Wednesday, 17 August 2011

Kanji dan pencuk opah

saya kalau bulan ramadhan mesti nak pekena jugak kanji dgn pencuk nih...:)

inilah pencuk..atau nama lainnya kerabu...kekeke...

kalau dlm keluarga saya...kerabu buat style cam gini dipanggil pencuk..kekkeke...saya memang suka kerabu ni..tambah2 kalau bulan puasa memang ini la juadah yg wajib dibuat....sebenarnya arwah opah saya suka makan ni...biasanya awal2 ramadhan dah buat dah....best sgt bila dimakan dgn kanji atau bubur nasi....simple je masakan nya tapi boleh makan sampai dua mangkok..kekekek....buat ratah gitu2 pun best pencuk nih..saya kadang2 kalau bukan bulan puasa pun suka masak ni bila dah boring tak tau nak makan apa...hehehhe....kiranya ini masakan tradisi jugak la..especially utk org perak...:)

Kanji dan pencuk

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2 utk buat kanji/bubur nasi

1 mug beras
1 sudu teh halba
santan secukupnya
air secukupnya
garam

Cara2
basuh beras bersih2 dan toskan...kemudian masukkan kedalam periuk...isi air secukupnya..masukkan jugak halba...masak hingga beras tadi 1/2 hancur...lepas tu...masukkan santan secukupnya....isi air lagi jika airnya kurang....masukkan juga garam....masak lagi hingga bubur betul2 hancur dan lembut...santan tu ikut suka la nak letak byk mana...dia lagi sedap kalau letak byk santan....:)


Bahan2 utk pencuk/kerabu

1 ikat pucuk paku- dicelur dulu
50sen taugeh- dicelur dulu
4 batang serai*
2 bawang besar*
15 cili api* (bahan * ditumbuk kasar..tumbuk asing2....tapi serai tu tumbuk halus)
5 sudu besar kerisik- boleh tambah lagi kalau tak cukup...saya agak je ni
sedikit garam dan gula
3 sudu besar santan pekat
1/2 biji air perahan limau nipis
isi kerang secukupnya

Cara2

mula2 masukkan bahan2 yg ditumbuk...kemudian letakkan kerisik...garam dan gula...kerang....kacau2 rata....lepas tu masukkan sayur paku dan taugeh yg telah dicelur..tak yah celur lama2 sgt nanti lembik lak....kemudian...masukkan santan...dan jugak perahan air limau nipis....kacau rata2....dah siap..

cara menghidang....cedok 2 senduk kanji kedalam mangkok..kemudian masukkan kerabu..ikut la nak letak byk mana...lagi byk lagi best.....yumsssss



10 comments:

ijayuji said...

Salam kak! pencuk? mcm pernah dgr tapi kita tak tahu pulak pencuk tu kerabu kikiki.... kalau dulu2 langsung tak reti makan kerabu2 nii tp sejak duk jauh ni sume kita balun hihihi...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Quinnie...mmg sedap kerabu pucuk paku nie tp lom pernah la mkn ngan kanji...nampak sedap tuh!

Cheq Sue said...

konpius tau...memula ingat ape bende la kanji dak Q nih... kalau tempat kami kanji tu dibuat gam tau... heeeeeeeeeeeeee............ nanti leh la try jugak makan kanji ni... :)

izahdaut said...

waduhhhhhhhhhhhhhhhhh..
best nyerr makan gini.. kalau pencukkan teringat pencuk terung ngan santan. alaamak lama dah tak try buat. nak buat gak aahh,.. best best

quinnie said...

ika..hehehe..kita tak tau la org perak yg lain panggil pencuk ke tak kerabu nih..hehehe...arwah opah suka sgt makan nih...memang teringat la kalau tiap kali buat...:) kalau dah duk merantau memang gitu le..semua benda boleh telan..heheheh

kakatie...sedap kak kerabu makan dgn kanji...cuba lah bila2..:)

sue...hehhehe..yg gam tu pun kita panggil kanji jugak..tapi ada gam la kat hujung nya..kanji gam..kekeke

quinnie said...

izah..ada jugak ye pencuk terung...bestnya..kita suka terung...hehehhe..buat la izah nak tengok resepi izah lak..kekkeke

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie...
mulanya tu akak tertanya2 gak.. apa ker bendanya kanji n pencuk nie.. rupanya bubur nasi n kerabu ek.. ehhehee... akak pun suka kalu bab kerabu nie... sedaaap

quinnie said...

hehhehe...kakdiana...bahasa org perak nih..kekkeke

Deliah's Deli said...

kecur kiter tgk..beli peria td,nk bt pencuk gak arr..:)

quinnie said...

dell peria boleh buat pencuk jugak ye....baru tau nih...kekkeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...