Friday, 17 January 2014

LEPAT UBI KAYU


lepat ubi kayu yg menjadi pujaan hati ketika ini...hihihi


gambar isi dalam....yummyyyy..


Assalammualaikum....hari ni saya kongsikan resepi lepat ubi kayu....dia bila tengah suka tu memang rajin le nak memarut ubi....ce kalau time malas.....sampai busuk ubi dibuatnya.....ngeee

malas nak citer panjang lebar...kita terus je tengok resepi...:)


LEPAT UBI KAYU

RESEPI: QUINNIE

BAHAN2:

1 1/2 kilo ubi kayu
200gm gula merah
16 sudu besar gula
2-3 cawan santan
daun pisang secukupnya
kelapa putih dicampur dgn garam utk inti secukupnya

CARA:

1. mula2 parut ubi kayu.... lepas tu ambil kain bersih dan perah ubi kayu utk asingkan airnya....letak ubi kayu dalam satu bekas dan airnya dlm bekas yg lain....air ubi kayu yg telah diperah biarkan selama 5 minit.....buang airnya dan ambil sagu ( yg warna putih melekit) pada dasar bekas dan campurkan bersama ubi kayu yg telah diperah tadi.

2. masak gula merah dan gula pasir bersama sedikit air..( air tu sikit je ..hanya utk hancurkan gula. ) bila dah didih boleh tapiskan gula tu kalau jenis gula timbang..kalau jenis mahal...tak yah tapis pun tak pe...

3. masukkan air gula merah kedalam bekas berisi ubi...gaul rata...kemudian masukkan santan....jgn masukkan semua sekali...masukkan sikit2....adunan kuih ni memang cair skit....

4. layurkan daun pisang secukupnya....sudukan adunan kuih kedalam daun pisang...letak inti kelapa putih dan balut kemas. buat sampai habis.

5. panaskan kukusan dan kukus kuih selama 30 minit. selepas masak boleh la kuih lepat dihidangkan setelah sejuk.


MEE KARI IPOH VERSI 2



Assalammualaikum....hari ni saya tunjuk lagi resepi mee kari...tapi yg ni 2nd version....ada penambahan skit dari resepi yg pertama dulu....hari tu tak sempat nak tambah tips2 terbaru...kekeke

kalau berminat boleh tengok resepi dibawah..


MEE KARI IPOH VERSI 2

RESEPI: QUINNIE


BAHAN2 UTK KUAH:

300gm ikan bilis tamban
1 biji bawang besar*
3 bawang putih*
sedikit halia*
2 sudu besar ikan bilis*(bahan* di blend halus)
3 helai daun kari
4-5 sudu besar rempah kari daging babas
1 sudu besar serbuk cili kering
5 serai diketuk
rempah 4 sekawan
santan secukupnya
garam dan gula
tauhu yg telah digoreng
sedikit minyak utk menumis

CARA:

1. mula2 rebus ikan bilis tamban dengan air secukupnya....rebus lebih kurang 20 minit. lepas tu tapis ambil airnya dan tepikan.. ambil .ikan bilis yg telah ditapis dan blend dengan air dan tapiskan... tepikan.

2. panaskan periuk...tuang minyak secukupnya....lepas tu masukkan bahan blend....biarkan bawang masak....lepas tu masukkan rempah 4 sekawan....daun kari dan serai.....kacau lagi biar naik bau...masukkan serbuk cili kering...isi sedikit air...kacau.....masukkan pula serbuk kari...kacau kejap dan masukkan air....tumis hingga serbuk kari masak....

3. masukkan air rebusan ikan tamban dan santan....biar hingga didih...masukkan garam dan gula serta tauhu...kecilkan sedikit api dan biar hingga terbit minyak pada kuah....dah masak tutup api.

BAHAN2 SAMPINGAN:

mee kuning secukupnya
daun sup dan daun bawang yg telah di hiris
kerang yg telah direbus
pelbagai jenis bebola dan fishcake yg telah dipotong
taugeh

*hidangkan mee dgn bahan sampingan serta kuahnya....jika suka didalam kuah boleh masukkan ayam dan kerang.
.

Wednesday, 15 January 2014

NASI BRIANI GHAM


dah lama sangat tak makan nasi briani...yummmyyy!!!


kuah kena byk skit baru best...hihihi


Assalammualaikum...quick update juga hari ni....dah lama saya tak masak nasi briani..biasanya sebok dgn aktiviti harian....kalau hari2 biasa masak sempoi2 je.....tak kuasa nak masak2 beria....hihihi...

k resepi ni saya pernah letak kat blog...tapi copy n paste dari myresepi je....kadang2 saya masak style che'iza  n kadang2 masak style nani....apa2 pun dua2 versi sedap...yg ni saya masak versi saya...gabungan dua2 resepi....saya letakkan resepi yg selalu saya masak kalau utk ayam.....jarang masak guna daging sebab leceh nak kena masak lama....kalau ada yg berminat boleh cuba resepi dibawah ye...

apa2 pun terima kasih pada tuan punya resepi asal iaitu che'iza dan nani....dan terima kasih jua pada yg sentiasa berkunjung kesini walaupun tuannya duk timbul tenggelam...hehehe


NASI BRIANI GHAM

RESEPI ASAL:  che'iza@myr dan mrs dayat@myr
OLAHAN RESEPI: QUINNIE

BAHAN2

3 bawang besar
7 bawang putih
2 inci halia
5 cili hijau
( blend bahan diatas)

BAHAN UTK NASI

4 mug beras
1/2 mug susu cair
rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan
sedikit daun sup di hiris 1 inci
2 sudu besar kismis
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mumbung ghee/ minyak sapi
2 sudu besar planta
4 1/2 mug air
sedikit garam
rempah briani 3 sudu besar( saya pakai cap adabi)
1/2 bawang besar dihiris
1/3 bahan yg telah diblend tadi

CARA:

1. mula2 ON kan periuk elektrik...masukkan terus minyak...ghee dan planta...tutup periuk biar bahan cair. bila dah panas...masukkan bawang besar...bila dah layu...masukkan daun pandan ...daun sup dan juga bahan yg telah diblend....masukkan sekali rempah 4 sekawan....masak hingga terbit bau....

2. bila bahan dah terbit minyak...masukkan rempah briani dan sedikit air....kacau hingga rempah masak...lepas tu masukkan air....tutup periuk dan biar air didih...

3. bila dah didih...masukkan garam...beras...susu cair dan kismis...kacau rata....tutup balik periuk dan biar nasi masak.

4. bila dah masak...gemburkan nasi dan tuangkan dalam 2 senduk kuah ayam briani yg telah dimasak...gaul rata...dah siap....nasi boleh ditabur dgn bawang goreng dan juga hirisan daun sup.

tips: jika nasi yg dimasak mentah...kukuskan saja nasi yg mentah hingga masak....

AYAM BRIANI

BAHAN UTK AYAM:

1 ekor ayam dipotong 12/16
3 sudu besar ghee/ minyak sapi
2 sudu besar planta
3 atau 4 sudu besar minyak masak
5 sudu besar tomato puree
1 buah tomato diblend halus
2/3 bahan yg telah diblend
rempah 4 sekawan
sedikit daun sup di hiris kasar
2 sudu besar kismis
5 atau 6 sudu besar rempah briani
7 cili padi ditumbuk halus ( optional- saya letak ni sebab rempah cap adabi ni tak pedas)
baki susu cair
gula dan garam
5 cili hijau - biarkan bulat2 tak payah potong
2 tomato dibelah 6 
1/2 bawang besar dihiris
sedikit air 

CARA:

1. mula2 panaskan planta.. ghee dan minyak didalam kuali....lepas tu tumis bawang besar hingga  kekuningan.....masukkan bahan2 blend...rempah 4 sekawan dan daun sup.....masak hingga terbit minyak...lepastu masukkan rempah briani dan sedikit air....masak lagi hingga rempah masak....

2. lepas tu masukkan cili hijau...tomato....kacau kejap...masukkan ayam...gaul rata...biar 5 minit....lepas tu masukkan tomato puree dan susu cair serta sedikit air....kacau rata dan biar hingga kuah didih....masukkan garam dan gula secukupnya...

3. masukkan kismis ...cili padi jika kuah kurang pedas....masak hingga ayam masak dan terbit minyak serta kuahnya pekat..

4. bila dah masak...boleh la hidangkan bersama dgn nasi dan acar timun.
 

ACAR TIMUN


BAHAN:

3 timun disagat nipis
2 tomato dihiris nipis
3 ci;li merah dihiris
2 sudu besar gula
2 bawang besar dihiris
2 sudu kecil garam
3 atau 4 sudu besar cuka makan

CARA:

gaul semua bahan dan perapkan sekejap sebelum makan...
 










Saturday, 9 November 2013

DAGING MASAK KARI PAKISTAN


Assalammualaikum...hari ni pun quick entry juga...disebabkan resepi masak pakistan ni sedap tu yg nak juga updatekan blog ni utk dikongsi bersama kawan2.. :)

saya masak daging ni semalam...kes terliur tengok ct@zaliedana BLOG CT masak kelmarin....memang sedap sgt resepi ni tak rugi mencuba...ada la lain skit gulai yg dimasak dari yg biasa...bahan2 pun mudah je..cuma masa menumis tu lama skit ..tapi hasilnya berbaloi baloi...kekeke

resepi asalnya dari kak maria....saya ambil resepi ni dari blog kak amie...terima kasih ye kak maria dan kak amie...pada ct jugak...:)

disini saya sertakan 2 resepi...satu resepi asal dari kak amie...utk versi ayam....yg saya masak ni versi daging....boleh pilih mana satu yg berkenan dihati....:)

RASANYA INI LAST ENTRY SEBELUM SAYA KEMBALI BERCUTI...TERIMA KASIH PADA YG SUDI SINGGAH SINI  DAN MENINGGALKAN KOMEN....SAYA SANGAT2 MENGHARGAI...:)


AYAM MASAK KARI PAKISTAN


Resepi : Ayam Masak Kari Pakistan
Sumber : Kak Maria Hakem FB KAK MARIA
Olahan : KAK AMIEAmie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 16 bahagian 
4 biji bawang besar - cincang
4 biji tomato merah - cincang
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cawan air
garam
1/2 cawan minyak
garam masala - jika suka (tak bubuh pun tidak apa - Amie tidak bubuh)
hirisan cili padi dan daun ketumbar untuk hiasan


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar cincang hingga kekuningan.
2. Masukkan tomato cincang dan teruskan tumisan hingga sebati.
3. Tambahkan halia dan bawang putih kisar, serbuk cili serta serbuk kunyit.
4. Kacau hingga sebati dan masukkan air. Biarkan bahan tumisan masak sehingga bawang dan tomato hancur. (Menurut Kak Maria, menumis bahan ini boleh memakan masa selama 1 jam!)
5. Masukkan ayam dan gaul rata. 
6. Tidak perlu tambah air kerana daging ayam akan mengeluarkan air. Perasakan dengan garam (Amie tambah sedikit serbuk pati ayam).
7. Kacau sebati dan masak sehingga kuah kering. (sebaiknya jangan sampai kering).
8. Hidangkan bersama taburan cili padi hiris dan daun ketumbar.


YG Q BUAT

DAGING MASAK KARI PAKISTAN

OLAHAN RESEPI: QUINNIE

BAHAN:

1 KILO DAGING + DGN 1 KILO TULANG 
4 HIRIS HALIA

- REBUS TULANG DAN DAGING BERSAMA DENGAN HALIA ....ISIKAN AIR SECUKUPNYA....REBUS LEBIH KURANG 2 JAM UTK TULANG EMPUK...DAGING 1 JAM DAH CUKUP. LEPAS DAGING DAN TULANG MASAK....KELUARKAN ISI DAGING DARI TULANG DAN POTONG2 KECIL...DAGING PULA DIHIRIS. TEPIKAN. DAGING TU KALAU BYK SGT KURANGKAN LER YE..SAYA MAIN AGAK NYE NI....HEHEHE

4 BIJI BAWANG BESAR- DICINCANG
4 BIJI TOMATO SAIZ BESAR- DICINCANG
1 1/2 INCI HALIA *
5- 6 BAWANG PUTIH*
1 1/2 SUDU BESAR KETUMBAR BIJI* ( BAHAN * DI BLEND )
2 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
5 SUDU BESAR CILI KISAR - KURANGKAN KALAU TAK NAK PEDAS
AIR SECUKUPNYA
GARAM DAN GULA
1 1/2 CAWAN MINYAK

-CARA MEMASAK SAMA MACAM YG KAK AMIE BUAT...CUMA SAYA TAMBAHKAN AIR LEPAS MASUKKAN DAGING SEBAB NAK LEMBUTKAN LAGI DAGINGNYA...MASAK HINGGA TERBIT MINYAK.... TUMIS TU MEMANG KENA LAMA BARU BANGKIT BAU MASAKAN NI...

Wednesday, 6 November 2013

KUIH KOCI PULUT HITAM

buat dalam loyang je tak dek daun pisang...:)


makan tang kuah dia yg best tuh...hehehe...berlemak je..:)


Assalammualaikum....quick update je hari ni....tengah hujan renyai2 ni sempat juga buatkan makcik kuih koci pulut hitam...saya memang tengah suka makan kuih koci sekarang ni...tapi nak jenis yg berkuah je....nak2 tang kuah dia tu berlemak je...

o.k lah...ni resepinya...


KUIH KOCI PULUT HITAM

RESEPI: QUINNIE

BAHAN2:

3/4 paket kecil tepung pulut ( paket 500gm)
1/4 cawan pulut hitam direndam selama 1-2 jam
1 sudu kecil garam
air secukupnya
daun pisang jika ada
inti kelapa merah secukupnya (bulat2  kan inti tu siap2 ikut saiz yg kita suka)

3 cawan santan 
1 1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar tepung beras

- bahan dimasukkan kedalam periuk kecik kemudian kacau hingga tepung larut...lepas tu baru panaskan sebentar diatas api...bila dah panas tutup api dan tepikan.


resepi inti:

2 cawan kelapa parut
100 gm gula merah ( saya tambah lagi gula merah ni sebab nak warna hitam)
9 sudu besar gula
sedikit air
1 sudu besar tepung gandum
1 daun pandan jika ada

- masukkan gula merah dan gula pasir kedalam kuali...isi kan air..masukkan daun pandan dan masak hingga gula cair....bila dah cair masukkan kelapa....agak2 air dah berkurangan...masukkan tepung gandum...kacau lagi hingga likat....saya suka inti yg basah2 skit..baru sedap...:)


CARA2:

1. mula2 panaskan air kukusan...

2. blend pulut hitam bersama sedikit air....kemudian masukkan tepung pulut kedalam mangkok...isi garam....gaul rata...masukkan pulut hitam yg telah di blender tadi....tambah lagi air hingga menjadi doh...doh lembut macam buat buah melaka.

3. ambil inti dan isikan dalam doh...bulat2 kan...isi dalam loyang yg telah disapu minyak. buat hingga habis...kuih jgn letak rapat sgt nanti lekat bila dah masak.

4. akhir sekali masukkan kuah santan yg telah dimasak tadi kedalam loyang.. tutup loyang dgn aluminium foil atau balut tutup pengukus dgn tuala basah. kukus selama 30 minit.

5. bila dah masak boleh la diangkat keluar dari kukusan dan dibiarkan sejuk sebentar....bila dah sejuk boleh dibalut dgn daun pisang jika ada... ambil daun pisang...sapu sikit minyak pada daun.....masukkan kuih koci bersama kuahnya...balut kemas. dah siap...nak hidangkan terus dalam piring pun boleh saje macam saya ni sebab tak dek daun pisang...:)






Monday, 21 October 2013

SUP DAGING KORBAN SEMPOI

 sup daging korban





Assalammualaikum.....aduiiiii...tadi dah taip boleh hilang lak....grrrrrr...ni duk taip lagi sekali resepi nih...huhuhu....dipendekkan je ler cerita...ni daging korban masa raya haji hari tu.....resepi sempoi je main campak2...

k lah meh tengok resepi...

ps: saya kembali bercuti ye....ni resepi berjadual nih...:)

SUP DAGING KORBAN SEMPOI

RESEPI: QUINNIE

BAHAN

tulang dan daging secukupnya
daun sup dan bawang
2 inci halia di hiris
2 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 cengkih
5 buah pelaga
garam
2 serai diketuk
3 sudu besar serbuk sup daging
sedikit minyak utk menumis
cili padi diketuk
kentang secukupnya

bahan blend

2 bawang besar
3 bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar jintan kasar
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar lada hitam 

CARA;

1. Mula2 rebus daging dgn air secukupnya...letakkan hirisan halia....rebus selama 2 jam...tambah air jika berkurangan kuahnya.

2. panaskan sedikit minyak dlm kuali....masukkan bahan blend....bila dah terbit bau...masukkan kulit kayu manis...pelaga....cengkih....bunga lawang...serai....kacau sekejap...lepas tu masukkan rempah sup....isi sedikit air dan tumis hingga rempah masak...

3. masukkan bahan yg ditumis tadi kedalam periuk berisi daging yg telah di rebus....masukkan kentang dan rebus lagi selama 1 jam atau hingga daging empuk dan lembut....

4 bila daging dah masak baru lah di masukkan garam...cili padi dan taburkan daun bawang dan daun sup kedalamnya....sup sesuai dimakan bersama mee atau bihun atau kuetiau ...nak makan dgn nasi pun boleh juga....




Sunday, 20 October 2013

RAINBOW NYONYA BUTTER CAKE

sedap resepi kek butter nyonya nih...


ini resepi basic cake dari cida...saya pernah buat juga dulu....resepi boleh klik sini : basic cake cida

kiri resepi kek nyonya... kanan resepi moist marble cake...pun saya selalu duk ulang2 resepi ni....moist marble kek resepi



ini kek coklat resepi pn munira...saya pernah buat dulu....resepinya : kek coklat pn munira

Assalammualaikum....kembali bersiaran utk sementara saya ada kat rumah makcik ni...lagi pun ada masa terluang boleh la ambil kesempatan nak update blog .....terima kasih atas semua kunjungan...harap maaf la kalau ada yg meninggalkan komen memang saya tak boleh nak buat kunjungan balas sebab ahad dah balik klebang.....so tak tau le bila nak online balik...:) ada masa lepas raya hari tu pun duk sebok melayan drama korea....sebab oppa LEE MIN HO berlakon...tu yg tak bleh nak melepaskan peluang....hehehe.....ni nak balik baru terkial2 nak update blog...mula2 dah malas dah nak letak kat blog...tapi mikirkan kek ni sedap...kita update kan juga blog ni....hihihi...

o.k berkaitan dgn kek butter versi nyonya ni...saya sgt puas hati dgn hasilnya...kek sgt sedap lah pada saya...moist dan lembut je....tapi malangnya saya tak cukup butter plak kat rumah...masa pegi tesko boleh terlupa pulak nak beli....last2 ganti ngan planta je...tu yg buat versi rainbow nak kasi rasa dia sedap skit...kekeke...makcik pun puji sedap....lain kali kalau saya nak buat butter cake memang akan guna lagi resepi ni....kek coklat tu saya buat utk bagi makcik masa balik kg hari tu....

terima kasih pada rahel atas perkongsian resepi....resepi asalnya dari chef ricky ng....saya ambil resepi dari blog kak paty....terima kasih kak.....

kalau ada yg teringin nak mencuba boleh guna resepi asal atau resepi yg saya dah olah kat bawah tu....sorry la gambar tak berapa nak cantik sebab main tangkap muat je masa ambil gambar tu...habis masak pun dah pukul 4 pagi raya hari tu...dah tak larat nak pegang camera dah rasanya...kikiki...jadik la ye...cincai2 pun gambar sendiri...:)


NYONYA BUTTER CAKE

Sumber resepi: chef ricky ng

Ingredients
500g butter
400g castor sugar
8 biji telur gred A
500g tepung naik sendiri
8 sudu besar susu
2 tsp esen vanilla

Cara membuat:
1.Satukan gula dan butter dalam mangkuk adunan.Pukul sehingga kembang.
2.Tambahkan telur satu persatu.Pukul rata setiap kali menambah telur.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit (3x).Putar perlahan sehingga rata.
4.Akhir sekali tambahkan susu dan esen vanilla.Gaul sebati.
5.Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 60 minit.

YG Q BUAT

RAINBOW NYONYA BUTTER CAKE

BAHAN

500gm planta
300gm gula castor
8 telor A
500gm tepung gandum campur dgn 4 sudu teh baking soda ( ayak 3 kali)
8 sudu besar susu pekat
2 sudu teh esen vanila
pewarna merah, hijau dan kuning
emulco oren dan strawberry

cara buat sama macam yg rahel buat cuma oven q suhu 170c bakar 1 jam 20 minit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...