skit nye gemok tartnye..hehheheh
macam2 saiz...sabar je la nengok nya....haisshh
jadik la dpt 3 balang...:)
rasanya ramai dah pandai buat tart gulung nih...resepi pun ada macam2 versi...yg ni saya guna resepi tart yg biasa saya buat...tiap2 thn memang wajib kena buat tart nih sebab semua suka.....saya buat 2 adunan..dpt la 2 balang....inti ada lebih skit tu..kalau rajin nak buat lagi 1/2 adunan...sayang lak kalau nak biarkan...ni biskut ke 3 yg saya buat....kalau rajin nak buat samperit....tengok lah tahap kerajinan tu tahap mana...ke cukup dah setakat ni je biskut nya....k kalau nak resepi biskut saya meh tengok kat bawah...
Biskut tart nenas gulung
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
350gm butter- suhu bilik
375 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
50 gm gula icing
1/2 sudu teh esen vanila
2 kuning telor
1 sudu besar susu cair
utk sapuan
2 kuning telor
1 sudu kecil susu cair
sedikit esen vanila dan pewarna kuning
-bahan2 ni dikacau rata
Bahan jem nenas
2 biji nenas diparut
gula ikut sukatan nenas tadi...contoh kalau 2 cawan nenas..2 cawan gula...tapi saya kurangkan gula tu...kalau 4 cawan nenas saya letak 3 cawan gula
1-2 limau nipis diambil jusnya
pewarna kuning sedikit
sedikit esen vanila
1 sudu kecil mumbung tepung jagung
Cara2
1. mula2 masak jem nenas tu dulu...masukkan semua bahan kedalam kuali...dan kacau hingga likat dan pekat. kemudian ketepikan jem dan biar sejuk. bila jem dah sejuk..gentel2 inti tu berbentuk bujur supaya nanti senang nak gulung.
2. pukul butter dan gula kembang. agak2 la tak yah kembang sgt...lepas tu masukkan telor dan esen vanila...pukul sekejap je dlm 2-3 saat...kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak...gaul2 rata guna tangan dan jadikan doh...agak2 la kalau doh tu lembik sgt tambah lagi tepung gandum....
3. guna acuan tart..masukkan doh dan tekan...lepas tu letak inti dan gulung...susun atas dulang...saya guna dulang non-stick jadikknya tak yah sapu mergerin..kalau guna loyang biasa..sapu dulu dgn margerin loyang tu....buat sampai penuh loyang.
4. bakar tart dlm oven yg telah dipanaskan...suhu 150c...sampai tart tadi masak..boleh nampak bahagian bawah dia tu cam kuning skit...lepas dah masak..keluarkan tart dan sapu dgn telor kuning..kemudian masukkan balik tart tadi kedalam oven dan masak hingga sapuan telor tadi bertukar warna kuning keemasan.
5. bila dah masak...biarkan sekejap dan bolehla disimpan kedalam bekas...dah betul2 sejuk baru tutup bekas tadi..jgn tutup waktu panas nanti kuih cepat berlapuk.
2 comments:
Mumbung tu apa ek..
mamaweena..mumbung tu...isi penuh membukit macam gunung..tapi tak la terlebih membukitnya...bukan rata...
Post a Comment