Wednesday 3 August 2011

Bihun sup perut


menu ni saya dah masak sebelum puasa lagi...cousin nak makan sup perut...kita ni tak pernah masak sup perut..sup lain pandai le...hehehhe...siap ber fb dgn kaknor lagi..lepas tu tanya kat kakbesah kat myr...kelam kabut jugak la....keh keh keh....nak tanya kakak2 ni cam ne nak masak...terima kasih la pada kak nor dan kakbesah yg sudi melayan saya hari tu...ngeee...

ingatkan nak masak simple2 je..last2 teringat kat resepi yg ada kat dlm buku masakan saya ni..dia tunjuk cara cam ne nak buat sup bunjut sendiri....guna resepi ni sebab tak dek sup bunjut kat umah....jadiknya terpaksa la edit sendiri resepi...nasib la menjadik..tak berbau perutnya...dan habis licin....cousin pun puas hati..sedap katanya....heheheh

kat sini saya nak kongsikan resepi yg tak pakai sup bunjut ni tapi rasa tetap maintain cam letak sup bunjut...kekekek....memang sesuai kalau tengah sesak2....kalau ikut resepi kena bungkus rempah2 tu cam kita beli sup bunjut ...tapi saya ni pemalas...jadiknya saya blend je semua....o.k meh kita tengok resepi dibawah....

Bihun sup perut

Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 kilo perut
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
 3 bunga cengkih
4 buah pelaga
1/3 sudu kecil halba3 biji ubi kentang...potong kecil
daun sup dan daun bawang dihiris
 1/2 paket bihun
sayur sawi atau taugeh
garam dan gula
3 batang akar daun sup...ambik bhgn akar daun sup tadi dan cuci bersih..
 3 bawang putih diketuk
2 hiris halia diketuk
bawang goreng - kalau rajin buat la ye..
1 kiub ayam
1-2 sudu besar rempah sup

 bahan blend - bahan ini hendaklah diblend lumat
1 bawang besar
4 bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu teh lada hitam putih biji
1 sudu teh lada hitam biji



Cara2


1. mula2 basuh perut bersih2 dan rendam dgn sedikit  kapur bercampur air...biar hapus air tu.....lepas 1/2 jam cam tu...cuci bersih2 perut tadi..dan masukkan kedalam periuk....isi air dan ketuk sedikit halia dan masukkan kedalam periuk tadi....masak perut tadi hingga lembut...dah masak...toskan perut tadi dan hiris2 nipis....tepikan...


2. panaskan minyak sedikit didalam periuk.....kemudian tumis bahan2 blend...bila dah naik bau masukkan rempah 4 sekawan..dan jugak halba...bila nampak macam dah kering tumisan....masukkan rempah sup yg dibancuh dgn skit air....dah terbit minyak or rempah dah masak.....masukkan air....masukkan byk skit air nya....sebab nanti nak cedok skit air ni tuk masak dgn perut nanti....masukkan jugak kentang dan kiub ayam....masak hingga kentang empuk...tambah air lagi jika kurang...

3. bila dah masak kentangnya....ambik 1/3 sup tadi dan masukkan kedalam periuk lain....dlm periuk ni..isi perut....batang daun sup....2 hiris halia..dan 3 bawang putih yg diketuk tadi...masak hingga perut tadi bila kita makan dah rasa lembut....kemudian boleh la isikan garam skit sebagai perasa...

4. baki sup yg asal tadi..perasakan jugak dgn garam dan sedikit gula....kiranya kita masak sup tu asing dgn perut...saya buat cam ni sebab takut perut tu berbau....

5. bihun direndam dgn air....panaskan skit air dalam periuk dan celor bihun tadi bila air dah didih....toskan...

6. ambik skit bihun dan isi dlm mangkok...letak taugeh...sawi yg dicelor, daun sup dan bawang yg dihiris...bawang goreng...dan kemudian cedok sup berisi perut dan sup yg lagi satu sebagai penambah kuah...

7. sup sedap dimakan dgn sambal kicap....ambik 10 cili padi...2 bawang putih...blend bahan ni...or tumbuk guna lesung..kemudian campurkan dgn kicap pekat manis....

(nota: untuk sup ni boleh letak 1 sudu besar rempah kurma jika suka....tak ingat la masa hari tu masak sup ni saya letak ke tak...hehhehe...boleh jugak kalau nak tambah tulang or daging cincang kat dlm sup ni...tapi kena la rebus dulu tulang dan daging cincang tu...rebus je sekali dgn perut...kalau nak guna sup bunjut yg segera tu pun boleh..lepas tumis sup bunjut tu..dah masukkan air semua...bila dah didih....kuarkan sup tu..lepas tu bukak kain dia dan ambik isi kandungan sup dan blend dgn sedikit air dan tapiskan air rempah tadi kedalam periuk...boleh blend 2-3x...)

11 comments:

ijayuji said...

Salam nuunaaaaa!!!! bee hoon sup perut? tak pernah buat n makan pulak perut2 dibuat bee hoon tp pernah makan sup siam yg kat sini, sume part2 lembu dia org masukkan! TAPIIII SEDAPPPPPPPPPPPPnyerrrrrr! cuma tak mkn mana2 part yg kita tak mkn lah kan hihihi.... suke betul mee hoon :D

quinnie said...

wahhhh..ika pagi2 dah bw ek..kekekke....waalaikumsalam...cousin kita nak makan...pening jugak la duk mikir cam ne nak masak..1 time masak ni nasib la sedap...tak berbau semua..kehkehkeh....kita pun suka bihun dan seangkatan dgnnya...hehehhehe

Anawahid said...

wah!!.. bihun perottt@babat... sori x mkn segala bagai perot, tp nmpk menyelerakan la.. huhuhu

quinnie said...

ana...boleh ganti perut tu dgn tulang or ayam or daging cincang....kita belajar makan sup perut ni masa belajar dulu...skang dah pandai buat sendiri..kekekke

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam quinnie..bihun supkesukaan k.atie tp tang perut tue xpernah makan.ngeee

Nurul said...

Salam, kak Q
wah, bihun sup perut....sedappp tu, biasa kalau letak perut dlm sup nurul letak sekali daging.. sedap2... ;)

quinnie said...

kakatie...memang jarang org masak sup perut ni...heheheh...mungkin sebab takut berbau...tapi Alhamdulillah..elok je kalau ikut cara ni...kekekek

nurul...tak dek stok daging kat umah..tu yg letak perut je...tapi memang puas la makannya..hehehhe

Ayu said...

Assalam Q, waduh mee hoon sup..memang akak suka..hirup2 kuahnya..waduh kecuh ni..kurang pahala..tapi perut(babat) akak tak reti makan.heheh ..

quinnie said...

hehhehe..saya pun 1 time makan ni kakayu...cousin duk kelantan 3 thn...request nak makan...adussss...dia dah biasa makan kat sana..nasib la saya pernah makan jugak supperut ni masa duk kl dulu...boleh la nak agak2...nasib la menjadik..hehhehe...dia perut yg baru direbus tu pun boleh diratahnya..kita yg tengok lak tak lalu...kekkekeke

Yana Shaiful said...

Salam Kak Q..

bestnya bihun sup..yana suka mkn dgn ayam..perut lembu kureng skit..tapi bihun sup mmg feberet.. suka sgt mkn..:=)

quinnie said...

walaikumsalam yana....kita memang suka makan perut...nak tukar guna daging or ayam pun boleh...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...