Tuesday, 9 August 2011

Ikan tempra nyonya


suka sgt kat masakan ni...masakan nyonya ni memang best la....simple je nak masak....resepi dari kakdiana.....tengok kak ita masak hari tu...terus kita pun cuba jugak..hehehhe....saya masak guna ikan talapia...nak pakai ikan apa2 pun best jugak...tak rugi mencuba...saya lebihkan kuah dia sebab tak masak lauk lain..makan ni je...hehehhe...memang akan diulang lagi masakkan ni....saya memang suka bawang putih..bila ada bawang putih goreng ditabur tu memang saya dah jangka mesti saya suka dgn masakan nih..heheheh..terima kasih kakdiana atas resepinya...saya copy n paste resepi ni dari rumah kakita...terima kasih pada kakak berdua...:) yg tulisan bold tu versi edit saya.


IKAN TEMPRA NYONYA
by: Diana

4 ekor ikan selar atau ikan kembung - di bersihkan (ita guna ikan sagai) - saya pakai ikan talapia
Daun bawang
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak
Perencah pati ayam / Kiub pati ayam - Tak bubuh pun tak apa


Bahan A ( Di goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang putih _ d hiris

Bahan B
5 - 8 biji cili padi
3 batang serai - di titik
2 biji cili merah - di potong menyerong
sebatang carrot dipotong serong
cara2

Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng  dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan. saya lumur ikan dgn kunyit dan garam..lepas tu letak skit tepung jagung dan goreng ikan hingga garing.
 
Tumiskan bahan B sehingga wangi.
Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa. saya tambah air byk skit sebab nak berkuah
 
Setelah mendidih bolehlah di masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.saya masukkan carrot dulu kemudian baru masukkan ikan.
 
Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng di atas ikan. Taburkan daun bawang juga.
...

10 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie...
terima kasih sudi mencuba resipi nie quinnie...
seronok bila tau quinnie suka... Alhamdulillah... ;)

izahdaut said...

ni pun masih dlm list.. insyaAllah next week la. ikan pun dah kekurangan dlm stok.hehhee

Cheq Sue said...

kite pown dok ada dalam list lagi ni... stok ikan dah abes

Sofea said...

Singgah dapur Q, intai apa dia masak! ;)

Ida,Japan said...

emm..sedapnyer nmpk, hari ni msk apa lak Q

quinnie said...

walaikumsalam...

kakdiana...terima kasih jugak atas resepinya...memang seronok kan bila tengok org lain cuba resepi kita lepas tu org tu pun suka jugak..hehhehe...byk lagi resepi akak yg dlm list saya...hehhehe

izah...masak tuk sahur memang sempoi ni..hehhehe

sue...cuba jgn tak cuba...hehehhe

kakpia...tak kan intai je kot...meh la makan sama...dah nak berbuka dah nih...kekkeke

kak ida...hari ni masak gulai lemak pisang bertumis....hehhehe...

Anawahid said...

wahhh.... mcm best je... dh telan2 air liur ni Q... heheh

quinnie said...

ana...leh masuk list ek resepi ni..hehehehe

Ayu said...

Assalam Q,
boleh masuk list ni ..tapi nantilah dah panjang berjelar2 dah ni..yg mana satu nak try dulu pun dah confuse..heheh

quinnie said...

hahhaha...kakayu saya pun list dah panjang berjele nih...hhahha..tak muat perut dah nak sumbat semua..kekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...