Monday, 8 August 2011

Kuih tepung talam kurma


jgn dilihat pada rupanya...hahahahha...adeessss....ni kes bahagian bawah tak keras lagi kita p taruk bahagian atas....tapi tak pe la..janji sedap..cuma mata je sakit memandang.....heheheh..'ayat nak sedapkan hati' ngeeee.....makcik pun tanya...ngape kuih atasnye lain? hahahahhaha...dia ingat saya saja2 buat cam ni...padahal salah teknik...api sepatutnya kuat...saya dah lama tak masak kuih ni sebenarnya..lagi pun saya nak makan kuih ni lembik2 skit sebab suka makan versi yg macam tu..tapi tersalah timing lak...ngeeeee...apa2pun sebenarnya resepi ni elok je kerasnya...saya yg silap masak...bukan salah resepi ek..salah yg tukang masak nye....selain dari tepung talam yg biasa..saya suka makan yg ada taruk kurma ni...sedap....dah lama tak makan...masa kecik2 dulu makcik suka masak....makcik kata...patut la sedap talam ni...ada taruk kurma....:)  k mari kita tengok resepinya...

Kuih tepung talam kurma

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2


Adunan bawah

1 cawan kurma dibelah panjang2- kalau nak kurangkan pun boleh
1 1/3 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula pasir
3/4 cawan gula merah
2 1/2 cawan santan
1 telor ayam

Adunan atas

2 1/3 cawan santan pekat
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil mumbung garam

Cara2

1. panaskan kukusan...kemudian masukkan semua adunan bawah didalam blender dan blend bahan2 hingga gula hancur...kecuali kurma ye..kurma tak yah blend....kemudian tapiskan adunan kedalam mangkok..selepas tu masukkan kurma kedalamnya dan gaul rata.....masukkan adunan bercampur kurma tadi kedalam loyang yg telah di sapu dgn sedikit minyak.bila air kukusan dah didih...masukkan loyang kedalam pengukus dan kukus 25 minit..guna api kuat.. sebelum tu tutup loyang dgn aluminium foil utk elakkan adunan tadi kena air kukusan. pastikan bhgn bawah ni dah keras baru letak adunan atas...kalau 25 m tu tak keras2 lagi...sambung kukus lagi hingga ia keras.

2. campurkan adunan atas kedalam mangkok...gaul rata dan tapiskan....bila adunan bawah sudah keras...taburkan sedikit tepung gandum atas adunan bawah tadi ..ataupun boleh jugak lorekkan skit dgn pisau....tujuannya supaya adunan atas dan bawah melekat. lepas tu..masukkan adunan atas...kukus lagi selama 30 minit...jgn lupa tutup balik loyang dgn aluminium foil. bila dah masak...angkat loyang dan buka aluminium foil dan biar kuih sejuk baru dipotong.

(nota: kuih saya ni lembik sebab saya memang nak makan yg lembik...saya memang suka kuih talam jenis lembik dari yg keras..tambah2 kalau makan time panas...guna sudu je..memang nikmat...hehhehe.....kalau nak makan yg lembik cam saya ni...kukusan yg ke2 tu...buat 20 minit je...lepas tu bukak aluminum foil..dah biar sekejap kuih tadi atas kukusan selama 5 minit cam tu dgn api terbuka...kemudian tutup api dan sejukkan kuih.kalau suka makan yg keras..proses mengukus tu lama kan skit...lepas tu boleh kurangkan skit je santan...)

13 comments:

Ida,Japan said...

sedapnyer kuih tala...lum pernah lg mkn yg letak kurma..mesti lg sedap ye Q

quinnie said...

kak ida...memang sedap sgt bila taruk kurma...fav saya dari kecik sampai la sekarang..hehehhe...abaikan rupanya itew...yg penting rasanya.....kehkehkeh

anymz said...

akak pun tak pernah lagi makan talam kurma.boleh masuk dlm list ni..:)

Cendana Kasih said...

uuu...bestnyer talam kurma, first time dengar dan tentulah lom pernah makan..kita pun suka yang lembik2 gitew...

quinnie said...

kakanim..selamat mencuba...moga menjadik dgn jayanya...hehehe...

ck..1 time dengar ek...saya dari kecik makcik masakkan talam ni taruk kurma...tapi memang jarang org masak taruk kurma ni....memang best makan time bulan puasa ni....:)

ijayuji said...

Salam kak Q!!!! eh? nak buat jugaklah! tp kan kita suke yg lembik jugak cuma kalau nak potong ambik gmbr tak cun hihihi.... Nak korek2 kurma kita yg tggl sikit tuuu, rasa nak buat skrg ni jerr! wakakakaka... kita pun suke benda2 yg ada kurma nii, even jemput2 kurma pun kita suke! talam jer tak pernah buat :D

quinnie said...

walaikumsalam...

hahhahaha..korek jgn tak korek...kita kalau buat kuih cam gini memang laju ke makan kurma tu..kalau nak makan sebiji2 memang slow skit...letak le dlm remekin ke apa ke...bekas kecik2...nak makan cedok je..tak yah potong...kalau nak senang potong...masak lama skit...nanti dia keras le...hehhehe

Yana Shaiful said...

Salam Kak Q..waa akak bt Talam Kurma g haa..xpnh dibuat org lg nii hehee..bleh msk list dulu..sama la dgn yana suka mkn talam yg lembik..klu bleh lepas je kukus trus nk mkn..lg best :=)

quinnie said...

yana...makan lembik2 memang sedap..panas2 lagik...wohhh...hehhehe

HaSue said...

yg lembik2 nih mesti best makan sejuk2..ala2 puding laa jadinya kan..hehe

quinnie said...

hasue..kita suka makan panas2..hehehe...nak sejuk2 pun o,k gak..ikut selera masing2..kekkeke

Diana @ Melley Mey said...

akak mmg suka makan kurma... talam kurma nie akak x perna lg makan.. pasti sgt sedap kan quinnie...

quinnie said...

kakdiana...kalau hb kasi greenlight masak nanti..leh cuba kuih ni...heheheh...fav saya sejak dari kecik ni kak...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...