Saturday, 4 February 2012

AYAM GORENG KARI


hari ni tunjuk menu sempoi je..ayam goreng kari yg sgt lah mudah nak sediakannya..alkisahnya...pakcik saya beli rempah kari alagapas..saya ni tak suka sgt cap ni sebab dia nye rasa tu kuat sangat...lagi pun hari tu ada 2 ketul je ayam..saya tak tau nak masak apa..last2 saya gorengkan cam gini...salut kan je ayam tu dgn rempah kari tu tebal2 skit lepas tu perap kejap..tak sangka sedap pulak..hahahah...makcik lepas rasa ayam ni terus cakap esok beli ayam buat lagi cam gini..kekeke....

hujung minggu ni saya bz skit..ada tempahan dari kawan saya...byk menunya..nanti la saya kasi tau...hehehe..so hari ni dah start kena prepare dah segala macam benda...nanti bila free saya akan membuat kunjungan balas ye....terima kasih pada yg sudi singgah sini..:)

AYAM GORENG KARI

1/2  ekor ayam dipotong kecil
serbuk kari ayam/daging secukupnya
garam
daun kari secukupnya

Cara2

1. mula2 basuh bersih ayam..lepas tu toskan....masukkan ayam kedalam mangkok dan masukkan garam skit...lepas tu..masukkan serbuk kari...serbuk kari ni biar tebal skit..lagi tebal dari kita taruk serbuk kunyit utk goreng ayam tu....gaul2 rata sampai rempah menyaluti ayam. kemudian perapkan ayam ni dalam peti ais lebih kurang 2 jam..lagi lama lagi best la kan.

2. panaskan minyak dalam kuali...goreng ayam dgn api yg sederhana..jgn besar sgt apinya nanti ayam cepat hangit....bila dah 3/4 masak ayamnya....taburkan daun kari...goreng lagi sampai masak. bila dah masak boleh la ditoskan.

3. boleh hidang ayam dgn nasi putih..nasi lemak dan lain2 atau ratah pun sedap juga..:)

4 comments:

ibundo said...

memang betul2 sempoi resepi ni Q. Boleh terai ni...

quinnie said...

hehehe..resepi terkejut namanya ni kak pah...hahaha..kadang2 teringin jugak nak makan sempoi cam gini...hehehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Selamat Pagi Quninne..rajin betulla adik kak seorang nie..orang lain tengah sedap tido Quinnie dah godek2 didapur...sedap nampak ayam..kalau bab2 kari ni memang laju kat umah.Nanti akak coba

quinnie said...

alahai..kakak saya yg sorang ni lagi rajin dari adiknya...hahahha...ni versi org malas nak tumbung bawang..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...