Monday, 15 August 2011

Bihun goreng kari


saya suka makan bihun kari ni...dah penggemar kari..bihun pun taruk kari...kekekke...sebenarnya...bihun style gini pernah dijual kat sebuah kedai restoran kat kg saya dulu....kedai mamak kalau tak silap..saya memang tak pernah makan direct dari kedai tu sebab bila saya dah besar kedai tu pun dah tak wujud lagi rasanya...saya tau nipun dari pakcik dan makcik saya...sebenarnya makcik saya pun dah lama tak makan bihun masak cam gini...sejak dah jemu makan bihun yg biasa ni..dia masak bihun kari....sedap la pulak...memang kadang2 leh ketagih teringin nak makan lagi..hehehhe...simple je bihunnya...ikut bahan2 yg kita suka....dia lagi simple bahan lagi sedap sebenarnya sebabnya tak hilang sgt bau karinya...hehehhe...

Bihun goreng kari

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

1 paket bihun direndam dgn air lebih kurang 1-2 jam..lepas tu toskan
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
1 kiub ikan bilis
sedikit kicap jika suka
sayur sawi dan taugeh
daun sup dan daun bawang dihiris halus utk taburan
telor dadar utk taburan
garam dan gula sedikit
sedikit air

bahan2 diblend hancur

3 sudu besar udang kering
15 biji cili kering di rebus dulu dan ditos
1 bawang besar
6 bawang putih
sedikit halia jika suka- skit je


Cara2

1. mula2 panaskan minyak...masukkan bahan2 blend dan biar naik bau....dah naik bau masukkan serbuk kari...kacau2 rata hingga terbit minyak....

2. bila dah terbit minyak...masukkan sedikit kicap....kemudian masukkan sedikit air....dan masukkan bihun...kacau2 bihun hingga lembut...bila dah lembut boleh isi garam dan sedikit gula...rasa bihun tadi....kemudian masukkan sawi dan taugeh..kacau hingga sayur2 tadi layu....dah masak tutupkan api...

3. hias bihun dgn telor dadar,hirisan cili dan daun bawang serta daun sup....

( nota: bihun ni boleh jugak kalau nak letak fishball/fishcake, ayam, daging. udang ke sebagai perencah dia..kadang2 saya teringin nak makan yg simple2 cam gini...)

8 comments:

ijayuji said...

Salam kak! kita pun suke kari! ank dara kita pun suke kari, selalu buat lada hitam dia makan tp kalau buat kari ni rasanyer dia lagi suke :D nanti leh cuba bihun kari pulak :D

quinnie said...

walaikumsalam...ika...kalau letak lada hitam pun best kan bihun ni...kita memang suka bihun...mee dan seangkatan dgnnya..hehehhe..sekali sekala tukar selera letak kari...cam dah ketagih lak ngan bihun kari nih...kekekek

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie akak cayang...
sama ngan akak tau... apa jer kalu bab kari nie mmg x kan tolak tepi nya.. heheheh... bihun kari kat atas tu dah mengoda akak tu.. hehhehe ;)

quinnie said...

waalaikumsalam kakdiana...hehehe...ramai jugak yg suka kari ni ye...ni kalau nak melepak sesuai duk kedai mamak cam gini...hahhaha...habis gamat...kekekke

che'iza said...

Ko kan selera pelik Q... Ekekekkek... nak sepinggan q hantar masa buka nanti eh....

Deliah's Deli said...

x pnh lg mkn bihun goreng kari..klu bihun brkuah kari biasa..apa2 pun kiter mmg suka bihun,esp yg betul2 kembang..sedap sgt!!

Anawahid said...

siyes Q!... sumpah mmg x penah mkn mihon ni... huhu

quinnie said...

hahhahah..iza...kita pun masa makcik kata nak masak bihun kari duk pikir gak....sedap ke? hhahaha..last2 kita yg ketagih...kekkeke

dell ni resepi org dulu2 dell...memang dah tak jumpa org masak bihun kari ni zaman skang nih...kekekke

hehhehe...ana...kalau minat kari leh cuba bihun nih...kekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...