Thursday, 18 August 2011

Kuih Jongkong


yg ni gambar dalam bungkusan...balut cam balut tapai...

yg ni rupa isi dalam dia...kuih ni dah siap ada kuah kat dlm dia...kuah gula melaka

kuih jongkong zaman skang ni memang susah nak carik...tak dek kot yg org jual....sebab bukan senang nak balut dia...especially yg tak biasa buat kuih nih...hehehhe...tapi senang je sebenarnya...buat cam balut tapai jek...cuma kena guna daun yg besar...cantik dan lebar....lepas tu seeloknya bukan daun yg muda...sebab nak daun yg keras skit biar dia elok berdiri...saya pun sebenarnya ini pertama kali buat kuih ni...Alhamdulillah elok menjadiknya walau pun ada skit kekurangan masa part balut tuh...hehhehe..

saya sebenarnya  buat kuih ni atas permintaan bapak kawan saya....kira my bff la ni...dia nak order sebenarnya tapi saya risau kot tak menjadik...saya cakap kat dia...nanti aku cuba buat...kalau jadik elok nanti aku kasi je...biar kasi bapak dia merasa....lepas tu kalau puas hati boleh buat lagi....heheheh....dah rezki bapak dia...elok pulak menjadik dan kuih ni sedap sgt rasanya....saya suka kuih ni lagi dari kuih lompat tikam /som som....

rasa kuih ni gabungan cendol..dan lompat tikam...lembut2 ....ish susah nak explain la..tapi memang terbaik lah rasa dia...tak rugi la mencuba..hehehhe....k resepi ni saya ambik dari kakfida@myr dan jugak puteridapur@myr....saya gabungkan kedua2 resepi ni dan akhirnya terhasillah kuih jongkong versi saya...kekkeke...saya nak ucapkan juataan terima kasih kepada kak fida dan puteridapur atas resepinya...kalau nak tengok cara2 nak balut kuih ni boleh tengok kat link kakfida dgn puteridapur....

hari ni saya post 2 entry sebab dak ika nak makan kuih ni hari ni...heheheh...buat ek..jgn tak buat...hehehhe..moga berjaya ek ika...:) senang je nak buat dia...

Kuih Jongkong

Resepi asal: puteridapur@myr
                   kakfida@myr
           
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

utk adunan kuih

250gm tepung beras
50gm tepung ubi
1 sudu kecil air kapur..- air je tak yah ambik isi dia tapi pekat la air tu ek
1 liter santan
500ml air pandan - saya guna dlm 4 helai daun padan saiz kecik
1 sudu kecil garam
30gm gula
sedikit pewarna hijau

utk inti

gula melaka secukupnya - dihiris2 halus
pati santan secukupnya di campur dgn sedikit garam - agak2 la garamnya ye..

* daun pisang secukupnya utk membalut- dilayur...daun pisang kena lebar dan cantik
*pencungkil gigi/ lidi tajam

Cara2

1. mula2 masak bahan adunan dulu....campurkan semua bahan2 adunan...kacau2 rata sehingga tepung tadi tidak berketul...selepas tu baru masak atas api yg kecil..kacau2 hingga pekat dan likat serta licin...atau berkilat...memang letih skit la nak mengacau ni sebab lama...hehhehe...pakai senduk kayu....dah likat tutup api dan biarkan sejuk skit.

2. kemudian layur daun pisang dan potong daun ikut saiz 20x24cm..saya agak2 je sebenarnya...tapi kalau nak senang ukur le...lepas tu potong jugak daun saiz kecil utk lapisan kedua...boleh tengok kat puteri dapur nye link kemudian hiris2 halus gula melaka...tepikan.

3. bila semua bahan dah siap...boleh mulakan proses membungkus...mula2..letak daun atas tempat yg rata....cedok dlm 2 senduk kecil adunan badan dia....kemudian....tutup tepi sebelah kiri...boleh tengok kat cara2 puteri dapur....pegang kuat sebelah kiri yg dah bertutup tu...condongkan skit...dan masukkan satu sudu besar gula melaka hiris...lepas tu satu senduk kecil santan pekat....tutup pulak sebelah kanannya..kemudian letakkan atas daun yg kecil pulak dan matikan dgn pencungkil gigi/ lidi tajam. gunting bahagian atas yg lebih tu..biar dia cantik skit atau sama rata je.

4. susun kuih atas loyang pengukus....sementara proses membungkus tadi...boleh didihkan dulu air kukusan....bila dah didih airnya...kukus kuih selama 30m...api besar...kuih ni kalau buat byk...tak boleh tindankan loyang tu pada 2 tingkat...masak setingkat je...sebab takut daun dia kemek akibat loyang yg ke2..nanti kuah dia terkeluar dari daun pisang. bila dah masak kuih ni..alihkan kuih tu dari air kukusan...alihkan loyang pengukus dari periuk kukusan tu atau angkat dan letak kat bekas lain..ni utk pastikan kuih tu lembut dan tak pejal isi dlm dia bila kena wap air panas tu...

(nota: kuih ni kalau betul cara masaknya...akan ada air gula kat dalam dia....tapi kalau air gula tu tertumpah ke apa ke...jgn risau..kuih ni masih boleh dimakan lagi...tapi kena la buat air gula merah standby...hahahhaha..saya masa 1 time buat tu..akibat tindankan kuih ni kepada 2 loyang...loyang yg kena tindan tu kuahnya tirih....habis tinggal isi je..jadiknya kena la masak air gula yg lain...dia kena ada air gula jugak baru sedap...pati santan utk kuah/inti tu...elok pekat...sebab kalau terlalu cair...susah nak balut dan santan mengalir keluar...tapi kalau beli pati santan dah siap tu...tambah skit je air...jgn la pekat sgt lak..agak2 la ye.. selamat mencuba.)

15 comments:

ijayuji said...

Salam kak! tenkiuuuuuu so mchhh! td kita kol mak kita, rupanyer jiran sebelah umah mak kita ni rajin buat kuih2 gini! ahahaha.... dia rajin ajar org tp mak kita ni tak ambik pot sgt mungkin ank2 dah jauh tu sbb dia pun malas nak belajar buat hihihi...

quinnie said...

hehhehe...siap call mak lagi ye...senang je nak buatnya ika...ikut step si puteri dapur tu senang je nak bungkus tapi kena praktis dulu la sebelum buat yg betul2..kekekek

Anawahid said...

tu dia, kuih jongkong dh kuar... hehehe... cam best jekkk... :)

quinnie said...

ana...tersangat lah best rasa dia...memang tak nyesal susah payah balut kuih ni...kekekek

Cheq Sue said...

dok pikir2 dari tadi...kalau kat kelantan nama ape ye kuih ni...

Cendana Kasih said...

ni kuih kegemaran husband saya... tp tak berkesempatan nk buat sbb takde daun pisang.. yang jual kat kedai tu, setakat lapik nasi lemak boleh ler..daunnya banyak yg dah koyak2

quinnie said...

sue..ada nama lain ye? kita memang panggil nama ni...:)

ck...memang kena daun besar dan cantik..kalau tak memang punah harapan nak buat kuih nih...kekekek

tun_telani said...

kak Q! tak penah makan! tp mcm penah nampak nii.. hihi... tun nk bungkus2 tu mmg surrender.. haha.. kompom bkn setakat kuah dia yg meleleh, dgn isi2 nnti terkeluar.. kui kui.. tangan kerah kejung! ;p

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Quinnie...
Kalau nak tahu kat spore during bazar ramadan..kuih jongkong ni lah yg paling laris (Daun Pisang) ada yg versi ltk dlm bekas jgk. So far dah beli sekali mmg sedap my son fav & my father..susah tau nk dpt yg ori :P

quinnie said...

tun...kita pun praktis dulu cara bungkusnya baru buat betul2...kakakka...itu pun ada gak yg fail..tapi kalau buat lagi memang dah dpt la full step dia...kekekek

waalaikumsalam mama...kat sini memang tak dek rasanya org jual..kalau ada pun tak selemak kita buat sendiri...hehehhe...kalau nak jual memang mahal la..kos daun pisang nye lagi...kekekek

izahdaut said...

Uiih bunyi mcm senang. Bila baca mcm susah lak... Aroma daun pisanh tu lagi labangkitkan selerakan. Haii balik kampung leh la try buat. Daun pisang banyak. Hehe

quinnie said...

izah bila tengok gambar cara2 nye tu senang je..cuma kena praktis balut tu dulu je...supaya mudah...sebab bila dah letak santan kuah tu memang dah tak boleh nak ragu2 lagi dah step nak balut tuh..kekekek

Diana @ Melley Mey said...

yg nie akak mmg jarang jumpa kat cnie.. ada tu mungkin mmg ada tp akak jarang beli kalu kuih yg balut mcm nie.. hehehe.. tgk cam sedap sgt.. baik buat sndiri kan .. lg puas ati

quinnie said...

kakdiana...buat sendiri memang puas hati sebab garenti lemak punya kuihnya..hehehhe...dan gula pun boleh pakai gula melaka sebab lebih sedap...kekekek..senang je kak nak buat dia..:)

Kasih Salina said...

Kuih jongkong ni rasanya hampir sama dengan kuih tongkol di Sarawak..
sila tengok di posting saya..

http://www.kasihsalina.com/2012/07/juadah-pilihan-pada-bulan-ramadhan-di.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...