Sunday, 13 May 2012

TAHU GORENG

resepi dari kak besah lagi..hehhehe

ada taugeh celor..timun...telor rebus...kentang goreng...tauhu goreng

Assalammualaikum...mula2 nak ucapkan terima kasih pd yg sudi berkunjung ke blog saya dan meninggalkan komen...minta maaf la lambat skit buat kunjugan balas..saya tak online...itu la sebabnya..hehhehe....

resepi kali ni tahu goreng dari kak besah lagi....hehehhe...ika kata quinnie ni peminat tegar kak besah...hahahahha...bukannya saya tak nak cuba resepi org lain...tapi tengah musim nak menerai resepi dari kak besah..kalau sape2 pernah tengok laporan masakan saya kat myr mesti perasan ada jugak resepi org2 lain yg saya dah cuba...kebetulan masa saya bukak blog ni..resepi kak besah yg paling byk saya cuba....saya pun berblog baru lagi...jadinya resepi2 yg pernah saya cuba kat myr tu atau dari blogger tak termasuk lagi dlm blog ni..Insyaallah kalau ada kelapangan akan dibuat semula dan diletakkan kat sini....:)

blog list blog saya ni pun dah lama tak di update...kena jugak cari masa utk update mana2 blog yg saya tak letak dlm list tu lagi...Insyaallah kalau ada masa nanti saya update ye..jgn la ada yg kecik ati kalau tak di senarikan...bukannya apa kadang2 tak dek masa nak update blog ni...sempat keluarkan entry je..lepas tu bw dan balas2 komen pun kadang2 dah ambik masa....:)

o.k berbalik pd resepi....menurut kata kak besah dia dpt resepi ni dari tv...dr rancangan masak2 rahimah rahim dgn rubiah suparman...saya memang suka dgn resepi2 rubiah suparman ni..sebab tak pernah mengecewakan....memang sedap..dia pun ada bukak restoran kan....

apa2 pun terima kasih pada kak besah....kerana berkongsi resepi ni...nak buat pun mudah...tak yah susah2 nak buat kuah kacang...lain kali saya guna cara ni je..sebab memang sedap sgt rasanya bila kuah kicap tu dicampur dgn kacang goreng....:)

TAHU GORENG

Resepi: kakbesah@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( sepinggan )

  • 10 biji cili api kampung
  • 3 ulas bawang putih
  • kicap lemak manis secukupnye
  • 3 genggam kacang tanah(+- secawan) - digoreng
  • utk sayur, puan Rahimah guna 3 jenis saja;
  • 3 biji telur rebus
  • segenggam tauge - celur (3 saat jer tau)
  • 3 keping tauhu goreng
  • 1/2 batang timun - belah dua & hiris (baru edit coz bru tringat.. "ala kaseem.. amponkn mak kaseem..mak dh tua..!")
  • ada tempe goreng skit.. so akk ngn sukarela letak skali.. (opps, yg timun tu akk x letak sbb....nk buat camane, dh lupa..huhu..)
  • sedikit air perahan limau kasturi (dlm 2 bj kot..)

Cara-cara

  1. tumbuk cili api & bawang putih hingga hancur, pastu masukkan ke dlm mangkuk. tambahkn kicap hingga sesuai rasanya - biar dulu.
  2. goreng kacang tanah hingga rangup. ikut suka la nk goreng ngn minyak atau tak. kalo sangai(x guna minyak) kena lah buang kulit kacang tu... so, akk yg 'rajinn' ni pilih utk goreng dgn minyak je lah. lebih sedap, garing, harum & x prlu buang kulit coz kulit dh jd rangup.. (diet?...ala..esok2 lah..hehe..)
  3. tumbuk kacang tanah hingga hancur. ni pun ikut suka.. nak hancur lumat @ juz nk hancur kasar @ nk half hancur half kasar. tepuk dada tanye gigi..hehe..
  4.  campurkan kacang tumbuk bersama sambal kicap tadi, suaikan rasanya. x payah tambah garam ke apa2 lg... dh ok lah tuh. tp..kalo gatal nk bubuh gak...x dpt lah den nk nolong eh.. hehe..
  5. dlm pinggan, susun & atur sayur2 & telo rebus ngn stail sendiri, (gaya bebas) ingat.. tiada penambahan markah ye..
  6.  bila hendak mkn, barulah curahkan kuah ke atasnye. sedap ratah2 di waktu mlm sambil berTenet... utk mereka yg separa diet..hehe..

18 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam mmg suka mkn mcm ni manu diet ni....nak pulak ada tauhu,tauge dan kentang...letak byk2 meratah mmg best..:-)

quinnie said...

akak...ini la menu diet saya hari tu..hehehhe....memang kenyang makan dia je....kekekke...rasa nak buat lagi je...:)

dapurCikWan said...

resepi kak besah memang tip top :)menu diet tu.. sedap makan saje gitu tu..

same la kita..kadang2 tak sempat nak balas kunjungan kawan :)

Yana Shaiful said...

Salam Kak Q..meriahnya set tauhu goreng dia..jom tukar dgn yana.. kita punyer tauhu bakar jerr..menu diet jgk tuu hihii..

lepas ni nk try resepi kak besah pulak..msk list dulu :-)

quinnie said...

betul kan wan..saya pun kadang2 kena curik masa nak bw ni..hehehhe...

memang best kan resepi ni...mudah dan sedap sgt..:)

quinnie said...

yana..heheheh..tu le semua duk pakat2 diet la ni..hahahha..adehhhh...tauhu poket pun best jugak...makan dgn sos kicap kacang ni memang best ler...huhuhu

ogyep yummy mellow said...

sedap ni... lama tak buat... simple tapi mengenyangkan kan..

Amie said...

Sesuai benarlah menu hidangan Quinnie untuk diet nih.... sedap lagi tu!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Q :)

lain drp lain mama tgk tahu grg nie.. mesti sedap :P meriah ngan sayur mayur hehehe

Bicara Kak Noor said...

salam Q,lambat akak dtg hari ni dah habis ke Q ni??sayang lah sedap ni meratah mcam tu je kan nk tiru lah suatu hari yg rajin heheeh

ibundo said...

memanglah q peminat tegar kak besah. sedap sedap pulak tu.

Rohah said...

waaa, ratah2 je dah kenyang kan..x payah makan nasi.

rahel said...

Sedap dirata giteww...jemput mamam..

zila 4ever said...

salam q cyg
ambooiii nak jgk sepiring..fav kita nie..nnt kita pulak nk try..:)

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Q.. suka makan tauhu goreng ni,lagilah kalau kuahnya sedap, ada lagi tak?

Tina Othman said...

sedapnya, kalau rasa kurang selera makan, hidang menu mcm ni, kompom makan byk

~~zana@pb~~ said...

Salam kenal Q, maaf la, akak ingatkan lelaki sb pic profile tu artis k-pop...peminat ek?
Akak ni hantu tauhu, akak cilok resipi ye, terima kasih.

Ayu said...

Assalam q,
dah lama tak singgah sini..last week anak2 exams, minggu ni barulah boleh tarik nafas sikit..sedap tauhu goreng tu q..
akak ni hari2 makan tauhu pun tak kisah..memang hantu tauhu..suka sangat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...