Tuesday, 22 May 2012

PIZZA SEMPOI

menu nak menghabiskan roti..hehehhe

memang sempoi nak buat...:)

Assalammualaikum....huhuhu...bertemu kembali....rindunya nak berblog...tapi apakan daya ini la baru rasa sihat skit..itu batuk tak henti2 lagi ni....saya kalau kena batuk memang teruk....lambat nak baik..bila dah makan ubat batuk memang apa keje tak bleh buat...tido je sepanjang minggu lepas...hahahhaha....apa2 pun terima kasih pada yg mendoakan kesihatan saya dan jugak yg sudi menjenguk kesini walaupun tuan badan tak berapa sihat...hehhehe

hari ni tunjuk menu ringkas je...nak buat pun senang....rasanya ramai yg dah mencuba...saya pun dah banyak kali buat...ini baru nak letak dlm blog...hehehhe....tapi kali ni saya guna roti biasa...bukan gardenia...roti paun yg jenis putih tu...gebu dan besar skit slice dia tu...selalu kopitiam suka guna roti ni buat roti bakar....wahhh sedapla....rasa rangup bila dah dibakar...saya suka versi ni lagi dari gardenia...dia pun tak cepat keras bila dah sejuk..kalau tak caya bleh cuba..:)

nak ucapkan terima kasih pada hzasabrina untuk resepi asal pizza sempoi ni...untuk resepi ni saya olah ikut apa yg ada kat dlm peti ais dan nak buat pun senang je....k meh tengok resepi


PIZZA SEMPOI

Resepi asal: hzasabrina@myr
Resepi : quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

Roti paun secukupnya- saya guna roti putih
1 paket sosej
sayur campur
mayonis
sos tomato
sos cili
planta
oregano
bawang besar dihiris bulat

Cara2

1. mula2 panaskan oven suhu 200c....

2. sementara tu boleh la buat pizza...mula2 sapu planta pada dulang ..biar rasa...lepas tu susun roti...sapu pada roti planta secupnya....

3. kemudian sapukan sos cili dan sos tomato rasa atas roti...lepas tu letak sayur campur....letak sosej....bawang yg dihiris.....kemudian taburkan sedikit oregano diatasnya...akhir sekali paipkan sos cili dan mayonis keatas roti.

4. bila oven dah panas..masukkan roti dan bakar dlm 20 minit....dah siap..:)


16 comments:

Chik Mimi said...

wah Q best ni akak pun dah lama tak menguli pizza

tun_telani said...

kak Q.. mmg pizza instant nih.. kalau pagi2 xde idea nk bekfes apa, blh campak2 dlm oven je kan.

quinnie said...

kak mimi...yg ni tak yah uli kak..guna roti je...hehhehe..yg malas pun jadik rajin nak makan pizza..hahahha

tun...betul tu..nak buat pun cepat je...pakai je apa yg ada dlm peti ais...hahahha

Qasey Honey said...

asslm Kak Q...wah lama xbersiaran...bz ker? sedapnye tgk piza sempoi tu..idea yg best ni..bile malas bleh la cuba ni..perut pon kenyang...hihih...

Yana Shaiful said...

Salam Kak Q..ala ciannya batuk x ilang lg..mcm yana laa, klu batuk mmg ssh nk ilang..

Suka sgt piza sempoi nii..klu xde idea nk msk mmg yg ni lah pilihan.. senang & cepat yg penting laku hihii ^_^

Nuwairani Ismail said...

kalau nani batuk pun susah jugak nak hilang. terpaksa cari madu asli, telan yang tu hari2 baru ok sikit.

nani dah lama tak buat piza pesen2 sempoi cenggini. kalau dapat roti gardenia mesti best ni.

quinnie said...

qasey..bukan bz dik...tapi kita ni tak sihat...hehehhe....tak larat nak berkokok depan pc...hehehhe

yana..yer ke..sama la kita ye...makan ubat berbotol2 pun belum tentu boleh sembuh cepat..huhuhu

nuni....ooo makan madu ye..ada kat rumah ni...nak cuba la...tq

ibundo said...

wah.. memang betul2 sempoi ni.
Cepat sehat ye!!!

ogyep yummy mellow said...

very d clever and creative... x delah membazir cik roti tu kan...

Rohah said...

comel2nya pizza tu, senang nak capai n cepat masu kmulut, tak perlu nk potong2 lg kan,,,

FnF Simple Life said...

sempoi dan menyelerakan ;)

zila 4ever said...

salam q..batuk mmg susah nk baik kan cam kita nie..rajinya q nie..kretif tau...cantik pizza tu ..mmg menarik bila tgok..klu ler dapat 1..:)

Sari Yusa Ibrahim said...

memang sempoi ni Q, jimat masa & tenaga, hehehe.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam QQ cayang.. wahh habis sempoi dah ni.. masuk mulut wahh sedap naaa...

dapurCikWan said...

Salam kak q, masih belum sihat?dah masuk dapur tu..ok dah tu..jgn lupa makan ubat batuk..

heaven nyer piza..memang sempoi dan menyelerakan ;)

~K Ham~ said...

as salam adik....kak ham datang ni...basah kuyup..lenjun kena hujan...huwaaaaaaaa nak makan lapo...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...