Tuesday, 12 June 2012

GULAI LEMAK PETOLA BERSOTONG


quick entry je hari ni...gulai petola ni masak minggu lepas rasanya....sekarang ni kat rumah tengah musim beli petola..hehhehe...adik mood tak berapa nak o.k tu yg tak update blog....ni ada masa senggang baru le online....dia kalau tak sempat..bw pun kat dashboard je...hahahhaha.....k lah meh tengok resepi...:)

psttt: demam n mimpi nishikido ryo tak habis lagi...hahahhaha


GULAI LEMAK PETOLA BERSOTONG

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

2 petola
segenggam ikan bilis*
cili padi secukupnya* ( bahan ditumbuk lumat)
2 bawang merah dihiris
1/2 tomato didadu
2 cili merah dihiris
santan secukupnya
fucuk n suun direndam
sotong secukupnya
garam dan gula skit

Cara

1. mula2 masukkan separuh santan....bawang dihiris dan bahan tumbuk dalam periuk...kemudian buka api perlahan dan kacau sehingga didih santan...

2. lepas tu masukkan tomato....garam dan gula skit....cili merah...separuh lagi santan...dan kacau hingga didih lagi sekali....kemudian masukkan petola dan fucuk n suun....kacau2 kejap dan masukkan sotong...bila sayur petola dan sotong dah masak boleh la tutup api. dah siap...:)

14 comments:

adda syuhada said...

sedapkan petola masak lemak cmni..ada plk sotong lgi la sedap..laan plk ngn ikan masin...adehhhh tak tertahannn...

tun_telani said...

Oooo... lagu si ryo la nih ye.. best2..
tun xpenah masak lemak kalau petola nih. selama ni duk wat sayur air.. kalau sayur2 lemak gini, kene lawan ngan sambal tumis baru sedap! ^^

Delima Zamrud said...

ermm petola nie mmg pebret d5 sedap sungguh nampak nyer :D

quinnie said...

adda..betul tu..hehehhe..gulai lemak saya kalau masak kuah sayang je nak buang..heheheh..tunggu sampai basi baru buang..hahahha

tun...hahahahhaha..meh la join kita jadik fan si ryo ni..kekekke..best woo dia ni..hohoho..semua lagu best...kekekek

delima...kan..hehehhe...petola masak jgn kecut2 sgt..baru best makan..rangup2 je..hehehhe

Juwita Jamaludin said...

Sedap peyila gini.. Mak suka masak tapi guna ikan bilis je.. Hihihi.. Lama x mkn gulai lemak petola mana nak dpt jepun ni

myda_ahmad said...

dh lama x mkn petola.....alangkah sedapnya kalau menu q nie ada kt depan mata........

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sedapnya petola lama tak makan sebab tak ada geng.. ada sotong pulak tu wahhhh sedap betull

Nuwairani Ismail said...

suke sangat kalau masak lemak yang ada sotong ni. kene pulak petola. kalau kite, dapat ikan goreng dengan kunyit pun dah sedap. pastu ada pulak sambal belacan! adeh! meleleh liur ni ha..

Qasey Honey said...

asslm Kak Q..mnarik n lain dr yg lain...sedap tgk sayur lemak petola tu..ditambah lg ade sotong didalamnye..perghhh...ade lg x

Amie said...

Hai Quinnie... kak Amie pun masak sotong, tapi bukan dengan petola, masak sambal sotong berkacang...

maz said...

memang sdpp ni Q..ada plak ikan masinn..xtoleh blakang lgi dhh...sdppp...

Rohah said...

Petola ni mmg jadi kegemaran saya..dalam fridge pon adalagi sepaqaruh tu..mmg tak bosan arr makan sayur ni..

Tina Othman said...

sedapnya

tapi kan, saya tak berani beli petola sebab kekadang makan yg beli siap tu, petola nya mcm dah tua sangat kot, keras & mcm bersabut

tu yg tak penah masak petola, padahal suka makan

kakbesah said...

sedapnye Q.. rasenye dh stahun x mkn petola..huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...