Saturday, 5 November 2011

Biskut Samperit..dan Selamat Hari Raya Aidiladha


Rajinnya quinnie buat biskut raya ye...hehhehe...saya memang nak buat biskut ni utk makan2 kat rumah..kebetulan kawan lak menempah tuk hantaran cousin dia...jadiknya saya buat la sekali utk raya haji ni....buat pun tak banyak..2 adunan je...:)

rasanya ramai yg dah balik kg hari ni...akan sunyi lah blog2 ni buat seketika...masing2 ambik masa ni utk cuti rehat dari berblog...termasuk la saya jugak...hehhehe...mungkin isnin akan sambung balik post entry....tahun ni pakcik je yg masuk nama utk korban kat surau..jadiknya ada la rezki skit daging tahun ni....dpt la jugak merasa sup tulang dari surau area rumah saya ni....hehhehe..suka makan sup tulang fresh...lagi pun org yg masakkan lagi sedap rasanya....mulut berminyak pun tak pe...kekkeke

resepi ni sama dgn resepi samperit cair dimulut yg saya post hari tu..cuma kali ni saya ikut betul2 resepinya..guna sepenuhnya tepung kastard..raya puasa dulu saya buat jugak biskut ni...dan suka sgt sebab dia memang cair dimulut..tapi waktu tu saya tukar skit resepi sebab tak cukup tepung kastard.sekarang saya dah tau apa beza dia kalau guna sepenuhnya tepung kastard dan campur skit tepung jagung....dia kalau guna sepenuhnya tepung kastard..biskut akan rangup dan kesan cair tu kita dpt rasa masa ending kuih ni....tapiiiiiii..kalau kita guna separuh tepung kastard dan separuh tepung jagung....biskut akan rangup juga..tapi kesan cair dia tu kita dpt rasa ' in the middle' masa kita makan biskut ni....ayat pun dah berterabur nak explain...hehehhe...buat sendiri la ye kalau nak tau beza...hehehhehe..jadik kesimpulannya..saya dan makcik suka lagi resepi yg saya edit hari tu...ngeeeee..ikut la ye selera masing2...walau apa pun..dua2 resepi sedap....tak rugi cuba..:)

dikesempatan ini saya nak ucapkan...SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA BUAT SEMUA PENGUNJUNG BLOG QASEHQU QUINNIE...jgn makan daging banyak2 ye...esok ada yg tumbang dek kerana darah tinggi naik mendadak...hehhehe..peringat utk diri sendiri jugak ni...kekkeke....selamat bercuti semua..muahhhh!!!


Biskut Samperit

Resepi asal: Fb Nazian Nazir dan kak Busu Shamsiah
Sumber :Rabia Azhar
Bahan2

250gm planta
3/4 cawan gula di blend halus
1 bji telur kuning,
1 sudu teh esen vanila.

1 cawan tepung ubi,*
2 cawan tepung kastad,*
2 cwan tpg gandum *( ayak semua tepung*)

ceri utk hiasan
sedikit pewarna hijau dan merah


Cara2

1. mula2 pukul gula dan planta hingga kembang...kemudian masukkan telor kuning dan esen vanila...pukul sekejap je..janji sebati.....


2. kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak....gaul sebati guna tangan...buat hingga menjadi doh. doh tak terlalu lembik dan tak keras...pandai2 la agakye....kalau doh lembik tambah tepung gandum lagi...kalau doh berderai..tambah lagi planta...kemudian bahagi 2 doh dan letak satu pewarna hijau dan satu pewarna merah. uli hingga warna rata. rehatkan doh dlm 15 minit kemudian baru leh terap.


3. panaskan oven suhu150c...kemudian terapkan doh atas dulang..saya guna non-stick nya dulang..so tak yah sapu planta kat dulang tu...tapi kalau guna dulang biasa..sapu rata planta atas dulang.


4. paip doh guna acu samperit...saya guna dua acu..jadiknya senang la adunan tak bercampur...ikutla nak letak warna mana yg kat atas dan mana yg bawah....nak buat sebelah merah sebelah hijau cam rabia buat pun cantik jugak.


5. dah siap paip penuh dulang....letakkan ceri kat atas dia....kemudian bakar...biar oven tu panas 20m dulu then baru leh bakar....saya bakar lebih kurang 15-20 minit....biskut ni sedap kalau bahagian bawah dia tak hangus sgt...pandai2 la adjust ikut oven masing..:)





10 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Wah biskut raya...selamat hari raya...kat sini tak dok apa-apa la nak raya....sebab tak balik kampung pun....

Nurul said...

Ader biskut raya jgk kat cni... ;)

Salam Aidiladha buat kak q...

Ann said...

amboi...rajinnya dia... raya qurban pn buat kukis... slmt hari raya...

nuwairani ismail said...

wow! biskut kegemaran di hari lebaran ni...suke2! kita baru je nak aktif berblogging...orang lain bercuti pulak...aduh...

quinnie said...

kak ros..selamat hari raya jugak buat akak...ter rajin la pulak buat biskut..hehhehe

nurul..salam aidiladha jugak buat dia...:)

ann..sampai jugak ye kerumah buruk kita ni...hehhhe

nuni...kita pun suka biskut ni....:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie..
Salam Aidiladha buat quinnie sekeluarga..
wah cantiknya biskut tu quinnie.. akak suka makan tp jarang buat.. hehhee.. meh akak nak ckit.. :)

Amie said...

Salam Aidil Adha Quinnie,
rajinnya dia buat kuih raya....beraya di sini jelah ye...

quinnie said...

kak diana...salam aidiladha juga buat akak sekeluarga..:) saya makcik yg beria nak makan biskut...tu yg rajin nak buat...hehhehe

kak amie..salam aidiladha jugak buat kak amie sekeluarga....saya raya kat ipoh je...:)

Juwita Jamaludin said...

salam.. selamat hari raya.. cantik nampak biskut seperit dulu2.. suka sangat makan

quinnie said...

kak ita...senang je nak buat..janji rajin..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...