Thursday, 10 November 2011

Sambal telor kacang panggang


letak menu simple je hari ni....menu raya tak sempat lagi nak edit..penat raya tak habis lagi..hihihi....saya kalau kacang panggang memang suka...makan ratah gitu2 pun best...makcik suka masak sambal tumis letak kacang panggang ni...selalu guna ikan rebus...memang berselera makan....saya paling suka tang kutip kacang...hihihi..
terima kasih kakpah@ibundo atas resepi yg simple dan sedap ni...ramai yg dah mencuba resepi ni...mintak maaf la tak letak link..sebab takut ada yg tertinggal lak nanti..saya pun nak cepat....badan masih lagi letih....saya memang cam ni..kalau lepas raya mau seminggu baru dpt pulih balik....:)

apa2 pun mintak izin ye kak pah letak resepi akak kat sini..saya cnp dari rumah akak je..terima kasih banyak2..:) yg tulisan bold tu versi edit saya..


Sambal telor kacang panggang


Resepi: kakpah@ibundo
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

5 biji telur digoreng mata kerbau
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1/2 cm halia *
1 sudu besar tomato sos
1 sudu besar air asam jawa
2 senduk pes cili kering
1/2 tin kacang panggang
1 sudu kecil serbuk RASA (optional)- saya ganti gula skitsaya tambah serai dititik
saya tambah tomato didadu
saya tambah bawang besar dipotong bulat
saya tambah skit kicap lemak manis

Cara2

Blender bahan yang bertanda *
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan serai sampai naik bau. saya masukkan tomato yg didadu... Masukkan pes cili kering.  Goreng sehingga masak.
Masukkan tomato sos, air asam jawa, serbuk rasa dan garam dan gula skit. Gaul rata.
Akhir sekali masukkan kacang panggang bersama sosnya. saya tambah bawang dipotong bulat...Tambah sedikit air jika terlalu kering.  Padamkan api dan curahkan ke atas telur yang sudah digoreng tadi.
saya hiaskan dgn tomato yg dihiris sebagai sayur..kes malas nak masak sayur lain...:)

11 comments:

Chik Mimi said...

q best ni kalau cicah roti pun bestkan

ady said...

AS-SALAM Q
wow memang nampak sedap sekali ni Q..selalunye buat sambal aje.. blh dicuba ni..

quinnie said...

kak mimi....makan dgn apa pun sedap ni kak..hihihi..saya part kacang tu yg paling suka...:)

ady...sedap ady bila tambah kacang ni..lagi berselera makan....kekeke

Ida,Japan said...

sedapnyer Q...nyummm, Q dah mula kn projek membaking kek karamel alunan kasih ker...

Amie said...

selamat tengahari Quinnie....kak Amie boleh habiskan sepinggan ni tanpa nasi!

quinnie said...

kak ida...kek lambat lagi kot nak buat...raya hari tu buat yg versi coklat je...hihihi....

kak amie...menu simple je kak...hihihi

Zaliedana said...

Assalam kak,moga cepat sihat ya kak..Lauk camnih mmg simple n sedap..Sy pon suka kacang panggang nih,tapi hubby lak xbapesuka,so mmg jarang sgtlah beli,huhu..

Sue @ Nenie said...

Salam..Emmm lama betul rasanya tak dapat nak BW kat sini..Banyak juga ketinggalan menu best2...

Wahhhh..kacang panggang, sedapnya..lama betul tak makan ni....

Wattie said...

Salam aidil adha Quinnie,
Sedap nampak sambal telur tu, akak nak sekeping nak letak ataih roti, dah tertelan air liur ni

nuwairani ismail said...

samala mcm kite kak. kacang ni suke makan ratah gitu aje..pastu makan cicah roti pon suke...makan dengan telur hancur pon suke jugak...ada sosej pon boleh layan jugak...hmm..pendek kata, kacang ni memang sedap lah!

quinnie said...

ct..alahai..lain kali beli je..time makan baru gaulkan dgn kuah..hihihi

kak nenie...raya ni semua duk cuti....:)

kak wattie...boleh je..sila2 lah ambik...kekeke

nuni...kita kalau setin tu sorang je boleh perabih...ishhh kepingin lak nak makan lagi rasanya....kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...