kadang2 saya teringin nak makan kanji cam gini..simple jer
cantik periuk...kekkeke..malas nak letak dlm mangkok..ngeeee
yg ni ikan bilis tumbuk dan sup sayur sawi sebagai pelengkap kanji...
saya kadang2 teringin nak makan kanji macam ni...terutamanya bila dah kenyang sgt makan nasi berturut2 dalam seminggu...dia mula nak makan benda2 yg ringan skit....selain dari makan mee dan seangkatan dgnnya...saya suka makan kanji....senang je nak buat kanji ni..cuma byk skit benda nak kena masak..sementara nak tunggu kanji tu masak..boleh masak benda2 lain semasa tempoh menunggu tu...:) biasa nya saya masak ni masa demam dan selesema yg teruk...bila tak dek selera tu..memang menu ni la pilihan utama saya....
Kanji dan sup sayur
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
utk kanji
1 mug beras dicuci bersih
1 ikub ikan bilis
1 sudu kecil garam
air secukupnya
utk sup sayur
1 ikat sayur sawi dipotong..jgn halus sgt...biar panjang2 skit
1 kiub ayam
air secukupnya
garam
2 bawang putih diketuk
1/2 sudu kecil lada hitam ditumbuk
utk ikan bilis tumbuk
8 bawang putih dibuat bawang goreng*
1 bawang besar dibuat bawang goreng*
sedikit halia dihiris nipis dan digoreng* (separuh bahan * digunakan tuk masuk kedalam kanji dan separuh lagi tuk ikan bilis tumbuk)
2 cawan ikan bilis digoreng garing
8 cili padi digoreng
Cara2
1. mula2 masak kanji dulu...masukkan beras yg telah dibasuh bersih kedalam periuk ...masukkan air dgn byk serta bahan2 yg lain...reneh beras ni hingga beras hancur dan menjadi kanji..kalau kurang air..tambah lagi air....kacau2 kanji ni...takut bawah dia berkerak. bila dah masak...boleh taburkan dgn bawang2 dan halia yg telah digoreng tadi...ambik separuh dari bahan2 yg telah digoreng.
2. sementara nak tunggu kanji tadi masak...boleh masak sup sayur...mula2 tumiskan skit minyak..dan masukkan bawang putih...kacau hingga naik bau..dan masukkan lada hitam ....kemudian masukkan air....kiub dan garam...masak hingga kuah didih....lepas didih...masuk terus sayur sawi dan tutup terus api..kacau2 rata...tepikan
3. utk bahan ikan bilis..goreng semua bahan hingga garing....utk menggoreng bawang dan halia tu..saya gaul dulu bahan ni dgn garam dan sedikit tepung gandum...gaul2 rata dan goreng dgn minyak yg panas...dah masak toskan...bahagi 2 bahan2 ni...separuh masuk dlm sup dan separuh lagi guna tuk ikan bilis tumbuk. tumbuk semua bahan2 ni....saya tumbuk kasar je....lepas tu masuk dlm mangkok dan tepikan.
4. cara penyediaan..masukkan kanji dlm mangkok...kemudian isikan sup sayur...boleh letak supnya jika suka...dan letakkkan ikan bilis tumbuk. sedia utk dihidang...:)
(nota: kalau tak nak tumbuk bahan ikan bilis tu pun tak pe.saya saje tumbuk biar senang nak makan...kalau nak letak telur masin pun sedap jugak)
Kanji dan sup sayur
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
utk kanji
1 mug beras dicuci bersih
1 ikub ikan bilis
1 sudu kecil garam
air secukupnya
utk sup sayur
1 ikat sayur sawi dipotong..jgn halus sgt...biar panjang2 skit
1 kiub ayam
air secukupnya
garam
2 bawang putih diketuk
1/2 sudu kecil lada hitam ditumbuk
utk ikan bilis tumbuk
8 bawang putih dibuat bawang goreng*
1 bawang besar dibuat bawang goreng*
sedikit halia dihiris nipis dan digoreng* (separuh bahan * digunakan tuk masuk kedalam kanji dan separuh lagi tuk ikan bilis tumbuk)
2 cawan ikan bilis digoreng garing
8 cili padi digoreng
Cara2
1. mula2 masak kanji dulu...masukkan beras yg telah dibasuh bersih kedalam periuk ...masukkan air dgn byk serta bahan2 yg lain...reneh beras ni hingga beras hancur dan menjadi kanji..kalau kurang air..tambah lagi air....kacau2 kanji ni...takut bawah dia berkerak. bila dah masak...boleh taburkan dgn bawang2 dan halia yg telah digoreng tadi...ambik separuh dari bahan2 yg telah digoreng.
2. sementara nak tunggu kanji tadi masak...boleh masak sup sayur...mula2 tumiskan skit minyak..dan masukkan bawang putih...kacau hingga naik bau..dan masukkan lada hitam ....kemudian masukkan air....kiub dan garam...masak hingga kuah didih....lepas didih...masuk terus sayur sawi dan tutup terus api..kacau2 rata...tepikan
3. utk bahan ikan bilis..goreng semua bahan hingga garing....utk menggoreng bawang dan halia tu..saya gaul dulu bahan ni dgn garam dan sedikit tepung gandum...gaul2 rata dan goreng dgn minyak yg panas...dah masak toskan...bahagi 2 bahan2 ni...separuh masuk dlm sup dan separuh lagi guna tuk ikan bilis tumbuk. tumbuk semua bahan2 ni....saya tumbuk kasar je....lepas tu masuk dlm mangkok dan tepikan.
4. cara penyediaan..masukkan kanji dlm mangkok...kemudian isikan sup sayur...boleh letak supnya jika suka...dan letakkkan ikan bilis tumbuk. sedia utk dihidang...:)
(nota: kalau tak nak tumbuk bahan ikan bilis tu pun tak pe.saya saje tumbuk biar senang nak makan...kalau nak letak telur masin pun sedap jugak)
14 comments:
Salam kak! kanji ni bubur ke kak? jakun sikit hihihi... selalu panggil bubur kikiki... lauk tu jer pun dah cukup buat kita makan satu periuk agaknyer! sbb tu kita malas sgt nak buat2 lauk gini MESTI mkn terlebih lebih :D tgh mempertimbangkan nak buat menu apa buka nanti :D
hehhee...org perak duk panggil kanji kalau bubur nasi ni..hehehhe..kita pun mesti makan byk sebab baru kenyang...kekekke
hihi.. solan sama ngan kak ika... xpenah dgr org panggil bubur ni kanji. kalau sebut kanji tun terbayang kanji yg wat gam zaman dolu dolu tu.. hihi... tun suka mkn bubur, tambah pulak ada ikan bilis. mmg mkn 2 mangkuk!
hehehhe..tun...keluarga kita kalau bubur nasi ni panggil kanji..kalau bubur manis2 tu baru panggil bubur...hehehhe..dah lama tak guna word kanji ni sebenarnya..duk guna word bubur je tuk semua....kekekeke
ni kira cam bubur kan Q, hehehe...
bubur nasi ni ana...tapi kita je panggil kanji...hehehhe...jarang dengar ek.....
Salam, Kak Q...
Dah berapa hari nurul x singgah cni.. rindunya.... ;D
betul tu, kekdg tekak kita ni nak makan yang simple2 camni jer kan.. sedapppnya, makan ngan ikan bilis tu... :)
nurul..heheheh..rindu kat kita ke kat oppa kita...hehehhe...yer la nurul..berderet duk makan nasi je...perut pun dah sendat je..hehehhe
ohhhh..bubur rupanya, tapi kn ida ni tak gemar bubur nasi, mkn sikit tu bole la...anak2 ida suka la ni
pstttt : Q smlm ida dh try nasi ayam ipoh dr sini...emmm sedapp sgt, bila free nanti n3 kt blog...mekasih byk2 ye share recipe
Q... den dah terbayang dah kanji yg org buat gam tu... Tak pun ala-ala adunan nagasari ker.... Bubur rupanyer.... cik limah tertipu...
Assalam Quinnie...akak kalau masak nasi bubur camni kan...mmg Najwa hentam plg byk....sedap pulak tengok..nak nak kalau makan dgn tempe goreng dgn ikan bilis, pedas2 sikit...waaahh lajuu.. :)
Salam Kak Q..
Yana suka mkn bubur nasi cani..klu kat klate nasi air and skg jd org utara moi sup plak..nama je lain tp semuanya bubur nasi..Ya Allah..mmg yana suka sgt..mkn panas2 dgn sayur tu and potong cili byk2 :=)
kanji..moi..bubur nasi..nasi air - mmg fav!! blh mkn brmangkuk2..:)))
waalaikum salam..
kakida...tu dia nasi ayam ipoh dah sampai japan ek..heheheh...saya pun bubur nasi nya taruk skit je...tapi yg sayur n lauk pauk tu terlebih...kekekek
che'iza...heheeh..kanji buat gam tu pun kita panggil kanji gak...kekekek
kakummi..makan dgn tempe..saya tak pernah buat lagi...mesti sedap nih..lain kali nak cuba...kekekek
wah yana...macam2 nama kuar ek..kita dulu pun tak tau nasi air tu apa...bila order rupanya bubur nasi...kekkeke
dell...memang bermangkok2 leh habis..hehhehe...tapi cepat lapar balik..kekke
Post a Comment