Sunday, 27 November 2011

PAU 3S...INTI KELAPA

sedapnya pau ni...lembut jek..:)

yg ni pau versi petang..kekeke..

wangi je baunya bila lapik ngan daun pisang...:)

yg ni pau versi pagi....

versi pagi macam2 saiz ada..kekeke

geram tengok pau ni tu yg tangkap gambar byk2...hahaha..ni versi pagi...:)

sukanya saya dgn kejadian pau ni..skit punya byk tayang gambar ek..jgn marah ek..kita buat dua kali pau ni..pagi dan petang...kehkehkeh...tu yg banyak gambarnya..inti tetap sama..kelapa..ingat nak buat la inti daging petang tu..last2 makan yg inti kelapa pun tak puas lagi...jadiknya perabihkan je la inti kelapa yg duk simpan kat dalam peti ais tu...heheheh...

saya suka pau ni sebab simple..sedap dan senang nak buat..3S..hhehehe..ambik dari blog dzana...resepi pau ni dari maz....pau sedap dimakan walaupun lembut....bila makan pau ni teringat saya kat pau yg saya pernah makan masa kat kelantan dulu...rasa pau dia cam gini la...masa tu beli tak ingat harga..tapi besar..guna inti kelapa..warna merah ngan hijau..tapi yg tak tahannya tu..inti dia manis sgt...saya kalau beli makan pau dia je..inti buang...hehhehe...skang dah pandai buat pau yg saya teringin nak tau resepi nya dulu..Alhamdulillah..syukur pada Allah..terima kasih maz dan dzana kerana sudi kongsikan resepi ni kat blog...

saya mintak izin dzana letak resepi ni kat sini ye..saya copy n paste dari blog awak je..terima kasih banyak2...dan juataan terima kasih pada maz atas resepinya..moga Allah murahkan rezki kalian berdua...Amin...

PAU 3S

Sumber : ILHAM DAPUR 
copy n paste: dzana
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan (dalam 14 biji saiz kecil)
  • 1 1/4 tepung serbaguna (allpurpose flour) - tepung gandum pun ok
  • 120ml air sedikit suam
  • 1/2 sudu besar yis kering
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
  • 1/2 sudu kecil garam
  • inti secukupnya - maz guna inti kacang merah, biar keras dalam petiais sekejap senang nak bulatkan
  • kertas minyak secukupnya - potong 4 segi kecil untuk lapik bawah pau
Cara

1. Dalam bekas yang sesuai masukkan air, yis dan gula. Biarkan seketika dalam 1-2 minit.

2. Kemudian masukkan minyak masak dan kacau sikit guna garfu.

3. Satukan baking powder, tepung dan garam, kemudian tuang dalam bancuhan yis tadi sampai dikacau guna garfu dan tepung melekat pada garfu.

4. Kemudian boleh la diuli guna tangan. Kalau lembik celup je tangan dalam tepung (atau tabur je tepung sikit) dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dalam 8-10 minit. Ramas-ramas manja pun ok semasa proses menguli tu.

5. Tutup bekas dengan plastik/tuala yang sesuai dan rehatkan doh selama 30-35 minit atau dah naik sekali ganda.

6. Sediakan pengukus. Amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk sikit buang angin. Kemudian amik doh sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit, masukkan inti dan tutup kemas. Kemudian letakkan sekeping kertas minyak dan susun dalam pengukus. Buat sampai habis dan rehakan pau selama 10-15 minit.

7. Kukus dalam air yang telah mendidih selama 8-10 minit dengan api sederhana. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain/tuala agar air tidak menitis atas pau.

(nota: saya buat dua adunan dapat dlm 12 biji saiz sedang...tepung saya guna  500gm...lepas tu air dlm 270ml kot rasanya....doh saya..dia lembut....bila kita tumbuk2 lepas dia naik tu..doh cam melekat2 skit..jadiknya..saya lumur tgn dgn minyak skit bila nak bentuk kan pau tu...supaya senang nak bentuk kan dia....) 
 
INTI KELAPA


Bahan2


2 cawan kelapa putih- biasa pun boleh je
5-6 sudu besar gula
200gm gula merah
3 sudu besar tepung gandum
1 daun pandan
sedikit air

Cara2

masukkan gula merah dan gula putih....daun pandan...dan sedikit je air...masak hingga gula cair dan berbuih..lepas tu..masukkan kelapa dan tepung gandum..gaul2 rata hingga likat...tepung tu pandai la adjust ye..inti yg sedap dia lembab2 je intinya...tu yg kena pandai adjust tepung gandum..kalau kurang tambah lagi tepung tu...biar dia likat berkilat....:)

14 comments:

Nazrah said...

cantik bulat bulat pow tu..

dZana said...

waaa.. sudah mengepaw .. smpai ada 2 sesi.. puas mgunyah pau la nmpknya.. esok giliran akk pulak yer.. nk abiskan inti kelapa arituh.. bila buat roti, donat or pau biasanya akk tuang air sikit2.. agak2 smapi adunan tak melekat kt tgn.. klau guna mixer or bread maker pun akk tuang sikit2 jugak.. biasanya sukatan air yg diberi mmg berlebihan.. mgkin ukuran cwn bebeza..

quinnie said...

kak naz....sedap kak buat la pau...hehhehe

kak zana...terima kasih byk2 kak..makcik saya suka sgt kat pau ni...dia tu susah skit nak suka pau...memang terbaik la resepi akak ni...moga akak murah rezki sekeluarga..:) saya tak puas makan..tu yg buat byk kali...kekeke..esok ada yg buat lagi kot...hahhaha

tun_telani said...

wahh.. pantas betol! tun baru je tgk kat umah kak maz.. duk terliur2.. dpt makan pau sedap jugak nih.. kat kelantan mmg semua manis2 kuih dia.. kdg2 mkn gulai pun rasa manis. haha

quinnie said...

tun...hahhaha...kita memang suka makan pau..dah lama teringin nak makan..lepas tu tengok resepi senang je...ha kau..terus buat dua kali..hahhaha..makan panas2 sedap betul..lembut jek resepi kak maz ni...:)

norlieharumaini said...

rajinnya...nk ngendeng boleh... nnt akak ambil tware kat umah ye..
...

Cendana Kasih said...

Salam Q...bestnyer pau, lama dah tak mengepau...suka makan pau kat Tanjong Malim :)

quinnie said...

kak norlie..adesss...ada tinggal sebuku dua je lagik..pau laris hari ni..hahahha..hujan2 lak..lagi lah...kekeke

quinnie said...

kak noorma..saya pernah makan sekali je kot pau tanjung malim tu..hehhehe...

Amie said...

wow! gebunya... kak Amie belum pas lagi buat kuih pau.. kena belajar lagi sekali sebab hari tu buat tapi tak menjadi... tapi masa belajar di rumah kawan hari tu memang happy sangat bila tengok hasilnya...yang montel!

Puan Ros said...

Q..kak ros tengok ni kat rumah Dzana semalam dan cadang nak buat esok for bekpes.Tup..tup Q dah buat dan confirm sedap pulak tu.Nak buat......

quinnie said...

kakamie..saya sebelum ni pun fail kalau buat pau..nak2 waktu nak isi inti..tapi doh ni memang bagus la..senang nak bulatkan dan tutup dohnya..suka sgt...hehehhe

kak ros..buat kak..gerenti sedap...hehhehe

Sofea said...

suka akak tgk pau Q..rajin tul menguli..mmg teringin nak buat tapi masa x mengizinkan..dok bz sipa tempahan kek, cc, muffin ;) insyallah ada masa nanti akak cuba tq

quinnie said...

kak pia...senang je kak pau ni tak yah uli lama2 sgt...saya uli tak sampai 10m pun..kekeke...tetap naik gebusss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...