Tuesday, 23 August 2011

Kuih lopes

sukanya kuih lopes bentuk segi 3 nih...:)

memang terharu sgt bila dah pandai buat...huhuhu


saya buat kuih ni dari minggu lepas sebenarnya...sehari sebelum saya buat lontong daun pisang tu...yg ni pun resepi dari che'iza...sejak berchitchat kat fb dgn che'iza dan kaknor hari tu...timbul semangat nak mencuba..kebetulan ada pulak daun pisang lebih lepas buat kuih jongkong hari tu...dari biarkan daun tu kecut...baik la dicuba segala masakan berasaskan daun pisang nih...hehehhe...memang betul kata che'iza..lopes segi 3 ni paling mudah nak buat...balut je dgn daun terus rebus...senang citer...lain kali memang nak buat lopes style ni je ....resepi ni saya ambik dari blog che'iza....dpt 12 ketul kalau ikut adunan ni..cukup la kan kalau nak buat makan sekeluarga..yg makan kuih ni saya dgn makcik je...saya suka pada rasa liat2 dan padat isi dia tu...terima kasih ye che'iza atas resepinya...saya copy n paste dari blog awak ye...mintak halal resepinya....terima kasih sekali lagi....yg tulisan bold tu versi edit saya....saya buat kaler hijau.....:)

Kuih lopes

Resepi asal  che'iza
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 300 gm beras pulut (boleh dpt dlm 10- 12kpg)
  • 1/2 sk kapur -saya ganti dgn sedikit pewarna hijau
  • kelapa parut
  • sedikit garam
  • daun pisang
~    *Utk air gula*
  • 1 buku gula melaka (dlm 150 gm lah)
  • 100 gram gula merah
  • beberapa helai daun pandan

Cara-cara
  1. Rendam pulut dgn air kapur selama 2-3 jam ( Satu jam pun okey ). Toskan beras pulut yg telah direndam. saya rendam beras dgn air dan sedikit pewarna hijau utk mendapatkan lopes yg berwarna hijau.
  2. *Utk air gula* masak gula melaka dan gula merah, masukkan daun pandan yg disimpul. Masak sehingga pekat. Biarkan air gula sejuk.
  3. Siat/potong daun pisang selebar 3 inci.... Ikut sukelah lagi lebar, lagi besar kuih lopes yg akan kita dapat.
  4. Layurkan daun pisang..... Sbb saya tak rajin, saya celur jer sikit ngan air panas....
  5. Buat bentuk segitiga pada hujung daun pisang dan masukkan beras pulut (dlm 2 sb) dan bungkus.... Buat 2-3 kpg dan ikat ( saya ikat pakai getah gelang jer)... Buatlah hingga habis. Pastikan bungkus pulut padat2... kalau tak pulut akan terkeluar atau pecah.....
  6. Rebus kuih yg dibungkus selama 2 jam.... Lagi lama lagi baik.... kueh yg terhasil lebih cantik dan tahan lebih lama....
  7. Bila siap rebus..... toskan kuih lopes dan biarkan sejuk......
  8. Dah sejuk buang ler daun pisang tu.... balut ngan kelapa parut yg telah di gaul dgn sedikit garam.... makan dgn air gula.....saya kukus dulu kelapa parut dgn garam supaya tahan lama
(nota: dalam proses merebus tu boleh dimasukkan daun padan jika suka)

3 comments:

Amie said...

memang kena beri pujian untuk diri sendiri, kak Amie pun suka sangat kalau cuba satu resepi,lepas tu menjadi..... rasa nak melompat je!

quinnie said...

kakamie...memang betul sgt tuh...saya ni pulak jenis suka makan kuih2 tradisi nih....bila dah pandai buat memang seronok sgt rasanya...heheheh

Sheila Shafeareen said...

salam sdp kuih lopis ni...lama pulak x mkn...mcm teringin aje....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...