Friday, 18 November 2011

Butter prawn


sardis jugak bila tengok tang telor dia tu..kekek...tak berapa nak cantik macam yg izah buat...tergoda nak buat butter prawn ni lepas tengok halus mulus je tang telor yg izah buat tu...kita ni jenis kelam kabut skit...lepas tu petama kali pulak  buat..lagi la hancus jadiknya..nasib la ada nampak bayang2 dan tak lari jauh sgt dari rupa yg sepatutnya..hhehehe....tak pe lepas ni kalau buat lagi dah tau step dah...kekekek..memang sedap udang ni dibuat ratah...lagi pun ada bau daun kari tu rasa bertambah sedap udang ni...agaknya masa saya buat telor tu tak cukup minyak kot...kena lebihkan lagi lain kali..saya main agak2 je hari tu...

saya copy n paste dari rumah izah...izah lak cnp dari rumah kaknor...dan resepi asal dari nita...terima kasih semua...saya kongsikan resepi ni kat sini pulak...rasanya ramai yg dah cuba resepi ni..mintak maafla..tak ingat sape yg pernah buat...masa terbatas..nak cepat...:)


BUTTER PRAWN
resepi: Nita 
di edit n tips : kak Nor @ SGN67 

Bahan2:


12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng


Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.


Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.


# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan


# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun


# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia


13 comments:

Sofea said...

ooo melantak udang sorang2 ye, x ajak akak pun..uhuu sedih2!

Amie said...

he he hehh..kak Amie sejak peristiwa tak menjadi hari tu... belum lagi buat sampai sekarang... tapi nak buat juga sebab suka tengok rupa butter prawn...

ady said...

as-salam q
uiyyooo...menggoda pagi2 tgk butter prawn ni..... npk sedap ni q...

cik cek said...

Nampak sedap je tu Q....ratah2 je cam tu mesti sedap ni kan...:)

Nurul said...

waa, sedapp kalau dapat ratah2 jer butter prawn ni... emmm... ;)

Zaliedana said...

Kak Q,Xperlah xjadi kak,pasni try lagi,janji sedap kan,hihi..Butter prawn mmg sodap,kalo nk mkn kat luar mmg kopaklah,wat sendri lagi puas hati kan..

tun_telani said...

lauk hotel ni kak @. kalau gi dinner kt hotel mestoi ada butter prawn nih (ckp tu, mcm la selalu sgt gi dinner kt hotel.. kui kui..)..
buat sendiri lg puas mkn kan. tun x pernah try lg. sbb jarang2 beli udang, bila ada udang tu, mesti nk masak sambal. len kali reserve kn utk wat nih pulak.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum quinnie... ada butter prawn ler kat cnie... fav akak nie ... sedapnya tu.. kalau akak siap meratah lagi kalau nmpk butter prawn nie.. mmg sedap!

Ida,Japan said...

emm..sedapnyer, rupa tak penting Q, janji sedap..k'ida belum lagi try buat butter prawn versi telur yg jadi halus mulus tu...kalau buat pun entah jadi ke idak

Naz / Nadz COSK said...

Amboiiii Q.. bnyknya udang.. Kalau nk puas makan udang tu, mmg ratah jer la.
Guali ikan sepat masin dgn nenas tu mmg best lah Q.. Mak kak Naz suka buat gulai ni. Kalau lagi pedas lagi best!

quinnie said...

kak pia...ada sepinggan je kak..hehhehe

kak amie pun pernah buat ek? hehehhe...aduii sama la kita..kena cuba lagi nampaknya...kekke

ady...sedap makan tang udang tu..hehhehe

kak cek..saya makan ratah je..tang telor tu perabih ngan nasi..hehehhe

nurul...buat la nanti..:)

ct..tu ah...nasib baik ada iras2..kekekek

tun..kalau makan kat hotel tah berapa la agaknya rega dia...kekeke

kak diana...saya pun suka makan ratah...tak sedar duk satu2 masuk mulut...hehhehe

kak ida..kalau ikut betul2 tips tu insyaallah jadik kak...saya ni main langgar tu yg bermasalah..kekekk

kak naz...gulai lemak memang fav saya sekarng..hari ni pun duk masak lagi..kekekek

nuwairani ismail said...

my feveret! nak buat tak jadi macam yg kat kedai...last sekali order aje yang di kedai tu..

quinnie said...

nuni..hahaha..sini tak tau la kedai mana yg ada jual..tak pe akan ku cuba lagi..hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...