Saturday, 13 August 2011

kek velvet ombak beralun (kukus)

buat tuk kali ke2 ni..baru la cantik kejadiannya....:)

buat 2 bancuhan ni...makcik suh buat...dia nak bawak gi johor..

jauh kek ni berjalan ye..hehehhe....dah sampai ke johor....:)...masa 1 time saya buat kek ni dulu..kek nya tak berapa cantik..tapi rasa tetap sedap....yg ni kali ke 2 buat...Alhamdulillah elok je cantik jadiknya...rasanya ramai yg dah buat kek ni...kek ni memang cantik..suka tang beralunnya tu..heheheh...lain kali nak cuba versi bakar pulak...resepi yg saya guna ni resepi dari kak fida@myr...terima kasih kak atas resepinya...saya ada edit skit resepi ni..saya guna susu pekat ganti susu cair tu..saya ni jenis suka makan kek yg lembab2 skit....yg tulisan bold tu versi edit saya....terima kasih sekali lagi buat kak fida...:)

kek ni memang best....lepas letak dlm peti ais..makan sejuk2 memang terbaikkk rasa dia..heheheh..saya ni memilih skit kalau pasal kek2 ni...especially yg jenis marble ni....setakat ni..kek velvet ombak beralun dgn kek marble dulche de leche memang fav saya....:) dua2 resepi dari kakfida....terima kasih kak...:)

Kek velvet ombak beralun(kukus)

Resepi asal: kakfida@myr
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 )

  • 5 biji telur - A yg sejuk dr peti ais
  • 1 cawan gula halus
  • 2 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 sk baking powder
  • 1 sb ovallete
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g)-saya gantikan dgn susu pekat dlm 150gm..saya buat 2 adunan..kalau satu adunan...dlm 75gm je la..lepas tu tambah air...jadikkan 150gm...kalau 2 adunan jadikkan 300gm
  • 10 sb mentega cair (100g)
  • pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka- saya buat yg warna merah tu pewarna merah + emulco strawberry, yg kuning tu....emulco oren + pewarna kuning, yg hijau tu....perisa ros skit + pewarna hijau
  • Secukup serbuk koko atau serbuk milo (boleh campur kedua2 skali)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
  2. Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang.
  3. Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.
  4. Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
  5. Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi.
  6. Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuk lapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
  7. Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min.
  8. Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang.
  9. Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai.
  10. Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan. 
( nota: untuk kek ni saya buat 2 adunan...pastikan bila kita dah letak serbuk koko tu....adunan yg atasnya mesti tutup serbuk koko tersebut...sebab serbuk koko ni tak cair...kalau dak nanti kek jadik buruk....dan pahit....disebabkan saya guna mixer biasa je.....saya pukul telor,gula dan ovalate dulu. sampai kembang....lepas tu baru masukkan bahan2 lain...kalau tak boleh berasap mixer...kalau guna mixer yg mahal tak pe la kan..boleh masukkan semua sekali....)

13 comments:

cik cek said...

wah!...rajinnya Tan buat kek...boleh buat juadah hari raya ni...cantik alunan kasihnya...he he...lama dah jeling2 resepi ni...buat je lum lagi...bila la agaknya tu kan..tunggu seru dulu kot...:)

ijayuji said...

salam kak q!!! haaaaaaaaaaaaaaaa tu tu potongan yg atas tu sapa geget?? ahahahaha... suke kek ni sedap!!! nak buat tak rajin pulak puasa2 nii, :D tunggu lepas puasa ajerr baru buat :D

Nurul said...

Salam, Kak Q...
Wah, cantik2.... Nurul x try buat pun lagi... angin buat kek x datang lagi.. minggu akhir puasa nanti kot... malam tadi br start buat biskut.... :)

Amie said...

Assalam Quinnie,

memang kita perlu ada kesungguhan untuk mencuba sesuatu supaya lebih mahir, biasanya percubaan pertama kurang memuaskan, tapi kedua dan seterusnya akan lebih baik,

kak Amie sendiri belum pernah lagi buat kek begini...

K.Nor said...

cantik alunan kek tu Q.. kaler pun sweet jer :)

Cheq Sue said...

Q...ingat masa 1st time buat kek ni...ombaknya tenang sgt...x dilanda gelombang...jadik lapis2 je

tun_telani said...

kak Q.. omey! tun x wat lagi kek nih.. kalau kt kg ramai la tukang mkn nyer, tunggu blk kg dulu laa. hihi

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Salam,kak Q! =0).
sungguh indah corak alunan kek tersebut. ni jamu time moreh, sedap nih =0).

quinnie said...

waalaikumsalam semua...

bz skit hari ni sebok buat kuih...kul 12tgh hari baru sebok nak buat semua benda..huhuhu....

kakcek kalau buat kek ni tuk hari raya memang berseri2 je meja akak tuh...hehhehe

ika...tak pose ekkk...hahhaha..kek ni memang best la..akak ni kan carawit bangett..hehhehe

burul mesti buat kek ni raya thn ni nurul..baru ada kelainan skit bila nak jamu tetamu...kekeke

kakamie..biasanya gitu la kalau bab2 masak memasak ni..hehehe...belajar dari kesilapan gitew...baru berjaya...hehhe..cuba la kak buat kek ni sedap sgt...:)

kaknor..bukan takat kaler je..rasa pun best....hehhehe...buat promosi kek kak fida hari ni...hehehhe

sue...api kena kuat nak buat kek ni..baru dia beralun...ngeee

tun kalau buat kak kg mesti ramai nak merasa...sebab kek baru kan...hehhehe

vivi...makan tengah2 malam memang best..hehehe....

Diana @ Melley Mey said...

yg nie akak x perna lg buat tau quinnie.. teringin gak cubanya.. tp lom terbuat2 smpi skg.. :) cantik kek yg quinnie buat tu...

quinnie said...

sedap kakdiana kek ni..saya ni jenis berkira skit kalau bab kek2 nih..hehehe..tak rugi buat kak...:)

Norzie hany said...

Cantik dan mmg beralun.

quinnie said...

terima kasih kak norzie..raya ni ingat nak buat kek ni..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...