Tuesday, 21 February 2012

GULAI NANGKA MUDA TUMIS DARAT...dan kotak komen


 Assalammualaikum...mula2 saya nak tanya...susah ke nak post komen kat blog saya ni? lagi satu nak tanya...kalau nak komen kat blog saya ni..pengunjung kena verify word tak? rasanya saya tanda no kat setting tu...bukannya apa saya taknak susahkan pengunjung yg nak komen kat sini..itu je..saje nak buat tinjauan...sejak blogspot upgrade ni...makin susah pulak nak komen2 kat blog ni...:)

berbalik kepada menu....saya tunjuk menu lauk pauk lagi hari ni...ni gulai yg saya gandingkan dgn kerabu keladi bunting semalam...saya teringin nak makan gulai nangka lepas tengok kak wattie masak hari tu...gulai nangka kali ni saya masak tumis darat dan saya guna rempah cap org terbang dari kelantan...selain itu saya masukkan jugak perut kat dlm dia...sekarang ni suka pulak saya dgn rempah dari kelantan ni...memang sedap dimasak gulai kari cam gini..sempoi je rasa dia..tak pekat macam kari mamak....gambar gulai ni tak cantik sgt merahnya sebab saya terus tangkap gambar lepas masak tu..dia lepas 20 minit baru cantik warna gulai ni..saya malas nak tangkap gambar lain...hahahha

resepi asalnya dari kak liza...terima kasih kak...saya suka resepi akak ni sebab ada letak halba dan jintan manis yg membangkit kan rasa rempah gulai ni...terima kasih pada kak wattie...saya cnp resepi ni dari blog akak..terima kasih ye...

o,k lagu pilihan kita hari ni...dari 2NE1 juga...tajuk...it;s hurt....dalam mv lagu ni..rambut diaorg semua nya bertukar....hehehe...


NANGKA BEREMPAH atau GULAI NANGKA TUMIS DARAT

Resepi: kak liza
cnp: kak wattie
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan :
500 gm nangka muda yg kecil - Q beli satu paket rm1
200 gm ikan talang kering (sy ganti ikan bilis) Q guna ikan bilis jugak tapi tumbuk skit
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
3 s/b rempah lemak atau kari ikan Q guna rempah kari cap org terbang
1 labu bawang besar
garam
Q tambah gula skit
Q tambah belimbing buluh yg ditumbuk dan tomato dibelah 6
Q tambah perut yg telah direbus 


Rempah Tumis [hiriskan]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
1/2 s/k halba
1/2 s/k jintan manis


Cara:
1. Nangka dibuangkan kulit dan rebuskan nangka dengan garam sehingga lembut. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh.
4. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
5. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
6. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
7. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak

(nota: saya akan kecilkan api utk dptkan kuah tu terbit minyaknya....dah terbit minyak baru tutup api..jadi nya..saya nangka tu tak rebus empuk....cuma masak hingga airnya didih je tuk buangkan getah nangka lepas tu saya basuh balik dan tos....perut pun saya rebus 3/4 masak je..ini utk elakkan nangka dan perut tu terlebih masak atau lembut sgt sementara nak renehkan kuah hingga terbit minyakknya..santan tu saya tambah lagi..ikut keperluan lah ye...)

16 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam slmt pg..sdp lauk gulai nangka besapa perut.........fv keluarga ni

quinnie said...

betul tu kak...saya pun suka..hehehe..sekarang ni minat pulak nak masak jenis tumis darat ni...kekeke

ijayuji said...

salam kak! lamaaaaaaaaaaaaa sgt tk mkn gulai nangka! mak kita dulu2 kalau buat gulai ni suke campur ngan kaki ayam :D sbb abg kita berbiaga kedai jdnyer lebihan ayam yg dibuat nasi ayam tu kan kakinyer mmg akn sedekah kat umah mak kita, kdg tu buat tom yum ahahaha.... sume2 kaki tp yg jari2 dia tu kita tak mkn suke mkn kat bhgn dongkol atas buku lali tu haaa :D sedap gulai nangka ni pastu kalau mkn lebih perut pun sebu jerrr akakakaka...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Akak suka nie Qunnie..akak kalau masak nangka tumis darat ni..akak akan masak nasi biar lembik sedikit...mak aii laju makan dengan sambal belacan dan ikan masin.....cakap aje air liur sudah meleleh..Sabtu ni kena cari nangka la.

Diana @ Melley Mey said...

quinnie....
akak tergoda lg nie.. ari tu dah tergoda dah tgk... dah lama akak x makan lauk nie.. sedapnya nie...

quinnie said...

ika..wah letak kaki ayam ye? kita kengkadang buang je kaki ni..hahahha..tapi bagus makan kaki ayam ni...ada kebaikan dia..tapi lupa..but utk kesihatan la..hehehe

sana tak dek org jual nangka ek...tumis darat cam gini memang best la..terkenan lak kita..hehehe

quinnie said...

kakpaty..wah siap masak nasi lembik ye kak..hehehe...sekarang ni suka pulak saya dgn rempah dari belah pantai timur ni..hehehe

kak diana..saya kalau pegi pasar malam memang suka beli sayur kg ni kak..hehehe

Naz / Nadz COSK said...

Waaaaaaa....sedappppppp... Nakkk..nakkk...

Chik Mimi said...

Q akak pun pening dgn Vwords tu geram sangat ,QQQQQQQQQQQQQ sedapnya gulai nangka,kalau kat penang mmg buat stail tumis darat campur dgn tulang daging pun sedappp selalunya akak buat guna udang je

tun_telani said...

Yayyy!! komen kak Q dh pop-up, kurang satu stress nk komen sini. hahaha....
sedapnyer gulai nangka mudaaaa!!!!!!!! nakkkkk!!!!!!!!!!!!!!! dh bertahun2 x makan. sblm ni kalau mkn nangka mmg angin teruk. tp sbb terliur nk makan jugak. cuma tun xleh telan perut tu. bau pun xtahan. kui kui..

tun_telani said...

ps: dh xde word verification! weee~~~~~ ^^

Wattie said...

Salam Q,
Waaaaa.....Q pun dah buat gulai nangka ni.....bestkan, meratah begitu sahaja. Tkasih cuba resepi KakLiza yg sedap banget ni.

Semenjak dua menjak ni mmg akak payah sgt nak letak komen, kerap tergantung begitu aja, tak leh nak publish, word verification pun kemain panjang lagi skrg ni, terkdg tu sampai kelabu bijik mata akak dok merenungnya. Tapikan...hari ni mcm tau tau jer ada gulai nangka terus takder masalah nak letak komen hehehe....... yi haaaaa

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie...Sayur nangka memang kegemaran Sue especially masak style macam ni..ala-ala lemak gitewwwww

dZana said...

aslmkum quinne..huuu .. sedapnya sayur nangka.. mesti ada sambal belacan ni.. lagi best...

quinnie said...

kak naz...buat kak gulai ni...hehehhe..nak tunggu saya masak lagi tah bila2...hehehhe

kak mimi..saya sebenarnya tak sedar blog saya ada word verigy tu..kalau saya tau memang dari awal dah buang sebab memang benci..hhahahha

hahhahahha..tun..kita si ika la kasi tau..guna pop box ni lebih senang nak komen...hahahahha..kalau dak memang tak bertukar la...memang guna pesen lama jugakle...ahahhahah...kita pun dulu tak suka perut tun..tapi sekarang ni pantang nampak je mesti nak menggulai...kekeke

quinnie said...

kak wattie..alhamdulillah masalah dah selesai..hehehe..kalau dak saya sendiri pun tak sedar kepayahan org nak mengomen kat sini..heheheh

memang suka resepi kak liza ni sedap..bangkit rasa gulai nya..terbaik lah..:)

kak zana..tak sempat nak buat sambal..makan dgn kerabu je..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...