Thursday, 21 February 2013

MEE KARI IPOH


 mee kari ipoh si ikan tamban!!!

 akhirnya dpt masukkan juga gambar yg ke 2 ni..aduiiiiii!!!


Assalammualaikum....ramai yg duk tunggu resepi mee kari ipoh ni..hehehe....baru petang ni sempat menaip...pagi tadi tido mati tak sedar...letih buat kuih malam tadi...hehehe....sat gi nak kekedai beli kelapa buat inti cucur badak utk jualan esok....sungguh buzy dgn kehidupan...but i like it...hehehe

patutnya nak masukkan lagi satu gambar tapi lembab la pulak...duk loading dari semalam lagi tak leh nak masukkan...grrrrr...tu yg duk bertangguh nak masukkan resepi...

o.k...berbalik pada resepi...saya memang duk carik resepi mee kari ipoh ni sebab suka makan....kalau sape pernah makan mee kari kat ipoh...tak kira la kedai yg mana..diaorg nye mee kuah kosong je...lepas tu letak mee..taugeh sikit....daun sup dan bawang kadang2 ada kadang2 tak...yg paling penting bahan pelengkap dia...pelbagai jenis fishcake dan fishball yg macam org jual yong taufu kat pasar malam tu...macam2 jenis....dia guna ikan tamban sebagai bahan asas utk kuahnya dan ikan bilis je utk bahan menumis...tak pakai udang atau ayam atau ketam dan seangkatan dengannya...tu yg dia letak macam2 jenis fishcake utk mee ni sebagai lauknya....

pada saya mee ni memang ada rasa mee kari yg jual kat ipoh ni....mungkin kalau nak beza skit dari segi penggunaan rempah kari yg tiap2 kedai kat ipoh ni guna....tapi wangi kuih dia sama....lagi pun air tangan org lain2 kan....mungkin tak 100%...tapi guna ikan tamban ni memang basic resepinya....

lupa nak bagi tau..sape tak pernah tengok ikan tamban...ikan ni spesis ikan bilis juga ..cuma dia bersaiz besar...boleh beli dekat kedai yg jual ikan bilis...setengah org panggil ikan ni..ikan termenung kecil..kat pasar malam rumah saya pun ada jual ikan ni...mudah dicari...tanya je pada org jual tu..dia tau ler....

o.k lah dah panjang lebar duk mengarut....mari kita tengok  resepi....:)

MINTA MAAF PADA KAWAN2 YG TINGGALKAN KOMEN KAT BLOG SAYA...SAYA TAK DAPAT BUAT KUNJUNGAN BALAS KERANA TERLALU SEBOK DAN SAYA ONLINE PUN TAK LAMA...MINTA MAAF SANGAT2...TERIMA KASIH KERANA SUDI MENINGKAN KOMEN...

IKAN TAMBAN NI IKAN KERING....SAMA SPESIS CAM IKAN BILIS....BUKAN IKAN BASAH ...BELI DEKAT KEDAI YG ADA JUAL  IKAN BILIS...UDANG KERING..CILI KERING DAN SEANGKATAN DENGANNYA....KEDAI RUNCIT LA SENANG CITER...PASAR MALAM PUN ADA JUAL KAT TEMPAT SAYA NI..BAHAGIAN IKAN BILIS...IKAN MASIN.

MEE KARI IPOH  SI IKAN TAMBAN


Bahan2 utk kuah:

100gm ikan bilis tamban ( nama lain ikan temenung kecil)
1 bawang besar*
6 bawang putih*
segenggam ikan bilis* (blend bahan)
1 kulit kayu manis saiz kecil
1 bunga lawang saiz kecil
2 bunga cengkih
2 buah pelaga
3 tangkai daun kari
5 serai diketuk
5-6 sudu besar rempah kari daging - saya pakai babas
1 sudu besar serbuk cili kering
santan secukupnya
air utk merebus ikan tamban sebagai kuahnya
garam dan gula
sedikit minyak utk menumis

bahan pelengkap 

2 bungkus mee
taugeh
sawi jika suka
daun sup dan bawang
tauhupok dan tauhu goreng
pelbagai jenis fishcake dan fishball
bawang goreng
cili padi dipotong2 utk yg nam makan pedas

Cara2

1. mula2 buat air rebusan/stok ikan tamban dulu....ambil ikan isi dalam periuk bersama air secukupnya utk dijadikan kuah...rebus selama  lebih kurang 30 - 45 minit. dah masak...tapiskan ikan tamban ni dan ambil airnya sahaja.

2. kemudian panaskan minyak dalam periuk...isi bahan blend dan tumis hingga naik bau....masukkan rempah 4 sekawan...daun kari dan serai....kacau2 rata dan masukkan rempah kari dan serbuk cili yg telah dicampur dgn sedikit air....tumis hingga pecah minyak....

3. bila dah pecah minyak..masukkan santan dan stok ikan tamban....masak hingga didih serta kuah masak....isi garam dan gula...akhir sekali masukkan tauhupok dan tauhu.....lepas 5 minit boleh tutup api.

4. hidangkan mee bersama sayur2 ...daun bawang dan sup...cili potong...pelabagai fishcake dan ball yg telah dicelor serta bawang goreng. kalau suka nak letak telor rebus pun boleh.

nota Q: kuah kari ni lebih sedap dimasak awal...macam masak pagi utk makan petang...sebab kuah dia lebih mesra....ikan tamban tu jgn di blend ye...nanti rasa pedo atau pahit kuah karinya nanti. ambil air dia sahaja..kalau kuah terlebih air atau rasa kurang pada kuahnya...kuah yg tengah dimasak tu....ambil separuh dan masak balik dgn ikan tamban kita dah tapis tadi....lepas tu tapis balik dan masukkan kuah dalam periuk...utk naikkan rasa ikan dalam kuah....kalau terkurang rasa la....kena pandai adjust tang ni utk dapat rasa kuah cam kat kedai tu...:)











35 comments:

Sheila Shafeareen said...

AssalamualaikumQ wahhh satu kelainan ni rasa kuiah kari ikan tamban..tentu sdp harum bau kuahnye...insyaallah nak cuba lah....negok isi dlm mee pun dah kecur di buatnye..tq resepi dan selamat membuat kuih yeee

quinnie said...

memang rasa lain skit kuahnya kak...dia wangi je...boleh cuba nanti kak... nak buat pun senang je..:)

atie @ ejay said...

salam Q..
oo buat kuahnya dgn ikan tamban ye..
mmm..menarik ni:)

yan's cottage said...

salam rindu kak...

aduh rindu betul dengan akak lama tak bersiaran kat sini....keluar2 terus resepi best nie...tq untuk resepi nie....

faa.rosli said...

memang nampak sedap sangat..

Cendana Kasih said...

aduh...ecur air liur.. my faberet...lama dah tak balik kg, dulu on d way balik KL, mesti masuk ipoh utk pekena mee kari

uit...lama menyepi...rindu kat masakan Q..hehehe

suka suka said...

Salam..bila ada masa load gambo ikan tamban tu...nak juga kepastian ikan ni...

Amie said...

Isi ikan tamban memang sedapkan Quinnie.. tu yang bagi meresap mesra kuah tu memang betul, lagi mesra lagi sedap!!!

Yana Shaiful said...

Assalamualaikum kak Q cayanggg!! rindu sgt2 dgn akak..

Mee kari ipoh belum pnh rs lg..msk list dulu..insyaAllah ada ms pasti cuba..dh tergoda nengoknya ^__^

quinnie said...

atie..itu le istimewanya mee kari kat ipoh ni..guna ikan tamban..:)

quinnie said...

yan ...ini le satu2nya resepi yg sempat di update kot...hehehe

faa...bleh cuba nanti..bahan pun senang nak carik..:)

ck...tu le..sape pernah makan mee kari kat ipoh ni mesti teringat akan kesedapannya kan? hehehhe..lepas tu duk pikir..dia ni masak mee kari letak apa? kuah kosong je...tapi best!! kekeke

suka2...minta maaf sgt2....tak sempat rasanya saya nak uploadkan gambarnya...kat tesko ada jual....500gm dlm 4 ringgit lebih harganya...dia ni jenis ikan bilis juga....tapi besar skit dari ikan bilis....

kak amie...betul tu...masak hari ni..makan esok lagi lagi mesra rasa kuahnya...:)

yana....alahai siannya...rindu kat kita ye...kekeke...online kejap je ni dik....

tun_telani said...

tun sampai doh niiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!! ^^
xpenah makan mee kari kat ipoh! sampai ipon pun sekali je gi lawan public speaking.. hihi.... jakun nengok mee kari letak ikan, siap pulak kt diri sendiri xleh imejin rasa dia. hihi

quinnie said...

hawat lambat sgt ni tun...mee kari dah habis nih...kekeke...

letak ikan bilis tamban tun...bukan ikan tamban hidup..sat gi jadik gulai kari lak...hehehe

rasa dia cam mee kari chinese style...:)

RAJA ZARINA RAJA OTHMAN said...

nampak sedap nak try wat la nanti...;)

Rohah said...

nampak menyelerakan ..specialjuga kuah nya ni..takpernah buat yg ada ikan tamban..bagai teringin la pulak..

quinnie said...

boleh cuba ye nanti zarina...:)

rohah....ni memang style mee kari kat ipoh ni rohah...rata2 rasa cam gini..chinese style..:)

zila norazila said...

salam syg q..
alahaii rindu btl dh kt q..lama mghilang..byk kali cuba masuk kt blog q tp x boleh..alhamdulillah dah strt biz sndiri..moga maju tau..mee kari nnt akk akn cuba..smua msakan q akk suka tau..

Anonymous said...

Hello, i think that i saw you visited my weblog
thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things
to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!
!

My site :: female hair loss solution
My web page: female hair loss for good vitamins

pia said...

I would like to show some gratitude to these great recipe ingredients. I recently achieved it plus it attained excellent: -)
Excellent blog site using pastry tested recipes I personally for anyone who is serious. I have a blog with cake recipes myself if you are interested. You can find it at http://recipes-for-food.com/

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..emmmm harus cuba juga ni

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam quinie...
tak apalah tak dpt berkunjung balas jika disebabkan sibuk.. kawan2 pasti faham.. kdg2 akak pun mcm tu.. tak sempat nak kunjung balas teman2 yg tinggalkan komen. harap mereka tak berkecil hati..

berbalik pd resepi mee kari ipoh ni.. baru tau ada versi mee kari dari ipoh & cara masaknya sama sekali lain dari mee kari yg biasa di masak. terima kasih berkongsi resepi ni ye. nnt boleh akak cuba. pasal ikan tamban tu.. nasib baik quinie terangkan ikan bilis tamban.. mula2 akak ingat ikan tamban basah jenis yg bertulang tu..(masa tu belum baca resepi) hehe.. kalau ikan tamban bilis tu kebetulan mmg ada stok kat rumah tu.. akak copy resepi dulu ye.. kot jadi buat.. akak paste pulak kat blog akak ye... hehe..

terima kasih

zana fahmi said...

Q ni buat akak terlior jek! Nak cuba la nanti, kalau cukup bahan.
Takpe Q tak dpt balas kunjungan asalkan tetap ingat kita2 ni.

Delima Zamrud said...

Wahhhh lama nyer xtgk QQ windu nyerrr sekali update menu superb :)

tenku butang said...

hemm.. semua bahan leh cari.. ikan tamban j tgh pk mana nk cari.. he2..

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

JUICY CAFE said...

Assalam q..
Lama x nampk q, semoga sihat selalu ya..

mamaAna said...

Salam perkenalan quinnie....MA nie dah lama ikut blog quinnie...tapi huhu jgn marah ye masa ikut tu MA xde blog lagi....skrg baru le ujudkan blog nie...senang2 jemput le ke blog MA....(citarasa mamaana)
Sedappp nampak mee kari ipoh nie....terlior rasanya,nanti bila senang MA nak cuba le....MA pun orang Ipoh jgk....biasanya kalau sini kita panggil mee kicap je...kuahnya memang masak ngan ikan tamban...Ape2 pun mesti cuba nie.

mamaAna said...
This comment has been removed by the author.
ogyep yummy mellow said...

Salam Q, 1st time nampak resepi mi kari guna ikan tamban.. nampak sedap aje tu.. nak try juga lah nanti..

Ummi Aishah said...

salam quinnie...
terliurnya akak tengok mee kari ni. nampak sedap sangat. akak minta izin untuk copy resepi dan letak dalam blog akak ye.. nanti akak nak cuba masak. ok tq.

Nani said...

dah try! lupa nak salin resepi.. so men igt2 je n x ikut sukatan.. tp mmg marvelous! SEDAP n SIMPLE

Wattie said...

Assalamualaikum Q,
Lamanya tak kesini, selamat hari raya, maaf zahir dan batin ya

Norzuryati Mohamad Basir said...

sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
buh ikan tamban ye..
nk kene try ni..

jemput ke blog saye..

http://norzuryati.blogspot.com

~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..

Moga bermanfaat :)

Silantra Hovid said...

Siapa tau mana nak beli ye fishball @ fishkek untuk buat yong tau fu area Ipoh ni ye?

Zahratunnur said...

Assalamualaikum Quinnie.saya org Perak..kalau di Ipoh, Mee Kari ni popular di Gerai Haji Daud Mat Jasak di Pekan lama Ipoh..memang pakai ikan tamban..sedapnya...^__^

Intan Aziz said...

Akak dah byk x cuba resepi qaseh nie..mmg menjadi dan super sedap..terima kasih ye share resepi yg best nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...