Friday, 13 April 2012

KARIPAP INTI KENTANG JUNHO..:)

masih gemok karipapnya walaupun ada edit skit pd doh..:)

sedap la pulak inti kentang ni..heheheh..

saya sebenarnya memang fobia nak buat karipap inti kentang sebab masa dulu2 kalau beli karipap...tak pernah makan yg sedap...hehehe...tapi bila kita buat sendiri intinya..memang rasa sgt lah sedap sekali...sampai tak cukup la pulaksss...hehhehe

karipap ni saya buat sebab tempahan hari tu...dia nak inti kentang sebab murah la skit berbanding dgn daging or sardin...utk resepi inti ni saya buat resepi saya...cuma saya tambah ikan bilis macam yg ros@jintan manis selalu buat tu...sedap la bila ditambah dgn ikan bilis...terima kasih ros..sgt sedap jadi intinya...saya letakkan juga daun sup berbanding daun kari...kerana saya rasa karipap kalau inti kosong cam ni saya lebih suka letak daun sup byk2 kat dlm dia..baru rasa sedap bila makan...:) utuk doh dia pulak..saya masih menggunakan doh karipap saya yg sama cuma kali ni saya kurangkan kuantiti planta dan ganti dgn minyak sayur..hasilnya tetap sama..tetap rangup walaupun telah digoreng lama dan tetap gemok bila di goreng...hehehhe

sebelum tengok resepi nak citer skit pasal junho 2pm...hahahhaha..aduii dia lah oppa yg ada kat background blog kita sekarang ni...minat kat dia ni lepas tengok satu rancangan ni..aduii sgt lah hot...hensem...gentlement..sampai naik angau kita dibuatnya...hahahahha..sungguh tak sangka sebenarnya bleh minat dia ni...ahhahahha ...macam karipap ni jugak la..sungguh tak sangka yg kita akan nomul..nomul chowa kat karipap kentang ni...hahahhahaha...oppa saranghae...hahahhaha.....jom layan resepi:)

KARIPAP INTI KENTANG JUNHO

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2 inti
12 biji kentang saiz besar - potong dadu
1 genggam penuh udang kering *
1/2 genggam tak yah penuh sgt ikan bilis*
1 bawang besar*
2 bawang putih*
12 cili kering* -rendam dgn air - kalau tak nak pedas kurangkan( blend bahan* halus)
50 sen daun sup dihiris
5 cili merah dihiris
2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
5 sudu besar rempah kari daging -dibacuh dgn air
air secukupnya

 Bahan2 doh

750gm tepung gandum
200gm planta
110ml minyak sayur
2 sudu kecil garam
2 cawan air dari peti ais - saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan cawan metrik...


Cara2

1. mula2 masak inti....panaskan skit minyak dlm kuali...kemudian masukkan bahan2 blend....masak hingga naik bau dan bahan tumis agak kering airnya....kemudian  masukkan rempah kari daging...kacau2 rata...dan masak hingga terbit minyak...bila dah terbit minyak..masukkan kentang dan air. air hendanklah dimasukkan sampai  hapus kentang tapi jgn lebih sgt sebab nanti kentang jadi hancur...masak hingga kuah didih dan kentang empuk...masa masukkan garam dan gula...kacau lagi hingga kering inti tadi/ air dia dah tak de...sebelum inti betul2 kering..masukkan hirisan daun sup dan juga cili hiris...kacau2 rata...bila dah betul2 masak....tutup api dan sejukkan.

2.  bila inti dah sejuk...baru buat doh....mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...

3. lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya.... 

UNTUK SETIAP DOH YG DIGELEK SAYA AKAN TEBARKAN TEPUNG SEBAB DOH NI MEMANG LEMBUT DAN BERMINYAK..JADI KENA PANDAI2 ADJUST BAHAGIAN NI AGAR DOH KITA ELOK CANTIK JE.

4. bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan.  masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng.. 

TIPS TERBARU..KALAU NAK DPTKAN KARIPAP YG KEMBONG HASILNYA...GUNAKAN MINYAK YG BANYAK MASA MENGGORENG TU...TAPI PASTIKAN KELIM KARIPAP TU KUAT SEBAB NANTI TAKUT TERBURAI PULAK ISINYA...SAYA AKAN KELIM BALIK DOH YG DAH DIKELIM TU SEBELUM SAYA GORENG DLM KUALI. API MASA MENGGORENG PUN TAK BOLEH KUAT SANGAT. SELALU BALIK2KAN KUIH MASA DLM KUALI AGAR MASAK SEKATA..

5. cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais kat tempat sejuk beku....biar dlm 1/2 jam atau beberapa minit....dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....lepas tu simpan la dlm peti ais kat tempat sejuk biasa atau tempat sejuk beku utk tahan lama.

17 comments:

KakAsma said...

Q,
akak dah salin resipi kulit karipap Q nie,tapi lum try lagi...nnti nak buat gak ler tengok gumuk2 jadinye..akak suka yang camgini..rangup gitukan!!

hehehhe akak pun tgh giler korean drama nih..siap suh anan akk download cete2 yg best..hihihi buka bog asyik payah ajer..so layan korea

izahdaut said...

mmg sinonim betul nama2 aktor retis jepun dengan menu2 akak nih.. hehe..lama tak buat karipap. best nyer

Sheila Shafeareen said...

salam haiii bekaripap lg ye wahh name baru tu JUNHO peminat tega betul yeeeeeee...

npk kulit pun ragup....:-)

quinnie said...

kak asma..hehehhe...tak rugi layan drama korea ni kak semua citer best...hehehhe..

izah..bukan jepun ler...korea...hahahhaha....tu ler kita pun tak cukup rasanya karipa hari tu..nak kena buat lagi nih..:)

kak shiela..hehehhe..yer rangup je kulit dia...buat la kak utk minum petang pulak...hahahah

Mommy Alma said...

q,
karipap mmg menu mingguan and surely letak kentang sbb nk bykkn inti hehhhee...tp intinya akk xletak rempah kari, ikut resipi mak masa dia berjuai kt kantin dulu2...

hazila said...

Alahai jelesnya tengok org buat karipap. Tangan kita ni selalu failed la bab kelim megelim dan lipat melipat.

zila 4ever said...

salam q
amboiii gemuk2..inti tu mesti sedap..kita pun x pas lg bab klim2 nie..pakai acu jew la klu nk buat..:)

zila 4ever said...

salam q
amboiii gemuk2..inti tu mesti sedap..kita pun x pas lg bab klim2 nie..pakai acu jew la klu nk buat..:)

Nieza said...

Assalam Q, semlm baru akak buat karipap frozen..akak pun sama kalau simpan dlm tupperware alaskan dgn plastik lapisan karipap tu supaya tak melekat.

Chik Mimi said...

Salam Q hehehe kalau bab karipap kita orang utaghra ni memang cerewetkan,akak punya stail inti pun macam Q nak letak daun sup bawang,

Tina Othman said...

wah, best ni, memang peberet, antara kuih yg mula2 belajar buat hehe sebab suka nak makan =)

rahel said...

Kalau yg berinti kentang memang sedap jer kan..lagi2 klu karipap..lagi bertambah sedap..lama jugak gue tak buat karipap ni..

suebee said...

perrrgghhh!!!sedap karipap inti kentang tanpa daging..simple dan senang je nak buat.

Qasey Honey said...

sedapnye karipap...mmg puashati kan bile buat sdri....yg pasti tentu la sedapkan...

mmg pminat K-Pop yer...QH minat jugak tp nma retiss tu xtau..hahaha

Nuwairani Ismail said...

banyak pulak tipsnya...bagus kak Q ni..kongsi semua yang dia tahu...kite dah lama tak buat karipap. suke makan, tapi malas nk kelim. hahah...

ogyep yummy mellow said...

Salam ziarah... ada juga karipap version K-Pop ya...

quinnie said...

kak alma..rajinnya kak..tiap2 minggu buat...saya ni malas ya amat..hehehhe...

kak zila,,,saya pun fail jugak kak bab kelim2 ni..jadik le jgn terburai sudah..hahahha

zila..kita pulak rasa susah sgt kalau pakai acu..hahahha..ini la 1 time guna sebab nak dptkan bentuk yg sama...hehehe...

kak nieza..yer la kak..senang kalau buat sekali byk ni..sebab kalau nak buat selalu memang malas ya amat...kekekek

kak mimi..betul tu kak...sama la kita..memang cerewet...hehehhe

tina..oh gitu ye...kalau dah suka memang akan belajar kan..hehhehe

rahel...boleh la buat nanti...:)

qasey..hehehhe..yer peminat tegar kpop kita ni..hahhaha..betul tu buat sendiri jugak yg best!!

nuni..pakai acu je..hehehhe

oqyep..hehhehe.dah minat...nama karipap pun sempena nama oppa tersayang...hahhahah..salam kenal jugak..;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...