Monday, 28 May 2012

HOME MADE PIZZA n blog anniversary

sarat toppingnya..:)

yg ni versi mini pizza...

Assalammualaikum...apa khabar semua...lama betul rasanya tak online ek....sampai blog anniversary nye date dah terlepas...kekekke...patutnya 25 hb hari tu....saya yg malas nak online..lagi pun tengah berpuasa....dia kalau puasa ni tak bleh selalu bukak blog..nanti takut tak tahan godaan...hehehhe..macam2 nak dimakan...dari nak turun berat masa puasa bleh jadik naik berkilo2..nafsu makan punya pasal..hehhehe

saya sebenarnya awal2 dulu memang tak duga pun nak bukak blog....sebabnya takut tak boleh nak bagi commitment ...sape ada blog tau la kan...hehhehe...tapi Alhamdulillah....tak sangka saya boleh bertahan....lagi pun ilmu dalam dunia masakan pun bertambah bila berblog ni....kawan pun bertambah..walaupun kenal dialam maya je..:) 

disini saya nak ucapkan terima kasih tak terhingga kepada semua yg sudi singgah diblog saya...dan terima kasih juga kepada semua follower yg sporting...tak sangka ada jugak yg sudi follow walaupun gambar kat blog saya ni cap ayam je...hahhahha...

o.k berbalik pd resepi pizza...saya sebernarnya tertarik nak cuba resepi ni masa tengok qasey honey buat hari tu....tapi qasey buat seafood pizza...resepi asalnya dari kak tulip@myr....saya letak topping ikut suka...:) terima kasih kak tulip atas resepinya....mintak halal ye..:)


HOME MADE PIZZA

Resepi: tulip77@myr
sumber: qasey honey


Bahan-bahan ( loyang 11" )

  • ** Untuk doh pizza **
  • 200g / 2 cawan tepung gandum
  • 20g / 2 st yis segera
  • 3g / 1/2 st garam
  • 5g / 1 st gula
  • 10g / 2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
  • 1/2 cwn air suam untuk menguli
  • Q tambah 1/2 sudu kecil bread improver

  • ** Untuk sos pizza **
  • 1 labu bawang besar - cincang halus
  • 2 ulas bawang putih - cincang halus
  • 2 biji tomato - cincang halus
  • 2 sb minyak masak
  • 3 sb tomato puri (Q tak letak)

  • ** Untuk Topping **
  • Udang, sosej, daging ayam, daging lembu
  • Lada benggala hijau atau merah, tomato
  • Cendawan butang, bawang besar, nenas
  • Keju untuk pizza



Cara-cara

  1. ** Untuk doh pizza **
  2. Campur tepung gandum,yis,garam, bread improver , gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masuk air suam sikit2 dan uli hingga jadi doh lembut & tidak lekat di tangan.
  3. Sukatan air bergantung pada tepung gandum yang digunakan, agak2 supaya doh tidak melekat di tangan. Masuk doh dalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dgn plastik cling.
  4. Letakkan mangkuk dalam tempat yang panas selama 60minit supaya doh naik sekali ganda.
  5. Minyakkan acuan pizza atau loyang yang nak digunakan. Canai doh menjadi bulat setebal 2cm. Masuk doh dalam loyang hingga menutupi loyang. Biarkan sebentar 10minit supaya kembang sedikit.
  6. Cucuk adunan dengan garpu supaya tak gelembung semasa membakarnya. Kemudian bolehlah disapu permukaannya dengan sos pizza.
  7. Parutkan 1/3 keju. Taburkan pula sayur,daging atau ayam serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan baki keju tadi.
  8. Bakar selama 25-30minit pada suhu 200 degree.

  1. ** Untuk sos pizza **
  2. Tumis bawang hingga naik bau. Masuk bahan2 yang lain. Masak sampai agak pekat. Tutup api & sejukkan sebentar.



17 comments:

adda syuhada said...

woww meriahnya la topping pizza nih..terliur la sgt2...dpt sekeping pun jadi la...huhuuh

ibundo said...

satu perkara bundo suka kalau buat piza sendiri ni, kita boleh letak toping banyak-banyak sampai puas hati..
tergoda dah tengok piza ni.

dan satu lagi... selagi ada kemahuan dan kemampuan, teruskan berbloging.

tun_telani said...

HAPPY BLOQ-ANNIVERSARY kak Q!! semoga terus mengapdate dan berkongsi menu ^^

amboiiii.. mantap topping pizza nih.. kalau jual mau 50inggit sebijik. hihi..

quinnie said...

adda..memang kenyang makan sekeping...hahhaha

kak pah..terima kasih atas kata2 semangat...Insyaallah akan diteruskan berblog..hehehhe

tun...hahhaha..betul tu kalau jual memang tak untung...org pun takut nak beli...hahhaha..tq for the wishes..:)

Bicara Kak Noor said...

happy anniversary utk blog Q sama lah kita gambar2 akak pun cap ayam serama jugak heeeee
mantop lah pizza tu meriah gitu makan panas2 tak cukup tu yg mini tu heeee

Yana Shaiful said...

Epy anniversary blog Kak Q..lepas ni byk2 lg share resepi yer ^^

Meriahnya topping pizza dia..puas hati dpt mkn ;-)

hazila said...

Happy Blog Annivesary......

Nazrah said...

Hepy anniversary

Zaliedana said...

Assalam kak,hepi anibesari ya,alah kak pic cap ayam pon xper,yg penting niat kita nak berkongsi tuh ikhlas n byk resepi2 yg best kat blog akak nih..Sy pon pic cap ayam juga kak,huhu..
Btw pizza kak tersangatlah mnggoda kak,topping punya byk,kalo wat nega nih bapelah rega sekeping nih,huhu..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Happy anniversary Quinnie... wah salamalah kita dulu tak tahu jugak yang nak kena bersambut anniversary bagai di blogs hehehe...

apa pun terbaik! kerana masih sudi berkongsi bermacam resipi buat semua rakan2 di alam maya...:))

Selamat berpuasa dan all the best yaa

rahel said...

Amboii..tayang pizza la pulak...sedap tu..dah lama gak Rahel tak sentuh pizza..lepas nampak pizza kat sini rasa2nya nak ajak en.hubby gi restoran pizza hut..huhu..

Anonymous said...

Suka tgk resipi2 kak q...lama dah intai resipi2 kak q..mula dari myresipi sampai tejupe blog akak ...dah setahun lebih jd pembaca setia...Moga terus ber blog ya!

Wattie said...

Salam Q,
Selamat berpuasa ya, berbuka dengan pizza lagi la berselera kan

quinnie said...

kak noor...hehhehe...macam2 cap ayam ada ye kak...hahhaha..cap ayam katik belum ada lagi nih...hahahha..terima kasih kak for the wishes..:)

yana...tq...moga bertahan lama la blog ni..hehehe

kak zila...terima kasih..:)

kak nazrah...terima kasih..:)seronok pulak rasanya bila ramai yg wish ni...hahhahah

ct...terima kasih for the wishes...ni kalau jual ada ke ya berani nak beli nih? hahahha

kak sha..terima kasih..hehhehe...itu la kan...macam2 boleh disambut dgn blog ni...hahahhaha...blog pun tak sangka ada b'day jugak...hahhahah

rahel..best tu gi pizzza hut...duduk ..order...terus ngap..dah makan bayar....hahahhah

wahh sape yg anon ni ye..terima kasih...tak sangka ada jugak peminat setia...hahhahah..tq..tq...:)

kak wattie..hari ni tak puasa kak..hehhehe...

kakbesah said...

selamat ulang tahun ber bloging Q, moga terus maju jaya dlm berbloging.. sesungguhnya resepi yg dikongsi dgn org lain termasuk dlm ilmu yg bermenafaat yg mndatangkn pahala, insyaAllah.. (psst Q, itu mcm punye sarat.. lari diet wo..hehe)

~~zana@pb~~ said...

Sejak kenal blogger masakan la yg akak pandai buat pizza QQ. Bayangkan betapa terrornya kita, drp tak pandai dulunya.
Gambar akak pun cap ayam je, ayam mahal tau!

quinnie said...

kak besah sayang..hehhehe...makan ni je kak..jgn makan nasi...hahhahhaha..terima kasih kak sudi singgah sini..seronok rasanya..hehehhe

kak zana..hehehhe..saya dulu pun gitu jugak kak..tak pandai masak..sejak join myr dgn blog ni skill memasak makin bertambah..Alhamdulillah...terima kasih juga pd semua yg sudi berkongsi resepi...kalau tak dek diaorg ni tak pandai kita kan kak..hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...