Sunday, 7 August 2011

Apam yogurt


nasib tak berasap mixer masa buat kuih ni..kekekke...yg hitam2 tu inti yg terkeluar...hahahha..adusss..org buat cantik jek apam ni...sabar je la tengoknya...nasib  sedap...elok kembang mekar..kekekke..tapi ada byk benda nak kena perbaiki lagi....nak buat lagi tak tau bila...tapi tak putus asa nak cuba lagi...hehhehe...rasanya ramai yg dah cuba resepi ni dah berjaya membuatnya....:)....saya buat inti coklat dan yg kaler merah tu taruk emulco strawberry..sedap...resepi ni saya copy n paste dari rumah kaknor...resepi asal dari kakrima...terima kasih pada kedua2nya....yg tulisan bold tu versi edit saya....kaknor saya mintak izin cnp dari umah akak ye...terima kasih....:)


YOGURT STEAMED CUPCAKE
souce : Rima
cnp: kaknor

2 cups sugar (1 1/3cawan)
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder - saya ganti dgn baking powder biasa je...2 sudu kecil
1tsp cocoa powder (K.Nor skip)
1tsp chocolate paste -saya guna emulco strawberry
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)
saya tambah choclate filling
 
Method
Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.

* Yg betanda merah ygK.Nor buat
** utk mudahkan meletak adunan dlm papercup, masukkan adunan dlm piping bag atau plastik bag bersih dan gunting bucunya.

(nota: saya masukkan inti coklat kat dlm dia..pandai2 la adjust sendiri ek..)

7 comments:

Cheq Sue said...

cantik je senyum... pernah buat dulu...bukan merekah kat tengah tapi terbongkang kat tepi...jadik kerang busuk

tun_telani said...

hihihi.. lucu je bila coklat terkeluar ;p tun xpenah wat lagi.. kui kui.. yogurt selalu hbs wat mende lain. bln2 puasa ni pulak jarang nk mkn apam2 gini, kuih tradisional gak yg dicari.. pas raya iA nk wat. mcm best je ada coklat filling tu.

K.Nor said...

elok jer mekar tu Q :)

ijayuji said...

Salam kak Q!!!!! akak masak apa hari niii???? kita blur2 lagi niii tp mcm sama menu dgn kak nor kikiki.... Cantekkk lerrr mekarr mcm akak :D comelll!!!!

quinnie said...

sue...cam ne leh kembang kat tepi lak? hehhehe....macam2 kejadian apam ni ek...kekkeke

tun rasanya kita ni terlebih isi inti...hahhaha...ni kes nak perabihkan choc filling ni le...lagi pun isi byk inti konon lagi sedap la..hahahha..adeehhhh

kaknor terima kasih sebab layan saya hari tu...yg ni tak guna telor sejuk...tu bila dia sejuk cam keras skit..nanti nak cuba lagi...hehhehe

ika akak masak nasi daging hari ni...tapi versi ayam..heehhe..bau dah best tu....waa weeeeee.....:)

Diana @ Melley Mey said...

cantik mekar apam tu quinnie... bubuh inti choc ek... pasti lg sedapkan...

quinnie said...

ha..a kak...nak abiskan choc filling..hari ni dah kena buang yg bakinya dah berkulat..hehhehe..sayang je...huhuhu...ada byk benda nak kena perbaik apam ni..kembang memang dah bertaman2..hehhe...ada lagi yg kureng..ngeee..tuan yg masak je tau...kekkeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...