Friday, 3 February 2012

KUETIAU GORENG UDANG KERING


Sedap pulak makan kuetiau goreng sempoi cam gini...saya tak pernah masak goreng merah cam gini...lepas tu bahan asas dia udang kering je...saya tengok kat tv sebenarnya ...isteri datuk aziz satar duk masak dlm satu rancangan pagi2 kat rtm2..dia hidangkan utk datuk dan pengacara rancangan tu....aziz satar memang suka makan kuetiau rupanya...tengok isteri dia goreng warna slow je merah2..lepas tu aziz satar kata dia kalau  kuetiau ke mee ke suka taruk udang kering..lepas tengok kat tv rasa teringin pulak nak cuba...memang sedap..nak masak pun senang..sempoi je...resepi ni saya olah sendiri lepas tengok kat tv...isteri dia tak tunjuk pun cara masak ni macam mana.saya main cuba2 sendiri je..Alhamdulillah sedap seperti yg digambarkan...hehehe..k lah meh tengok resepi..:)

 KUETIAU GORENG UDANG KERING

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogpspot.com

Bahan2


1 bungkus kuetiau
sedikit sayur kucai
sedikit taugeh
cili merah dihiris utk hiasan
daun bawang dan sup dihiris utk hiasan
telor mata kerbau utk hiasan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 kiub ayam
2 keping tauhu digoreng dan hiris
garam dan gula skit


bahan blend
1 bawang besar saiz sederhana
4 bawang putih
3 sudu besar udang kering
10 cili kering di rebus dan toskan

Cara2

1. mula2 panaskan minyak..goreng bahan2 blend hingga terbit bau dan terbit minyak....lepas tu masukkan sos tiram dan sos ikan..kacau2 rata....masukkan juga kiub ayam....gula skit dan garam skit je...jgn letak byk garam takut masin....

2. kemudian masukkan tauhu..kacau2 kejap dan masukkan kuetiau...kacau2 rata...lepas tu masukkan taugeh dan daun kucai..kacau hingga kuetiau kembang dan lembut. rasa masinnya..kalau kurang tambah garam...biasanya dah ok dah...

3. bila dah masak..hidangkan kuetiau dgn telor mata kerbau..cili merah dan daun sup dan bawang...dah siap...:)

10 comments:

Mas said...

quinnie,
mas kan..kadang2,dah jemu goreng kuetiaw gelap2..
memang mas goreng kuetiaw ala2 merah gini..
kiranya kicap tu letak buat syarat jerk...
memang sedap sebab terasa cili tu....
pas tu letak udang kering..
perhh..memang mabeles....

hmm..mas pun peberet kuetiaw tau..
suka sangat...he3

Sheila Shafeareen said...

salam mmg sdp grg apa pun letak udang kering bau harum udang...biasa grg mee/mee hoon rencahkan udang kering...nng leh le try kuew tiow pulak...

ady said...

as-salam Q
ada kelainan sikit KUETIAU GORENG UDANG KERING TU..MMG NPK berselera...

Chik Mimi said...

Q sedapnya koay teow goreng,akak ni baru belajar makan koay teow bila dah tua ni hehehhe dolu2 mmg tak sukeee

tun_telani said...

tun mmg goreng kue tiaw letak cili giling =) kue tiaw letak kucai dan tauge byk2 mmg terbaik! suka sgt mkn!

~K Ham~ said...

nak kue tiau sepiring..boleh la..boleh la...

Liza said...

salam Q..lama akk xsinggah dapur sini yer, lappy ni asyik hang jer, menci betol...
simple jer resepi kuetiaw ni yer, tp mst wangi ngn bau udg kering tu kan...meh sini sikit, akk nk rasa...hihiihi

sudipVSsenduk said...

hhmmm.. interesting, bole dicuba ni..

nuwairani ismail said...

sedih tgk kuet teow..kat sabah ni payah sikit nak cari kuey teow...balik semenanjung memang kite selalu order kuey teow kalau makan luar

quinnie said...

mas..aje yg ye..kadang2 teringin nak masak yg cam gini..kita dulu tak suka..tapi bila letak udang kering ni memang kena la..sedap betul...dah ketagih pulak..hehehe

ka shiela...sedap kak...boleh cuba nanti..:)

ady..saya pun 1 time masak gini..hehehe

kak mimi..saya dulu pun tak suka sgt kuetiau ni...sejak dah pandai masak sendiri ni baru suka..hehehe

tun..memang best ada kucai ngan taugeh...wallahhh..kekeke

kak ham...berpinggan pinggan pun boleh...hehehe

kak liza..internet saya pun buat hal hari ni...geram jekkk...huhuhu

sudip..tq singgah sini...:)

nuni...alahai sian adikku..lain kali beli yg keringnya kat semenangjung ni lepas tu bawak balik stok kesana...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...