol!

kakbesah said...

salam Q, bestnye roti buatan sndiri. trjamin mutu, ksucian & nutrisinye. rajinn la adik akk ni.. tp syang..akk xde adik bujang..huhu. Alhamdulillah..dh brniat nk jamu org mesjid, baru niat pon Allah dh bg 10% pahala, moga2 tugas memasak esok brjalan lancar & dipermudahkn Allah. Ameen. org kt kpg akk di Banting Sel buat knduri nasi ambeng di bln rejab @ sya'ban (tahlil arwah)..

Chah said...

quinnie,

Puas hati kan kalo buat sendiri...fresh...errr bak la yg spesel satu..mayo tu tolong sumpit byk2 lagi yerr...

Sofea said...

Q, rindu tau, lama x sembang2..cantiknya roti! :)

Yana Shaiful said...

huhuu..semalam yana mimpi bt roti nii..mimpi je lah..bgn pg tadi perasaan males nak menguli kembali menyelubungi diri..so,cancel projek meroti hihii..roti k.Q nmpk gebuss jerr..puas ati bt sndiri kan ^^

Delima Zamrud said...

best nyer d5 xpenah buat roti xpandai bab2 baking nie hehehhe sedpa tul nampak nyer ;D

tun_telani said...

^^ Ooo.. ingatkan goreng beger jugak tengah2 malam..hihi.. mmg teringin sgt dah tuu, pkl 2 pagi makan roti.. hihi..
selamat memasak nasi beryani.. kalu duk dekat2, tun org 1st sampai masjid tu. hihi

Norzie hany said...

Assalam Q.
Rajin sungguh meroti malam2.Geramnya tgk roti tu comey2.

Shahriah Abdullah Novelis said...

QQ cayangg.. wahhh roti tu nampak gebuss dan tembam2 geramlah pulak! nak 2 ketul boleh?? mayo lebih sikit hehhee

Qasey Honey said...

nmpk sgt lembut n gebusss roti tu..amik resepi yer...tq

Wani said...

assalamualaikum.. lamanya tak singgah kat dapur ni .. dah banyak tol entry yang tertinggal ... alhamdulillah dah ok lah sikit batuk ni ..mood memasak lah yang kena slow2 sikit hihi.. bestnya tengok orang meroti ni... entah berapa kali dah dok main jealous dengan orang .. .. cantik gebushh je roti tu ...

Rohah said...

cantek mulat roti Quinne...ni kalau ada sambal bilis, sedapnyerr mencicah kan..

Nuwairani Ismail said...

montok2 roti yang kak q buat. kite dah gatal2 tangan nak menguli roti ni. dah lama benar tak menguli.

Amie said...

Memang puas hati sungguh dapat makan roti buatan sendiri.. nak pula yang baru kuar oven, masih panas lagi kan Quinnie... makanlah dengan cicah apa pun memang sodap!

ogyep yummy mellow said...

seronoknya dia meroti... nampak lembut dan gebuss roti tu..

Wattie said...

Lembut dan sedap nampak roti hasil airtangan Q. Pekena dengan sambal tumis...guhhhh... Lama jugak akak tak meroti ni

zila norazila said...

slm syg q
wahhh btl2 rajin nie..gebuss jew roti tue..:)

quinnie said...

kak zana..hahahha..dia kalau dah teringin gitu le..tengah2 malas buta bleh timbut rajin..siang2 hari mals pulak ye...kekekek

kakbesah..betul tu..terjamin kebersihannya..hehhehe..saya tak jadik masak utk masjid tu kak..hahahhaa..ganti ahad ni sebab masjid ada program lak sabtu lepas..kekekek

chah..hehhehe..betul tu buat sendiri inti leh letak lebih..kekekek

kak pia...alah...kat potpet selalu jumpa apa..hahahhahaha

yana...kita pun malas sebenarnya..itu yg buat tengah2 malam tu...kalau betul2 rajin..siang2 dah buat dah..hahahhaha

delima..alahai..saya dulu pun baking2 ni fail...cuba la delima senang je sebenarnya..hehehhe

tun...itu yg beria tayang roti ni tun..kekeke..kalau roti beli idak nye nak nayang beria..hahahha..meh le tun jadik kariah masjid kita..hahahha

norzie..tu la saya pun tak sangka bleh comel rupanya..kekekek

kak sha..roti tembam cam tuannya jugak..heheheh

qasey..kalau guna tepung roti lagi la sedap..hehehhe

wani..tak pe...jaga kesihatan lebih penting..hehehhe...sedap wani makan pepanas...hehehhe

rohah..betul tu...ada sambal pun best cicah..hehehhe

nuni..apa lagi ditunggu..heheheh

kak amie..betul tu baru kuar oven rasa roti sangat lah sedap..makan dia je pun dah best dah..kekekek

oqyep..sekali sekala je rajin nak buat roti ni ogyep..waktu lain memang malas je memanjang...hehehhe

kak wattie...buat la kak..heheheh

kak zila...dia kalau terlebih rajin gini le...hehehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...