Wednesday, 30 May 2012

CENCARU SUMBAT BAKAR


Assalammualaikum semua....harap sihat2 la semua ye...terima kasih pada yg sudi singgah sini walaupun tuan rumah cam tenggelam timbul je sekarang ni..hehheheh....terima kasih juga pada kawan2 yg sudi meninggalkan komen....Insyaallah lepas ni nak buat kunjungan balas pulak..:)

o.k menu ni simple je...ikan cencaru sumbat sebenarnya...tapi saya bakar..biasanya saya suka yg versi goreng sebab lagi puas makan...tapi sebabkan nak kurangkan penggunaan minyak..tu yg saya bakar je.....ni menu tengah diet2 hari tu la konon...hahahhah...siap bersalad bagai sebab nak kurangkan nasi...hahahhaha....k leh meh tengok resepi..:)



CENCARU SUMBAT BAKAR

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

2 ekor ikan cencaru dibelah tepinya
1 cawan kelapa putih*
cili padi secukup pedas*
3 serai*
1 bawang putih*
1 bawang besar*
sedikit serbuk kunyit
daun kunyit dihiris
garam dan gula secukupnya
sedikit air asam jawa
2 sudu besar minyak
daun pisang


Cara2

1. mula2 basuh ikan...kemudian gaul ikan dengan garam...tepikan..sementara itu panaskan oven suhu 200c

2. tumbuk bahan * hingga lumat...tapi kelapa tu tak yah la lumat..sekadar tumbuk je....lepas tu campurkan semua bahan ni dgn garam dan gula ...daun kunyit dihiris...serbuk kunyit secukupnya...dan air asam jawa. gaul rata semua bahan dan sumbatkan kedalam ikan....

2. susun daun pisang dalam loyang...lepas tu letak ikan dan curahkan minyak masak atas ikan tadi....balut ikan dgn daun pisang...masak ikan bila oven dah panas...lebih kurang 30 minit. dah masak boleh la hidangkan ikan bersama sayur pilihan....

11 comments:

tun_telani said...

salam kak Q.. tun pun suka yg goreng jugak. kalau cencaru sumbat goreng blh makan 2 ekor! tp sbb mendiet kan, so paksa jugak diri mkn yg bakar. hihi

Bicara Kak Noor said...

salam Q wah lama nya berdiet dan berpantang ni ya tahannyeeeeeeee kalau akak dah lama terbabas agak nya tabik spring lah kat Q ni mudah2an mendapat body impian selama berdiet ni ya...
sama lah kita suka goreng sbb lebih ranggup,tapi ni pun sodap jugak kan heee

Amie said...

Hadoiii... kalau Quinnei dah berdiet, kak Amie bila lagi hu hu huuuu
cencaru sumbat bakar tu lazat amat rasanya tau...!

quinnie said...

tun..hahhahah....tu la kan..kena la berkorban rasa skit bila nak diet ni...hahhahah

kak noor...body dah cam tong dram tu yg jadik takut tu kak..hahhahah...lagi pun faktor kesihatan pun ye jugak....byk sgt benda yg dimakan..hahahha..sekali sekala kena la jaga makan...hehheheh

kak amie...diet apa nye kak..dah kurus dah tu..huhuhu

myda_ahmad said...

salam....Qq....
saya mmg x pernah beli ikan cencaru ini kerana kulitnya,lagipun anak2 kurang sikit dgn ikan ni.....kadang2 tu teringin gak nak buat bakar cam nie....nampak sedap!...

Norzie hany said...

Salam kenal.
Wahhh sedap ni makan dgn nasi panas2....terliur sudah.

quinnie said...

myda..hehhehe...kalau buat bakar or goreng cam gini tak yah buang kulitnya...hehhehe

norzie..terima kasih singgah sini..salam kenal juga..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kalaulah Pak Habibi nampak ni aje memang! dia memang fanatik ikan caru tak tahu kenapa hehehe..

lama tak masak ikan caru... syyy diam2 jangan sampai pak habibi tahu ada ikan caru kat sini.. ini pun masa menaip kepala dok toleh2 kot2 dia ternampak.. habis laaa hahahahhaah

Yana Shaiful said...

Ok jgk kak Q sesekali layan menu sihat nii..kenyang jgk mkn..tp kan klu bt ikan bakar cani. lg byk yana mkn nasi..mkin berselera hihii

Nieza said...

patutla sepi jer kak Q diet ke?..alahai bila lak kita nak mendietkan diri dah gemuk gak ni tapi tak sedar-sedar diri juga lagi..hehe

ikan cencaru memang my fav kalau dibuat goreng lagi sedap kan..:)

quinnie said...

kak sha...hehhehe...pantang nampak cencaru mesti pak habibi nak makan ye kak..hehhehe...tapikan ikan ni masak apa pun best aje...hehehhe

yana..gitu pulak ye...ini pun jenuh nyekat nasinye yana...hahhaha..kalau ikut hati memang nak nambah nasi...kekekek

nieza...kalau tak sepi memang tak leh diet...adoii la ..ni pun ada je yg teringin nak makan...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...