Wednesday, 2 May 2012

SUP AYAM HADNYAI


hari ni nak tanyang sup ayam hadnyai pulak....dari minggu lepas dah buat ni...tapi sebabkan kita cuti hari tu...tu yg tak kuarkan entry ni..hehhehe...kebetulan tengok ika pun baru je post resepi ni kat blog dia..so kita cnp je la dari blog si ika...hehehhe...ramai yg dah cuba resepi ni..kalau tengok kat laporan masakan kat myr tu si tun sampai 2 kali ngantor...suka benor ye tun ngan resepi ni...hehhehe...

terima kasih pada pyhonda atas resepinya....dan ika..kita cnp dari blog awak ye...:)

SUP AYAM HADNYAI
Resepi Asal : PYHONDA
cnp: ika


Bahan-bahan ( 3 orang makan )

  • 1) Sebelah ayam dipotong-potong
  • 2) 3 ulas Bawang putih dan 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia ditumbuk lumat.
  • 3) 7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
  • 4) 5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan.
  • 5) 2 sudu besarKetumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.
  • 6) 2 biji bunga lawang, 5 biji buah pelaga, 3 ketul kayu manis dan 3 kuntum bunga cengkih
  • 7) daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri



Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
  2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
  3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup.....aahh..sodapnya

14 comments:

ijayuji said...

Salam kak, ahahahaha... kak tun tu baru hantar 2 laopran yg laporan tak di hantar lagi tu ntah baper kali dah buat hihihi... kita pun duk ulang2 buat sup nii, letak leek byk2 sedap :D

Nieza said...

sedapnya tgk sup ni ..lapar lak rasa..ada wat lebih tak kak Q? nanti simpankan sikit yer kat saya..hehe

tun_telani said...

salam kak Q ^^ tun mmg buat byk kali sup nii.. hahha... mmg suka sangat! nk plan nk buat lagi jugak nih.. hehe

Watierman said...

Assalam Dik Q...wah jauh merantau sup ayam ni kan....mesti dapat kelulusan imigresen nak masuk sempadan tu...Akak tak makan ayam...tapi boleh agak yang sup ni sedap bangat ni...tu pasal...dah nak dapat permit tetap dah...bermastautin kat Malaysia ni!...Akak diwakilkan imigresen nak check permit tu aje....hehehe...baik cabuttt cepat kang kena simbah dgn sup tak pasal2 pulak!

Bicara Kak Noor said...

salam Q,nampaknya semenjak dua menjak ramai yg dah mencuba sup ni tak boleh jadi ni akak pun nak try lah jugak mesti melatop kan hehee

Rohah said...

apa2 sup ni mmg dalam list saya..buatnye pun mudah kan, tak jemu kalu dpt hirup2 kuahnye..mmg mantop aje di hatiku..

Cheq Sue said...

gerenti cuba jugak...stok ayam tengah banyak..pening nak masak hape

Yana Shaiful said...

Dah lama msk list sup ni tp x terbuat lg..panjang sgt listnya..xtau nk cuba yg mana dulu ^_^..pasti akan dicuba jgk nnt..dh rmai yg ckp sedap :-)

Wattie said...

Salam Q,
Hirup sup ayam ni panas panas, besstttt.......berpeluh2 tapi bestttt

zila 4ever said...

salam kak q
alahaiii..nk hirup panas2..sedapnya kak;)

rahel said...

Wah..lain dari yg lain nama menu sup ni..nampak sedap la..

Nuwairani Ismail said...

Kak Q! Kite sebenarnya nak buat sup ni hari ni. tapi tak cukup bahan terpaksa tukar plan lagi...Tak sabar nak try buat sup ni pulak nanti

quinnie said...

ika..hahhaha...itu la pasal..berkenan betul kak tun ko ngan sup ni...tapi kan memang sedap pun...kekekke

nieza...hehehe...memang sedap sup ni makan panas2..tapi dah habis lama dah...huhuhu..:)

tun..betul tu nak buat pun senang..rasa pun sedap..kekekek

hahaha..kak watie...jauh nar dtgnya sup ni ye..kekekek....tak yah gi sana kak..duk sini pun leh makan dah...hahhaha

kak noor...bebila bleh cuba kak senang je...:)

rohah ..betul tu...kita pun suka masak sup..campak2 je ..hehehhe

sue..lerr ingat awak dah cuba dah sup ni..kekekek

yana...kalau bab list ni usah citer...memang panjang memanjang...hahahaha

kak wattie..betul tu...pedas2 sedap...kekeke

zila...tengah hujan ni memang sedap bebenor makan sup..kekekke

rahel..cuba la senang je..:)

alahai nani..gitu pulak ye..hehehhe..tak pe tak lari kemana ayam tu..hehehe

Mas said...

makan sayur gini ngan ikan goreng dan nasi panas...
perhhhh...sedappp tu kak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...