Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Thursday, 4 August 2011
Water raux
best la water raux ni...byk membantu untuk menghasilkan doh yg lembut...dah lama nak buat tapi duk bertangguh..rasanya ramai dah duk buat water raux ni...tergerak hati nak buat bila tengok gambar water raux anna qawina...hehhehe..baru leh imagine cam ne rupanya....baru2 ni saya buat pizza dan pau..isi water raux ni sebab saya guna tepung gandum je...Alhamdulillah...elok lembutnya...walaupun tak 100% best macam tepung roti...tapi masih lagi terbaik jika nak dibandingkan kita pakai tepung gandum sahaja...resepi ni asalnya dari mamafami..tapi saya copy n paste dari rumah kakros jintanmanis...terima kasih kepada mamafami dan kakros....dan jugak anna...
water raux
Resepi asal: MamaFami
copy n paste: kakros jintan manis
serba sedikit mengenai water roux
1. water roux hanya tahan lebih kurang 3 hari sahaja, sila simpan water roux di dalam peti ais, dan ros hanya gunakan lebih kurang 2 sudu besar water roux sahaja bagi satu adunan roti.
2. satu adunan penuh water roux 50gram tepung dengan campuran air 250ml kita boleh gunakan 4 kali dan selalunya ros hanya buat separuh adunan sahaja.
3. Fungsi water roux adalah untuk menjadikan doh roti lebih lembut dan gebu, tapi paling penting dalam pembuatan roti adalah tepung roti, pastikan tepung yang digunakan tepung high protein atau tepung superfine.
4. Jika menggunakan water roux di dalam adunan roti, pastikan kuantiti bahan cecair yang lain seperti susu atau air suam perlu dikurangkan lebih kurang 10ml ke 20ml. ni berdasarkan pengalaman ros .
resepi water roux - source from Blog MamaFami - thankyou so much, ros copy n share kan disini ya
Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem* To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water.
Ingredients :
50g flour
250g water
1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.
When using it, make sure it is at room temperature. The Water Roux Starter lasts for 3 days before it goes off.
Labels:
bahan masakan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment