Wednesday, 16 November 2011

Stir Fry Kuey teow


sedapnya...saya suka kue tiau masak simple cam gini....rugi kalau tak cuba resepi che'iza ni....sedap2 belaka...hehehhe...nak masak pun senang je...saya memang teringin nak belajar masak kue tiau yg simple tapi sedap...sekarang kalau dah boring2 makan kuetiau yg jenis char kue tiau..saya suka masak cara yg ni pulak...nak ganti dgn mee pun boleh....dah byk kali jugak la buat..tapi baru ni nak letak kat blog...kekeke....terima kasih che'iza atas resepi yg mudah tapi sedap ni....kita letak resepi awak kat sini ye...mintak halal resepinya..terima kasih...:) yg tulisan bold tu resepi edit saya..almaklumla bukannya semua bahan ada kat rumah..guna je la apa yg ada kat dlm peti ais....huhuhu


Stir Fry Kuey teow

Resepi: Che'iza 
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
  • 200 gm kuey teow
  • 3 ulas bawang putih diracik halus.. tumbuk ker janji haluslah.. tapi tak nak blend.
  • 1 sb lada boh
  • 1 keping fish cake di potong nipis
  • 5-6 ekor udang ( Den tak letak sebab si kecik ni tgh berpantang tak leh mkn udang ) saya ganti dgn kerang sebab tak dek udang
  • 1 sk kecil serbuk ikan bilis ( sebagai ganti perasa sbb tak letak udang) so kalau ada udang tak yah letak
  • 1 sb sos tiram - tak letak sebab guna kicap campur mas
  • 1 sk kicap manis ABC saya guna kicap campur mas
  • sebiji telur
  •  garam secukup rasa
  • taugeh n kucai- saya ganti dgn sawi
  • saya tambah tauhu yg digoreng
Cara -cara.
  1. Tumis bawang putih hingga kekuningan dan terbit bau aroma bawang putih....
  2. Masukkan fish cake n udang (den tak letak) 
  3. Agak- agak udang tu suku masak masukkan lada boh... dikuti kuey teow..
  4. Masukkan sos tiram, kicap  n serbuk ikan bilis...
  5. letak garam secukup rasa 
  6. Pecahkan telur ke dlm kuali... 
  7. Last sekali masuk taugeh n kucai
Pastikan masak dgn  api besar... Dan proses memasak adalah sangat cepat.... Den tambahkan sedikit minyak bijan dlm minyak yg den guna untuk menumis.....
(nota: saya tak letak minyak bijan...lepas tumis bawang..saya masukkan cili....lepas tu kicap campur mas....kiub ikan bilis......tauhu....kerang.....kuetiau....pecahkan telor.....masukkan sawi...rasa masinnya...kalau guna kicap mas ni tak yah letak garam dah...)

14 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Morning Q...pagi ni sinngah sarapan kat sini ya.

Amie said...

selamat pagi Quinnie...
memang nampak sedap kuey teow tu... tumpang sarapan pagi di sini ye Quinnie, hulur teh secawan dik... he hehehhh

norlieharumaini said...

ada lagi x .. nk datang ni..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Q..
Malam tadi pun akak dinner dgn kuey teow goreng. Masak pun simple lebih kurang cam ni. Makan masa panas2 tu mmg sedap..

cik cek said...

Q...kak cek nak sepiring kuey teow...leh minum ngan kopi o kat opis ni...sedapnya...:D

tun_telani said...

kak Q!!! tun datang nii.. pagi dh bekfes.. nk mkn lunch kuey teow pun sedap gak ni.

Liza said...

wowww...best ni Q...anak2 Liza pun suka kuetiaw grg ni, mkn pulak panas2...walllaaa

Chik Mimi said...

Q bestkan macam ni senang aje nak membuatnya

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..Betul tu..koleksi resipi Kak Iza especially berkaitan ngan yang ala-ala ala-carte macam ni, memang berbaloi mencubanya..Silap hari bulan, sekali cuba...Terus nak guna lagi dan lagi....

Wattie said...

Salam Quinnie,
Koew teow goreng satu, puding karamel sepotong ya, jangan lupa masuk dlm buku 3 lima ya...heheheh...
sedapnyaaaaa.....

Nurul said...

Assalam, Kak Q....
sedapppnya kuey teow tuh... nurul x brp reti nak msk kuey teow... selalu jer rasanya menghampakan... nak try lah resepi ni nanti... ^__^

quinnie said...

kakros..dah habis dah..kekkeke

kak amie...kadang2 versi simple lagi sedap...hhehehe

kak norlie..ce duduk dekat2 ngan rumah saya ni..bleh jugak menghulur..hehhehe

kak naz..makan panas2 memang sedap kan kak...buat sendiri macam2 bleh taruk..hehehhe

kak cek...boleh je.meh dtg ambik..:)

tun..pagi petang siang malam sedap makan kuetiau ni..hehehhe

liza..boleh cuba tuk anak2 nanti..:)

kak mimi..rugi kalau tak cuba..sedap kak..hehehhe

sue..betul tu...rsepi iza memang best2 belaka..:)

kak wattie....sendat perut tu kak semua nya nak..hehhehe

nurul..cuba la nurul...rsepi ni best..:)

Juwita Jamaludin said...

yuum yum sukanya masakan macam ni tambah makan waktu panas .. tambah cili jeruk memanag tak sempat angkat kepala bila makan..:)

quinnie said...

kak ita..makan dgn cili jeruk memang best kak..saya ni yg malas nak buat cili..hhehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...