Sunday, 8 April 2012

ASAM PEDAS NENAS


Dah lama betul saya tak masak asam pedas....kebetulan ada daun kesum dan nenas madu..tak tau nak masak apa..last2 masak gulai ni....lagi pun memang dah lama teringin nak makan asam pedas...resepi simple je...saya kalau masak asam pedas memang suka guna resepi asam pedas style melaka sebab ada rempah2 kat dalam dia...:)

ASAM PEDAS NENAS

2-3 hiris nenas- nenas di hiris nipis
sedikit daun kesum
2 senduk cili kisar
1 bawang besar- saiz sederhana*
3 bawang putih*
1 inci halia*
1/2 sudu besar jintan kasar*
1/2 sudu besar jintan halus*
1/2 sudu besar ketumbar*
1/3 sudu besar belacan *( bahan* di blend lumat)
1 sudu kecil halba
4 serai di titik
air asam jawa secukupnya
garam dan gula


Cara2

1. mula2 panaskan minyak...kemudian tumis bahan blend hingga naik bau dan kering airnya...masukkan serai dan halba..kacau2 sekejap....lepas tu masukkan cili kisar...masak hingga terbit minyak dan cili masak.

2. bila cili dah masak..masukkan daun kesum...tumis hingga layu daunnya....masukkan nenas...kemudian air asam jawa...tambah lagi air hingga hapus nenas dah cukup kuahnya....masukkan gula dan garam sekali....masak hingga nenas empuk....bila kuah tu dah didih..kecilkan apinya utk kuah tu terbit minyak..rasa kuah...kalau tak cukup gula boleh tambah lagi......dah siap..:)

9 comments:

ijayuji said...

Salam kak! ehehehe... kita kalau masak asam pedas ada nenan, mmg neneasnya yg abis dulu, asam rebus nenas pun gitu jugak sbb sedap! lagi2 kalau guna nenas yg masam2 tuuuu aduhhhhhh terliur dah ni! lama sgt rasanyer tak buat asam pedas dekat setahun lebih kot ahahaha...

Amie said...

Selamat pagi Quinnie,
cantiknya idea masak asam pedas nenas, bolehlah cuba masakan begini... muingkin boleh tambah ikan di dalamnya ye Quinnie.

Wani said...

sedapnya asam pedas nenas ... kena buat la gini .. macam pajeri nenas la tapi lain sikit .. tengok ke bahan mesti sedap rasanya :))

adda syuhada said...

waaa ari ni asam pedas kt sini lak yer...mesti sedap bila tambah nenas madu...adda ari tu igt nk gk tmbah nenas tp nenas xde plk kt kedai mamak bwh ni..so xde la letak nenas nya..heheh..xper nanti adda akan cuba letak nenas lak lainx..heheh..

izahdaut said...

1st time aa dengar lauk gini. sebab kat tempat saya asam peds nyer tak glemer sangat.. tapi tetap menawan hati melihat lauk akak tuh

Naz / Nadz COSK said...

Uhuk..huk..huk.. terbatuk akak bila disebut2 asam pedas style melaka..hahahaa...

Mmg kalau di melaka, letak jintan2 bagai tu tp akak kalau masak nak cepat jer..tak letak jugak..hehehe..Dasar huruf M besar..

Tumpang ceduk gulai ni 2 senduk besar boleh???

Tq ya for your comment kat last post akak sblm ni..

norlieharumaini said...

sedapnya....

tun_telani said...

aik?? sejak bila wujud asam pedas nenas nii?? bukan asam pedas ikan ngn ayam je ke? jakun jakun..

quinnie said...

ika..lama betul tak masak asam pedas...hahahha...style melaka ni kalau tak dek daun2 tu pun tak pe..dia sedap dah sebab ada rempah..hehehhe...kita masak sikit je gulai ni itupun payah nar nak habis..kekkeke...

kak amie..boleh kak nak letak ikan ke ayam ke daging ke...udang ke...boleh je..hehhehe...saya malas nak kuarkan ayam..tu yg masak togel je...hehehhe

wani...rasa dia gabungan asam pedas dgn kari..heheheh..cuba lah..:)

adda..kalau ada nenas boleh le cuba..:)

izah..kita pun baru je suka asam pedas ni izah..sejak dpt resepi style melaka ni...hehehhe

kak naz org melaka ek..hehehhe...saya kalau tak letak jintan tak rasa tak puas makan lak sekarang ni...hehehhe

kak norlie..meh dtg umah..hehehhe

tun...hahhahah..kita pun ini 1 time masak..saje cuba2 nak habis kan nenas..sedap la pulak...kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...