Sunday, 6 May 2012

KUETIAU..SPECIAL ENTRY...N KAD KAKSHA

makan panas2 best!!! yg ni versi kuetiau goreng istimewa...


yg ni versi penang char kuetiau resepi che'iza..baut masa cousin balik hari tu....

harap belum terlambat...hehehhe...saya bz skit minggu ni kak..baru hari ni dpt gantung kad..terima kasih kak sha..:)


Assalammualaikum....hari ni buat entry istimewa utk cousin saya sebernarnya...tutorial utk masak kuetiau..hehhehe..hari tu dia balik saya ada bekalkan kicap campur mas dgn paste kuetiau che'iza utk dia...jadinya saya buat entry ni khas utk dia..biar senang dia nak masak nanti...:)

ada dua versi...satu versi kuetiau goreng istimewa..satu lagi versi penang char kuetiau...saya edit resepi ni utk mudahkan dia...:)


KUETIAU GORENG ISTIMEWA

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

2 genggam penuh kuetiau
3 genggam taugeh
1 mangkok kecil sayur kucai yg dihiris
4 bawang putih ditumbuk lumat
4 sudu besar cili kisar/boh
3 sudu besar paste kuetiau che'iza RESEPI KLIK SINI
4 sudu besar kicap campur mas RESEPI KLIK SINI
10 ekor udang
2 telor

 perap: ( nota: daging boleh diganti dgn ayam )
1 mangkok kecil daging dihiris
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil minyak bijan - kalau tak letak pun tak pe


Cara:

1. mula2 perap daging dan bahan perap...biar selama 1 jam dalam peti ais.
2. kupas udang...ambil isi dan tepikan...rebus kulit dan kepala udang dgn semangkok air....biar hingga air didih dan tutup api...kemudian  blend udang dan airnya...tapis...tepikan air udang. udang yg telah direbus kalau tak nak blend pun tak pe...ambil je air rebusan tu pun dah o.k

3. panaskan sedikit minyak dalam kuali...dalam 4 sudu besar....kemudian..masak daging....goreng hingga daging masak. kemudian tepikan...( goreng daging tak perlu lama sgt...agak2 air  daging kering dah boleh angkat)

4. guna minyak goreng daging tadi..tumiskan bawang tumbuk...bila dah terbit bau...masukkan cili kisar..goreng hingga cili masak...kemudian..masukkan daging....masukkan juga udang...kacau sebati...isi paste kuetiau....lepas tu kicap campur..gaul rata...kemudian isi air rebusan udang.....biar hingga kuah didih.

5. bila dah didih kuahnya...pecahkan telor..kacau2 rata biar telor hancur....lepas tu...isi kuetiau....kacau2 rata...isi taugeh dan kucai...kacau2 lagi hingga kuetiau lembut. bila dah masak terus tutup api dan boleh la dihidang dgn cili jeruk jika suka..:)



PENANG CHAR KUETIAU

Resepi asal :  CHE'IZA
olahan : quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 genggam penuh kuetiau
2 sudu besar cili kisar/boh
2 bawang putih ditumbuk
1 mangkok kecil taugeh dan kucai
kerang/ udang secukupnya
2 sudu besar paste kuetiau che'iza RESEPI KLIK SINI
2 sudu besar kicap campur mas RESEPI KLIK SINI
1 biji telor
2 sudu besar minyak masak
1 cawan air - boleh ganti dgn air rebusan kepala dan kulit udang

Cara2

1. mula2...panaskan minyak..kemudian tumiskan bawang putih hingga naik bau...kemudian masukkan cili kisar..masak hingga cili masak.....lepas tu isi paste kuetiau dan kicap campur..kacau2 rata...isi udang/kerang...kacau hingga udang masak....lepas tu masukkan air...biar kuah didih

2. bila kuah dah didih...pecahkan telor....kacau cepat2 biar telor hancur...lepas tu isi kuetiau..kacau2 rata..lepas tu isi taugeh dan kucai...kacau lagi hingga kuetiau lembut....dan masak boleh la angkat dan hidangkan.

13 comments:

zila 4ever said...

amboiii terliur sungguh melihatnya..hehehe baru bukak blog..trus nampak q post..:)sy peminat setia k.tiew

quinnie said...

zila..buat entry kuetiau ni utk cousin saya..hehheheh..baru je masak kuetiau istimewa tu tadi....kekekke

Nuwairani Ismail said...

kite dari dulu lagi sebuk nak makan char kuey teow. tpi sampai sekarang belum sampai hajat...insyaallah akan buat jugak ni.

HomeKreation said...

Naaaaak...! Along mmg hantu kuey teow!

ogyep yummy mellow said...

Lama betul tak mgoreng kuey teow... sedap aje nampaknya... pas ni buat utk ogyep pulak ya.. nak menatang seafood banyak sikit ya..

Rohah said...

memang pebret akak..uisshh tak boleh tengok..lapar teruss.

Qasey Honey said...

aduhhh mmg sgt special...kecur dh kawan2 tgk...nk buat la petang ni nti...nk amik resepi tu yer...

Mas said...

perhhh...char kuetiaw...
peberet mas sepanjang masa...
sedappnya...

ieda said...

mak aihh kak
terangkat saya nie pagi2 tgk quehtiaw akk tuu .. marvelous lah kak ;) ...

yg style penang tuu saya x pernah buat , hurmm nanti nak cuba .. insyaallah ;)

tun_telani said...

tu dia.. siap ada tutorial khas utk kazen ye. untung kazen kak Q, xyah susah2 wat paste sendiri ye. apa kata buatkan utk tun jugak. hihi

rahel said...

Wah,bestnya klu pagi2 ada hidang char kuh tiaw..suke la..tambah teh tarik satu gelas...berapa RM?

norlieharumaini said...

amboi cedapnya... suka sgt

quinnie said...

nuni..hawatnya..kita dah berkali2 masak sampai dah hafal resepi..kekekek

along..wahhh memang minat betul ni...hehehhe

ogyep..betul tu...seafood ada byk paling best..hehehhe

rohah..saya pun tak kan tolak kalau org hidang kuetiau ni..heheehe

qasey...selamat mencuba ye..:)

mas....kicap campur mu sangat berjasa...heheheh..tq so much!!!

ieda..ler..skit punya glemer resepi che'iza ni tak pernah buat lagi ek..hehehheh

tun..aduiii cousin kita ni memang tak berapa pandai masak...kena la buatkan kelas special utk dia...hehehhe..tu le buatkan utk dia segala paste n kicap tu..dgn kita2 sekali ada stok kat rumah..kekekek

rahel..teh tarik pun i pandai buat tau..hahahhaha...memang leh bukak kedai...kekekek

kak norlie...terliur nengoknye ye kak..hahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...