mee kari ipoh si ikan tamban!!!
akhirnya dpt masukkan juga gambar yg ke 2 ni..aduiiiiii!!!
Assalammualaikum....ramai yg duk tunggu resepi mee kari ipoh ni..hehehe....baru petang ni sempat menaip...pagi tadi tido mati tak sedar...letih buat kuih malam tadi...hehehe....sat gi nak kekedai beli kelapa buat inti cucur badak utk jualan esok....sungguh buzy dgn kehidupan...but i like it...hehehe
patutnya nak masukkan lagi satu gambar tapi lembab la pulak...duk loading dari semalam lagi tak leh nak masukkan...grrrrr...tu yg duk bertangguh nak masukkan resepi...
o.k...berbalik pada resepi...saya memang duk carik resepi mee kari ipoh ni sebab suka makan....kalau sape pernah makan mee kari kat ipoh...tak kira la kedai yg mana..diaorg nye mee kuah kosong je...lepas tu letak mee..taugeh sikit....daun sup dan bawang kadang2 ada kadang2 tak...yg paling penting bahan pelengkap dia...pelbagai jenis fishcake dan fishball yg macam org jual yong taufu kat pasar malam tu...macam2 jenis....dia guna ikan tamban sebagai bahan asas utk kuahnya dan ikan bilis je utk bahan menumis...tak pakai udang atau ayam atau ketam dan seangkatan dengannya...tu yg dia letak macam2 jenis fishcake utk mee ni sebagai lauknya....
pada saya mee ni memang ada rasa mee kari yg jual kat ipoh ni....mungkin kalau nak beza skit dari segi penggunaan rempah kari yg tiap2 kedai kat ipoh ni guna....tapi wangi kuih dia sama....lagi pun air tangan org lain2 kan....mungkin tak 100%...tapi guna ikan tamban ni memang basic resepinya....
lupa nak bagi tau..sape tak pernah tengok ikan tamban...ikan ni spesis ikan bilis juga ..cuma dia bersaiz besar...boleh beli dekat kedai yg jual ikan bilis...setengah org panggil ikan ni..ikan termenung kecil..kat pasar malam rumah saya pun ada jual ikan ni...mudah dicari...tanya je pada org jual tu..dia tau ler....
o.k lah dah panjang lebar duk mengarut....mari kita tengok resepi....:)
MINTA MAAF PADA KAWAN2 YG TINGGALKAN KOMEN KAT BLOG SAYA...SAYA TAK DAPAT BUAT KUNJUNGAN BALAS KERANA TERLALU SEBOK DAN SAYA ONLINE PUN TAK LAMA...MINTA MAAF SANGAT2...TERIMA KASIH KERANA SUDI MENINGKAN KOMEN...
IKAN TAMBAN NI IKAN KERING....SAMA SPESIS CAM IKAN BILIS....BUKAN IKAN BASAH ...BELI DEKAT KEDAI YG ADA JUAL IKAN BILIS...UDANG KERING..CILI KERING DAN SEANGKATAN DENGANNYA....KEDAI RUNCIT LA SENANG CITER...PASAR MALAM PUN ADA JUAL KAT TEMPAT SAYA NI..BAHAGIAN IKAN BILIS...IKAN MASIN.
MEE KARI IPOH SI IKAN TAMBAN
Bahan2 utk kuah:
100gm ikan bilis tamban ( nama lain ikan temenung kecil)
1 bawang besar*
6 bawang putih*
segenggam ikan bilis* (blend bahan)1 kulit kayu manis saiz kecil
1 bunga lawang saiz kecil
2 bunga cengkih
2 buah pelaga
3 tangkai daun kari
5 serai diketuk
5-6 sudu besar rempah kari daging - saya pakai babas
1 sudu besar serbuk cili kering
santan secukupnya
air utk merebus ikan tamban sebagai kuahnya
garam dan gula
sedikit minyak utk menumis
bahan pelengkap
2 bungkus mee
taugeh
sawi jika suka
daun sup dan bawang
tauhupok dan tauhu goreng
pelbagai jenis fishcake dan fishball
bawang goreng
cili padi dipotong2 utk yg nam makan pedas
Cara2
1. mula2 buat air rebusan/stok ikan tamban dulu....ambil ikan isi dalam periuk bersama air secukupnya utk dijadikan kuah...rebus selama lebih kurang 30 - 45 minit. dah masak...tapiskan ikan tamban ni dan ambil airnya sahaja.
2. kemudian panaskan minyak dalam periuk...isi bahan blend dan tumis hingga naik bau....masukkan rempah 4 sekawan...daun kari dan serai....kacau2 rata dan masukkan rempah kari dan serbuk cili yg telah dicampur dgn sedikit air....tumis hingga pecah minyak....
3. bila dah pecah minyak..masukkan santan dan stok ikan tamban....masak hingga didih serta kuah masak....isi garam dan gula...akhir sekali masukkan tauhupok dan tauhu.....lepas 5 minit boleh tutup api.
4. hidangkan mee bersama sayur2 ...daun bawang dan sup...cili potong...pelabagai fishcake dan ball yg telah dicelor serta bawang goreng. kalau suka nak letak telor rebus pun boleh.
nota Q: kuah kari ni lebih sedap dimasak awal...macam masak pagi utk makan petang...sebab kuah dia lebih mesra....ikan tamban tu jgn di blend ye...nanti rasa pedo atau pahit kuah karinya nanti. ambil air dia sahaja..kalau kuah terlebih air atau rasa kurang pada kuahnya...kuah yg tengah dimasak tu....ambil separuh dan masak balik dgn ikan tamban kita dah tapis tadi....lepas tu tapis balik dan masukkan kuah dalam periuk...utk naikkan rasa ikan dalam kuah....kalau terkurang rasa la....kena pandai adjust tang ni utk dapat rasa kuah cam kat kedai tu...:)
37 comments:
AssalamualaikumQ wahhh satu kelainan ni rasa kuiah kari ikan tamban..tentu sdp harum bau kuahnye...insyaallah nak cuba lah....negok isi dlm mee pun dah kecur di buatnye..tq resepi dan selamat membuat kuih yeee
memang rasa lain skit kuahnya kak...dia wangi je...boleh cuba nanti kak... nak buat pun senang je..:)
salam Q..
oo buat kuahnya dgn ikan tamban ye..
mmm..menarik ni:)
salam rindu kak...
aduh rindu betul dengan akak lama tak bersiaran kat sini....keluar2 terus resepi best nie...tq untuk resepi nie....
memang nampak sedap sangat..
aduh...ecur air liur.. my faberet...lama dah tak balik kg, dulu on d way balik KL, mesti masuk ipoh utk pekena mee kari
uit...lama menyepi...rindu kat masakan Q..hehehe
Salam..bila ada masa load gambo ikan tamban tu...nak juga kepastian ikan ni...
Isi ikan tamban memang sedapkan Quinnie.. tu yang bagi meresap mesra kuah tu memang betul, lagi mesra lagi sedap!!!
Assalamualaikum kak Q cayanggg!! rindu sgt2 dgn akak..
Mee kari ipoh belum pnh rs lg..msk list dulu..insyaAllah ada ms pasti cuba..dh tergoda nengoknya ^__^
atie..itu le istimewanya mee kari kat ipoh ni..guna ikan tamban..:)
yan ...ini le satu2nya resepi yg sempat di update kot...hehehe
faa...bleh cuba nanti..bahan pun senang nak carik..:)
ck...tu le..sape pernah makan mee kari kat ipoh ni mesti teringat akan kesedapannya kan? hehehhe..lepas tu duk pikir..dia ni masak mee kari letak apa? kuah kosong je...tapi best!! kekeke
suka2...minta maaf sgt2....tak sempat rasanya saya nak uploadkan gambarnya...kat tesko ada jual....500gm dlm 4 ringgit lebih harganya...dia ni jenis ikan bilis juga....tapi besar skit dari ikan bilis....
kak amie...betul tu...masak hari ni..makan esok lagi lagi mesra rasa kuahnya...:)
yana....alahai siannya...rindu kat kita ye...kekeke...online kejap je ni dik....
tun sampai doh niiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!! ^^
xpenah makan mee kari kat ipoh! sampai ipon pun sekali je gi lawan public speaking.. hihi.... jakun nengok mee kari letak ikan, siap pulak kt diri sendiri xleh imejin rasa dia. hihi
hawat lambat sgt ni tun...mee kari dah habis nih...kekeke...
letak ikan bilis tamban tun...bukan ikan tamban hidup..sat gi jadik gulai kari lak...hehehe
rasa dia cam mee kari chinese style...:)
nampak sedap nak try wat la nanti...;)
nampak menyelerakan ..specialjuga kuah nya ni..takpernah buat yg ada ikan tamban..bagai teringin la pulak..
boleh cuba ye nanti zarina...:)
rohah....ni memang style mee kari kat ipoh ni rohah...rata2 rasa cam gini..chinese style..:)
salam syg q..
alahaii rindu btl dh kt q..lama mghilang..byk kali cuba masuk kt blog q tp x boleh..alhamdulillah dah strt biz sndiri..moga maju tau..mee kari nnt akk akn cuba..smua msakan q akk suka tau..
Hello, i think that i saw you visited my weblog
thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things
to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!
!
My site :: female hair loss solution
My web page: female hair loss for good vitamins
Assalamualaikum..emmmm harus cuba juga ni
salam quinie...
tak apalah tak dpt berkunjung balas jika disebabkan sibuk.. kawan2 pasti faham.. kdg2 akak pun mcm tu.. tak sempat nak kunjung balas teman2 yg tinggalkan komen. harap mereka tak berkecil hati..
berbalik pd resepi mee kari ipoh ni.. baru tau ada versi mee kari dari ipoh & cara masaknya sama sekali lain dari mee kari yg biasa di masak. terima kasih berkongsi resepi ni ye. nnt boleh akak cuba. pasal ikan tamban tu.. nasib baik quinie terangkan ikan bilis tamban.. mula2 akak ingat ikan tamban basah jenis yg bertulang tu..(masa tu belum baca resepi) hehe.. kalau ikan tamban bilis tu kebetulan mmg ada stok kat rumah tu.. akak copy resepi dulu ye.. kot jadi buat.. akak paste pulak kat blog akak ye... hehe..
terima kasih
Q ni buat akak terlior jek! Nak cuba la nanti, kalau cukup bahan.
Takpe Q tak dpt balas kunjungan asalkan tetap ingat kita2 ni.
Wahhhh lama nyer xtgk QQ windu nyerrr sekali update menu superb :)
hemm.. semua bahan leh cari.. ikan tamban j tgh pk mana nk cari.. he2..
done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/
klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/
Assalam q..
Lama x nampk q, semoga sihat selalu ya..
Salam perkenalan quinnie....MA nie dah lama ikut blog quinnie...tapi huhu jgn marah ye masa ikut tu MA xde blog lagi....skrg baru le ujudkan blog nie...senang2 jemput le ke blog MA....(citarasa mamaana)
Sedappp nampak mee kari ipoh nie....terlior rasanya,nanti bila senang MA nak cuba le....MA pun orang Ipoh jgk....biasanya kalau sini kita panggil mee kicap je...kuahnya memang masak ngan ikan tamban...Ape2 pun mesti cuba nie.
Salam Q, 1st time nampak resepi mi kari guna ikan tamban.. nampak sedap aje tu.. nak try juga lah nanti..
salam quinnie...
terliurnya akak tengok mee kari ni. nampak sedap sangat. akak minta izin untuk copy resepi dan letak dalam blog akak ye.. nanti akak nak cuba masak. ok tq.
dah try! lupa nak salin resepi.. so men igt2 je n x ikut sukatan.. tp mmg marvelous! SEDAP n SIMPLE
Assalamualaikum Q,
Lamanya tak kesini, selamat hari raya, maaf zahir dan batin ya
sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
buh ikan tamban ye..
nk kene try ni..
jemput ke blog saye..
http://norzuryati.blogspot.com
~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..
Moga bermanfaat :)
Siapa tau mana nak beli ye fishball @ fishkek untuk buat yong tau fu area Ipoh ni ye?
Assalamualaikum Quinnie.saya org Perak..kalau di Ipoh, Mee Kari ni popular di Gerai Haji Daud Mat Jasak di Pekan lama Ipoh..memang pakai ikan tamban..sedapnya...^__^
Akak dah byk x cuba resepi qaseh nie..mmg menjadi dan super sedap..terima kasih ye share resepi yg best nie
Casino in Richmond - Mapyro
Richmond 속초 출장마사지 Casino 군산 출장마사지 has the closest parking to 양주 출장마사지 the airport (it also includes a casino entrance and 춘천 출장마사지 other accessible areas) and is open 24 hours Rating: 4.7 · 의왕 출장마사지 1,083 reviews
Salam
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570
Post a Comment